SUÇLAR: Bankayı aracı kılmak suretiyle şirket yöneticisi sıfatıyla dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, kurulan suç örgütüne üye olmak, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak, sahta özel belgeyi bilerek kullanmak.
SUÇ TARİHİ: 2007 İLA 2011 YILLARI
SUÇ YERİ: GAZİANTEP
SEVK MADDESİ: 1-Suç işlemek amacıyla örgüt kuran şüpheli İbrahim Halil Kızıl ve aynı suç örgütünde örgüt yöneticisi olarak faaliyette bulunan şüpheliler Mehmet Salih Kızıl, Sabri Hamamcı, Tahir Tığrak, Mustafa Kızıl ve Süreyya Aksu hakkında Suç Örgütü Faaliyeti Kapsamında Gerçekleştirilen Eylemler nedeni ile (TCK 158/1-f-h ve 53/1 13 kez ayrı ayrı), (TCK152/2 ve 563/1 maddeleri 21 kez ayrı ayrı), (TCK 207/2 ve 53/1 maddeleri 3’er kez, futbolcu ücret ödemelerine ilişkin makbuzlardaki tahrifat nedeniyle), (207/2, 43/1 ve 53/1 dokuz şüpheli için sekizer kez ) ile (TCK 200/1 ve 53/1 maddeleri 2- Şüpheliler Mehmet HAnifi Kesici, Sefa Kavakoğlu, Doğan ve Mahmut Kesici, Abdullah Gilgil, Hüseyin Doğan, Hasan Koçan, Mesut ve Emrah Söylemez hakkında, TCK’nın (158/1.f,h ve 53/1), (220/2 ve 53/1) ve (207/2,43/1 ve 53/1 maddeleri, şüpheli M. Hanifi Kesici için dörder, Doğan ve Mahmut Kesici için ikişer, Abdullah Gilgil, Hasan Koçan, Hüseyin Doğan, Sefa Kavakoğlu, Emrah ve Mesut Söylemez için birer kez) 3- Şüpheliler Vedat Diler, Mehmet Sait Ercan, Cuma Çınar, Burhan Büyükkömürcü, Arif Çelik, Ali Nejat Bacaksız ve Adnan Dede Güçlü hakkında (TCK’nın 155/2, 53/1) ve (TCK’nın 220/1 ve 53 maddeleri) 4- Şüpheliler HAnifi ve Mustafa Tığrak, Şükrü Ahmet ve Abdurrahman Bayındır, Nazmi Çakır, Selami Ateş ve Aziz Şimşek hakkında (TCK’nın 220/2 ve 53/1) ile (158/1,f,f ve 53/1 maddeleri şüphelilerden Hanifi ve Mustafa Tığrak için 9’ar kez, Şükrü Bayındır ve Nazmi Çakır için 7’şer kez, diğer şüpheliler Abdurrahman ve Ahmet Bayındır, Aziz Şimşek ve Selami Ateş için 2’şer kez) 5- Şüpheliler Tamer Çalışkan, Ahmet Karapınar, Mehmet Raşit Çakır ve İlhami Şimşek hakkında (TCK’nın 220/2 ve 53/1) maddelerinin yanı sıra (TCK’nın 158/1,f,h ve 53/1, 155/2 ve 53/1 maddeleri, şüphelilerden Tamer Çalışkan için 11 kez, Ahmet Raşit Çakır ve İlhami Şimşek için 2’şer kez uygulanmak üzere Şüphelilerin CEZALANDIRILMALARINA ve haklarında Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanmasına)
DELİLLER: Şüpheli savunmaları, bilirkişi raporu, emanet makbuzu, bankalardan gelen cevabi yazılar, yirmi klasörden oluşan soruşturma evrakı şüphelilere ait nüfus, sabıka kaydı ve tüm dosya kapsamı
SORUŞTURMA EVRAKI İNCELENDİ İhbarcı Abdullah Sabri Kocaman tarafından Başsavcılığımıza sunulan 06/10/2011 havale tarihli ihbar dilekçesinde özet olarak; Gaziantepspor Kulübünde usulsüzlükler ve yasa dışı uygulamaların olduğunu, Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl’ın sahibi olduğu Kızıl Şirketler Grubuyla Gaziantepspor Kulübü arasındaki nakit akışları ve beraberinde yapılan yasa dışı uygulamaların olduğu, Gaziantepspor Kulübü üzerinden kredi kullanıldığını ve bu kredilerin Kızıl Şirketler Grubunun kullanıldığını ve faizlerinin Gaziantepspor Kulübüne ödettirildiğini, Kulübün gelir ve giderlerinin banka üzerinden yapılması gerekirken şahsi hesaplar üzerinden yapıldığını, bazı futbolcu transferlerinde elde edilen bonservis bedellerinin kayıtlarda görülmediğini, İbrahim Halil Kızıl ile kardeşleri Mehmet Kızıl ve Mustafa Kızıl’ın şahsi harcamalarının kulüp kasasından karşılandığını, kulüp bilançolarının incelendiğinde kire ödemeleri adı altında kulübün paralarının başka kaynaklara aktarıldığın, kulüp kayıtlarında işçi kayıtları ile SGK’ya yapılan beyanların farklı olduğunu ve ödemelerin eksik olduğunu, kongrelerde üye üstünlüğü elinde bulundurmak isteyen yönetim kulüple hiçbir ilgisi olmayan kişileri üye yaptığını iddia ederek belirtilen hususların araştırılması talebinde bulunulmuştur. Söz konusu ihbarda belirtilen hususların mevcudiyeti konusunda yapılan ön araştırmada; soruşturma konuları ile ilgili olarak bilgi sahibi oldukları anlaşılan Bülent Mamatoğlu, Sermet Atay ve Hanifi Yılmaz’ın kolluk tarafından beyanlarına başvurulmuş, tanıklar alınan ifadelerinde aşağıdaki gibi beyanda bulunmuşlardır.
BÜLENT MAMATOĞLU’NUN İFADESİ
Tanık Bülent MAMATOĞLU’nun alınan ifadesinde; “Ben 1994 yılından 2007 yılına kadar Gaziantepspor Kulübünde başkanvekili asbaşkan gibi değişik görevlerde bulundum. 2007 yılına kadar Kulüp de herhangi bir sorun yaşanmıyordu. Ancak daha önce Kulüp de yöneticilik yapan İbrahim Halik Kızıl 2006 yılı ocak ayı içersinde kulübün başkanlığına seçildi. Bu dönem içersinde kulübün gelirleri üzerinde eski yönetici Asım ATMAZ ve Denizbank’ın 5.000.000 TL değerinde temlikleri vardı. Kulübün tüm gelirleri buraya gidiyordu. İbrahim Halil KIZIL’ında bu giderleri karşılayacak kadar parası yoktu. İbrahim KIZIL kulüp başkanlığına ilk seçildiğinde 820.000 TL’yi cebinden vererek futbolcuların birikmiş parasını ödedi daha sonra kulübe para gerektiğinde sağdan soldan borç alarak bu para kendi parasıymış gibi kulübe getiriyordu. Bu temlikten kurtulmak için Gaziantepspor Kulübü adına Nizip İlçesinde bilinen hesapları dışında yeni bir hesap açtık. Bu dönemde ben başkanvekili ve asbaşkan olarak görev yapıyordum. Bu hesaba gelen parayı haciz konmasın diye hemen çekerdik. Kulüp muhasebecisi Mehmet BİLGİÇ ile kızıl grubun muhasebecisi Nevzat BAŞARAN bu parayı birlikte çekiyorlardı. Daha sonra kulübün masrafları bu paralardan karşılanıyordu. Ancak daha sonra bu masrafları sanki kızıl grup yapıyormuş gibi deftere işlemeye çalıştılar. Yani Gaziantepspor Kulübünü Kızıl Grup’a borçlu hale getirmek istediler. Bu paranın ne kadar harcandığı ne kadarının kaldığı ile ilgili olarak herhangi bir kayıt tutulmuyor ve bizim haberimiz olmuyordu. Bu hesaplar ile İbrahim KIZIL’ın inisiyatifinde Nevzat BAŞARAN ve Tahir TIĞRAK ile Mehmet BİLGİÇ ilgileniyordu. Yukarıda da izah ettiğim gibi kulübün Nizip İlçesi Vakıflar Bankası şubesine gelen paraları sanki Kızıl Grup’un parasıymış ve Kızıl Grup Gaziantepspor’un ihtiyaçlarını karşılıyormuş gibi işlem yapılıyordu. Biz buna itiraz edince bizimle kavga ettiler ve bizi istifaya zorladılar. Bunun üzerine 2007 yılı mayıs haziran aylarında ben Sermet ATAY, Hanefi YILMAZ ve daha sonra Yusuf KAPLAN ile Ali SEZGİN istifa ettiler. Kulüpteki bu usulsüzlükler İbrahim KIZIL, Mehmet KIZIL, Mustafa KIZIL, Mehmet BİLGİÇ belli bir dönemde de Nevzat BAŞARAN tarafından yapılmış olduğu kanaatindeyim. Ancak Nevzat BAŞARAN bu duruma dayanamayıp daha sonra istifa etti. Ayrıca Mustafa KIZIL, Mehmet KIZIL ve İbrahim Halil KIZIL tüm seyahatlerini, otel masraflarını kulüpten karşılamaktadır.” Şeklinde beyanda bulunmuştur.
SERMET ATAY’IN İFADESİ
Tanık Sermet ATAY’ın alınan ifadesinde; “Ben şuan Gaziantep barosuna bağlı serbest avukatlık yapmaktayım. Gaziantepspor’da Genel Kurul delegesiyim. 2005 yılında Celal Doğan döneminde yapılan kurultayda Gaziantepspor yönetim kuruluna seçildim. Şimdi başkan olarak İbrahim Halil KIZIL benim gibi yönetim kurulu üyesi idi. Celal DOĞAN istifa edince Gaziantepspor Kulübümüz kurultaya giderek yeni başkanını seçti. İbrahim Halil KIZIL böylece başkan seçildi. Bu dönemde kulübün bankalara ve Muzaffer ATMAZ isimli şahsa 4-5 trilyon borcu vardı. 2006 yılında kulübün ekonomik açıdan zor durumda olmasında dolayı şehrin önde gelenleri İbrahim Halil KIZIL’da dahil olmak üzere kulübe maddi yardımda bulundular. 2006-2007 yılı sezon sonunda mali genel kurul yapıldı. Kulübü tahminen 5 trilyon borçla devralmıştık. Yine bu civarda bir borç ile kulübü devrettik. Kulüp ekonomik açıdan ihtiyaçlarını karşılamakta idi. Kulübün gelirleri Futbol Federasyonundan, reklamlardan, Spor Toto genel müdürlüğünden, digitürk’ten gelen paralardan oluşmakta idi. İbrahim Halil Kızıl bu paraların şahısların adlarına gönderilmesini sağlıyordu. Özellikle kulüp muhasebecisi Mehmet BİLGİÇ ile kızıl grubun muhasebecisi olan soyadını bilmediğim Nevzat isimli şahısların adlarına gönderilmekte idi. Bu şahısların banka hesapları incelendiğinde veya Futbol Federasyonundan Gaziantepspor’a gönderilen paraların nasıl gönderildiği sorulduğunda durum ortaya çıkacaktır. İbrahim Halil KIZIL’ın kendisinin adamları adına gönderttiği bu paraları Gaziantepspor’a aktarırken sanki bu paralar Kızıl Grup tarafından Gaziantep’e borç verilmiş gibi gösterilerek Gaziantepspor’un borcunu şişiriyordu. Hatırladığım kadarı ile 2007/200 yılları arasında ben genel sekreter iken yönetim kurulu toplantısında kulübün gelirlerine 5 milyon lira Kızıl Grup lehine temlik koymak istedi. Ben Bülent MAMATAOĞLU, Hanefi YILMAZ, Yusuf KAPLAN ve Mustafa BAYER bu karara karşı çıktık, kararı aldırmadık. Bu yönetim kurulu toplantısından yaklaşık bir iki hafta sonra bu arkadaşlarla birlikte basın toplantısı düzenleyerek İbrahim Halil KIZIL’ın kulübü çıkarları doğrultusunda kullandığı, Kızıl Grup ile Gaziantespor’un hesaplarının karıştırıldığını söyledik ve istifa ettik. İbrahim KIZIL yine yönetimde etkin hale gelmek ve başkanlığını devam ettirmek için Kızl Grup çalışanlarını ve Suruç’tan 300-400 kişiyi Gaziantepspor’a üye yaparak karşısına rakip çıkmasını engelledi. Biz istifa ettikten sonra İbrahim KIZL kardeşi olan Mehmet KIZIL’ı ikinci başkan yaptı. Kızıl Grup’un yeminli mali müşaviri olan Sabri HAMAMCI’yı kulüp muhasibi yaptı ve bu şahıs Kızıl Grup ile Gaziantepspor’un muhasebesini aynı kişiye tutturdu…” şeklinde beyan etmiştir.
HANİFİ YILMAZ’IN İFADESİ
Tanık Hanifi YILMAZ’ın alınan ifadesinde; “Daha önceki yıllarda bir sezon Gaziantespor yönetim kurulu üyesi olarak görev aldım. Görev aldığım zamanda kulüp başkanı İbrahim Halil KIZIL idi. Ben yönetimde bulunduğum sıralarda kulübün normal faaliyetleri devam ettiği sırada bir gün beni olağanüstü toplantıya çağırdılar. Kulüp başkanı İbrahim Halil KIZIL toplantıda kendisinin kulüpten alacağı olduğunu bu alacağı ile ilgili olarak kulübün mal varlığına temlik koyacağını söyledi. Ben duruma itiraz ederek kulübün gelir ve giderlerinin getirilmesini alacağın neden kaynaklandığını öğrenmek istedik. Benim bu çıkışım üzerine toplantı iptal edildi. Bu kararı aldırmadık. Sezon sonunda ben yönetim kurulundan istifa ettim. Çünkü kulüp başkanı ile anlaşamadık büyük çoğunluk onun tarafını tuttuğu için ettim. Sonuç olarak kulüpte bir sezon görev aldım. Kulüpten ayrıldıktan sonra kulüple bir irtibat kalmadı” şeklinde beyanda bulunmuştur.
KULÜPTE VE KIZIL ŞİRKETTE YAPILAN ARAMALAR
Yine Abdullah Sabri Kocaman tarafından ihbarın doğruluğu araştırılmak üzere; suç delillerine ulaşmak amacıyla Gaziantep 9. Sulh Ceza Mahkemesinin 28/11/2011 tarih ve 2001/315 iş sayılı kararı doğrultusunda Gaziantepspor Celal Doğan Tesislerinde, Kulüp Başkanı İbrahim Halil KIZIL’a ait Atatürk Bulvarı Kırkayak İş Merkezi No:48/A nolu adreste faaliyet gösteren Kızıl Grup isimli iş yerinde ve Aydınlar mahallesinde ki Kızıl Grup’a ait depoda 29/11/2011 günü adli aramalar yapılmıştır. Yapılan adli aramalar sonucunda; 227 adet klasör içerisinde büyük defter (Defteri Kebir) gelir gider tabloları harcama kalemleri, banka hesap hareketlerini gösterir faturalara ve belgeler, Spor Kulübüne ait 19 adet defter (Yevmiye, Karar, Büyük Defter) ve 36 cilt kullanılmış faturaya soruşturma kapsamında el konulmuş, toplam 18 bilgisayardan 11 adet hard diske imaj alınmıştır.
BİLİRKİŞİ HEYETİNİN ÇALIŞMALARI
Bununla birlikte Futbol Federasyonu Başkanlığı, Gaziantep Dernekler İl Müdürlüğü ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ve diğer ilgili kurumlardan Gaziantepspor Kulübü ile ilgili her türlü bilgi ve belge temin edilmiştir. Yürütülmekte olan soruşturma kapsamında temin edilen ve el konulan her türlü bilgi, belge, defter ve bilgisayar verileri üzerinde bilirkişi incelemesi yapmak üzere, talebimiz doğrultusunda Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın 28/11/2011 tarih ve B.07.VDK.0.03.-663.08[B-208-S]-6329 sayılı yazıları istinaden maliye müfettişleri (Vergi Müfettişleri) Kurtuluş Ozan Keser, Sunay Şen ve Emircan Dilber, bilirkişi heyeti olarak görevlendirilmiştir. Söz konusu görevlendirme doğrultusunda 30.11.2011 tarihinde bilirkişi heyeti göreve başlamış ve 30.11.2011 tarihli “Bilirkişi Tayin/Dosya-Belge Teslim Tutanağı ile” ile Gaziantep 9. Sulh Ceza mahkemesinin 29.11.2011 tarih ve 2011/315-340 değişik iş numaraları bilgisayar hard diskleri ile soruşturma dosyası ilgili kurumlardan kulüp ile ilgili temin edilen dokümanların kendilerine teslim edilmiş, kendilerinden “Gaziantepspor Kulübü Derneği’nin son beş yıl içersinde ki mali durumu, gelir gider hesapları incelenerek dosyada mevcut ihbarların gerçekliği, derneğin gelir giderleri ile ilgili usulsüzlük yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise ne şekilde ve kimler tarafından hangi usul ile yapıldığına dair bilirkişi raporu hazırlanması” talep edilmiştir.
KIZIL GRUBA BAĞLI ŞİRKETLERİN OLUŞUMU
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü vasıtasıyla Dernek’ten 2006-2011 yıllarında ki yönetim kurulu üyelerini ve görev dağılımını gösterir liste dosyaya temin edilmiş, ayrıca ilgili ticaret memurluklarından alınan cevabi yazılar birlikte değerlendirildiğinde; aşağıda ayrıntıları ile şirket ve her bir şüpheli baz alınarak açıklandığında görüleceği gibi; Kızıl Petrol Ürünleri Dış Ticaret, Türkoil Petrol Ürünleri ve Kızıl Lojistik Anonim Şirket ortak ve temsilcileri yada yakın akrabaları, Kulüp yönetiminde başkan, asbaşkan, mali işlerden sorumlu üye, denetimden sorumlu üye gibi görevlere gelerek veya getirilerek yine aşağıda sıralanan eylemlerin gerçekleştirildiği bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre teslim olunmuştur.. Söz konusu şirket kayıtları ile ilgili araştırmalarda bulunulmuş bu kapsamda; Türkoil Petrol Ürünleri A.Ş. : ( Bundan sonra ki sonraki bölümlerde Türkoil olarak adlandırılacaktır. ) Ticaret Sicil Gazetesi ve YSB kayıtları nezdinde yapılan çalışmalarda, Türkoil’il sermayesinin %50’si Kızıl Petrol’e, %22’si İbrahim Halil KIZIL’a, %13,75’i Mehmet Salih KIZIL’a ve %13,75’i de Mustafa KIZIL’a ait iken Haziran 2011’de yapılan sermaye değişikliği ile Kızıl Petrol’ün %30’luk payını Kızıl Lojistik’e devrettiği tespit edilmiştir. Kızıl Lojistik A.Ş. : ( bundan sonra ki bölümlerde Kızıl Lojistik olarak adlandırılacaktır.) Ticaret Sicil Gazetesi ve YSB kayıtları nezdinde yapılan çalışmalarda, Kızıl Lojistik’in sermayesinin toplamda %90’ı İbrahim Halil KIZIL, Mehmet Salih KIZILve Mustafa KIZIL’a ait iken 04.07.2006’da gerçekleşen işlemlerle şirketin sermayesinin %92’si İbrahim Halil KIZIL’ın yakım akrabası olan Emin TIĞRAK’a, kalan paylarda Hanifi TIĞRAK, Nazmi ÇAKIR, Ahmet KARAPINAR ve Mustafa TIĞRAK’a devredilmiştir. Bu sermaye değişiklikleriyle beraber şirketin yönetim kurulu başkanı da Emin TIĞRAK olmuştur. Yukarıda yapılan sermaye yapıları itibariyle, Kızıl Petrol, Türkoil ve Kızıl Lojistik’in, doğrudan veya dolaylı bir biçimde Kulüp’ün yönetim kurulu başkanı olan İbrahim Halil KIZIL ile ilişkili olduğu anlaşılmaktadır. İrem – K Dış Tic. Pet. Kim. Ürn. Uls. Taş. Ltd. Şirket sermayesinin tamamını İbrahim Halil KIZIL, Mehmet Salih KIZIL ve Mustafa KIZIL’a ait iken 19.07.2006 tarihinde yapılan değişiklikle sermayenin tamamı Aziz ŞİMŞEK, İlhami ŞİMŞEK ve Şükrü BAYINDIR’a devredilmiş 26.11.2008 tarihinde yapılan değişiklikle de hisse payları Kemalettin KILIÇÇIOĞLU ile Ömer NAS’a ve 17.04.2009’da da Selami ATEŞ ile Ahmet KARAPINAR’a devredilmiştir. İrem-K’nın 2006’dan sonra ki hisse sahipleri İbrahim Halil KIZIL ile kardeşleri olamamakla beraber İrem-K’da Kızıl Grup bünyesinde faaliyet gösteren bir firmadır. Gaziantep 9. Sulh Ceza Mahkemesinin 28.11.2011 tarih ve 315 D. İş numaralı arama ve el koyma kararına istinaden 29.11.2011 günü Kızıl Grup isimli işyerinde yapılan aramada İrem-K firmasına ait evraklara da el konulmuştur.
ŞİRKET HESAPLARIYLA KULÜP HESABININ BİRLEŞTİRİLMESİ
Yukarıda yer alan açıklamalardan, bahsedilen firmaların Kızıl Grup’a ait firmalar olduğu belirtilmiştir. Mehmet Salih KIZIL ise Kulüp yöneticisi olmasının yanında İbrahim Halil KIZIL’ın kardeşidir. Bu doğrultu da, kulübün halihazırda ilişki içersinde bulunan bu dört firma ve iki gerçek kişi olan borç-alacak ilişkilerinin ve dolayısıyla cari hesaplarının birleştirilerek izlenilmesi cihetine gidilmiştir. Bu bağlamda, kulübün yukarıda bahsedilen dört firma ve iki kişiyle olan cari hesapları birleştirilmiş, tarih sırasına konulmuş ve yeniden bakiyelendirilmiştir. Kızıl Grup Birleşik Cari Hesap üzerinde yapılan çalışmalarda dört firma ve iki gerçek kişiyle (İbrahim Halil ve Mehmet Salih Kızıl) olan toplam borçları 4.429.112.42 TL, 2008 yılı için 6.590.847,50 TL, 2009 yılı için 5.081.103.64 TL, 2010 yılı için 938.000,00 TL ve 2011 yılı için ise 11.696.431.88 TL şeklindedir.
BANKALARDA YAPILAN İNCELEMELER
Yıl sonu borç tutarlarına kaynaklık edip detayları bilirkişi raporunun ekinde yer alan ödeme ve tahsilatların gerçekliğini araştırmak ve bu suretle de kulübün Kızıl grup’la olan gerçek borç-alacak ilişkisini ortaya konulması amacıylada çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir: Bu kapsamda; Nakit çekim işlemlerinin incelenmesi amacıyla banka şubelerinde yerinde yapılan çalışmalarda; Kulüp’ün, 2006-2011 yıllarında banka hesaplarıni izlenmiş, Kulüp’ün ağırlıklı olarak Finans Bank A.Ş nezdinde hesaplarını kullandığı ve ağırlıklı olarak Finans Bank A.Ş olmak üzere Finans Bank A.Ş ve Anadolubank A.Ş nezdinde ki hesaplarından yüklü miktarlardaki nakit çekme işlemleri gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Banka üzerinden nakit çekilen tutarların tamamının ya da bir kısmının başka bir hesaba yatırılıp yatırılmadığının tespit amacıyla Kulüp’ün hesaplarının bulunduğu Finansbank A.Ş Gaziantep Şubesi (Kurumsal Şube) ve Anadolubank A.Ş Gaziantep Şubesi’nde yerinde çalışmalar yapılmıştır. Kulüp’e ait benka hesaplarından nakit çekim işlemlerinin gerçekleştirildiği günlere ilişkin olmak üzere, Banka Şubelerinin operasyon bölümünde yer alan ve günlük nakit işlemlere ait bilgilerin tutulduğu elektronik sistemler ve işlemlere ait banka dekontları üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda; Kulüp hesabından nakit olarak çekilmiş görünen tutarların tamamının ya da bir kısmının Kulüp Kızıl Grup’un aşağıda ki firmalarına ait hesaplarına aktarıldığı tespit edilmiştir.
KULÜP HESABINDAN ÇEKİLEN PARALAR KIZIL GRUBA AİT FİRMALARA AKTARILIYOR
Kulüp, banka hesabından nakit olarak çekilen tutarları bankalar hesabına alacak, kasa hesabına da borç olarak kaydetmektedir. Bu kayıtlar sonucunda, Kulüp’ün bankalar hesabı azaltılmakta ve kasa hesabı (nakit olarak elde tutulan tutar) artmaktadır.oysa yukarıda belirtildiği üzere, kulüp’ün banka hesabından nakit olarak çekilen tutarlar kısmen ya da tamamen Kızıl Grup’a ait çeşitli firmalara aktarılmakta ve Kulüp’ün kasasına hiç girmemektedir. Buna göre; Kulüp’ün hesabından nakit olarak çekilen tutarlar kısmen yada tamamen Kızıl Grup’a ait firmalara aktarıldığı halde Kulüp muhasebesinde bu tutarların tamamı kasa hesabında borç olarak izlenmektedir. Buna karşın, Kızıl Grup’a ait firmalara aktarılan tutarlar içersinde herhangi bir muhasebe kaydı yapılmamakta ve bunun sonucunda da cari hesaplarda kulüp tarafından firmalara aktarılan tutarlar görünmemektedir. Kulüp2ün banka hesabından belli bir tutarı başka bir hesaba aktarma işlemi aslında havale ya da eft olarak adlandırılmaktadır. Ancak, Kulüp tarafından doğrudan havale ya da eft gerçekleştirildiğinde kulüp hesabından kime, ne kadar para gönderildiği ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden de, aslında havale ve ya eft olan işlem nakit çekme ve nakit yatırma yoluyla yapılamakta ve böylece de yapılan işlem gizlenmiş olmaktadır. Cari hesaplarda izlenmesi gereken tutar Kasa hesabında gizlenmekte ve bu işlemler sonucunda Kulüp, ilgili firma ve kişilere gerçekte olduğundan daha fazla borçlu ya da gerçekte olduğundan daha az alacaklı gözükmektedir. Kulüp hesabından nakit olarak çekilen Kızıl Grup’a aktarılan tutarlar bazı durumlarda Kulüp’e havale yoluyla gönderilmekte ve bu suretle aslında borçlandırılmaktadır.
Yapılan çalışmalar neticesinde bu kapsamda 32 somut eylem tespit olunmuştur., A-) Kulüp’ün Hesabından Kızıl Şirketlerine Nakit Aktarmaya Ve Kulüp’ün Hayali Borçlandırılmasına Yönelik Eylemler: 1- Gaziantepspor Kulüp’ünden Kızıl Şirketlerine Nakit Aktarma Ve Borçlandırma Yöntemleri Ve Bu Konuda Yapılan Tespitler. Şüphelilerin söz konusu eylemleri gerçekleştirirken banka şubesine iki kişi gitmektedir. Bu kişilerden birisi Kulüp hesabından nakit çekme işlemine diğeri ise Kızıl Grup’a ait firmaların hesabına nakit yatırma işlemini gerçekleştirmektedir. Nakit çekme işlemleri talimata istinaden yapılmakta olup her nakit çekme işlemi için ayrı bir talimatname düzenlenmektedir. Bu talimatnamelerde de Kulüp yönetim kurulu üyelerine ait iki imza bulunmaktadır. Talimatnamelerde yer alan çift imzalar; İbrahim Halil KIZIL- Mehmet Salih KIZIL, İbrahim Halil KIZIL- Sabri HAMAMCI. İbrahim Halil KIZIL- Halil Süreyya AKSU şeklindedir. Bu talimatnamelerle nakit çekme işlemi için yetkilendirilen kişiler ise Tamer ÇALIŞKAN(Kulüp çalışanı), İbrahim Halil GÜVENÇ(Kulüp çalışanı), Mehmet Raşit ÇAKIR(Kulüp çalışanı) ve Emin TIĞRAK’tan(İbrahim Halil KIZIL’ın yakın akrabası) ibarettir. Nakit yatırma işlemi içinse herhangi bir talimatname düzenlenmemekle birlikte, bu işlemlere ilişkin dekontlarda genelde Emin Tığrak’ın imzası vardır. Bununla birlikte herhangi bir imzanın ya da ismin yer almadığı dekontlarda mevcuttur. Nakit yatırma ve nakit çekme işlemi için banka şubesine giden iki kişi banka şubesinde Kulübün hesabından belli bir tutarın nakit çekilmesi ve bu tutarında tamamının ya da bir kısmının Kızıl Grup’a ait çeşitli firmalara yatırılmasını istemektedirler.
SİSTEMİN İŞLEYİŞİ
Örneğin Tamer ÇALIŞKAN ve Emin TIĞRAK birlikte banka şubesine gitmekte, Tamer ÇALIŞKAN Kulüp hesabından 500.000-TL nakit çekilmesini, Emin TIĞRAK’ta bu tutarın 400.000-TL’sinin Kızıl Petrol’e yatırılmasını talep ettiğinde banka görevlisi, Tamer ÇALIŞKAN’a sadece 100.000-TL nakit olarak ödemekte ve Kızıl Petrol’e aktarılması istenen tutar için herhangi bir nakit işlemi yapmadan Kulüp’ün hesabından 400.000-TL çıkış ve Kızıl Petrol hesabına da 400.000-TL giriş yapmaktadır. Emin TIĞRAK çekilen tutarın tamamının Kızıl Petrol’e yatırılmasını talep ettiğinde ise, banka görevlisi Tamer ÇALIŞKAN’a hiçbir ödeme yapmadan paranın tamamını doğrudan Kızıl Petrol’ün hesabına geçmektedir. Nakden ödemeyip başka bir hesaba aktarım gerçekleştirilen işlemlerde dekontların üzerinde kupür bulunmamakta ya da fiilen ödenen tutar kadar kupür bulunmaktadır. Bilindiği üzere, nakit bankacılık işlemlerinde dekontun üzerinde nakit tutarı oluşturan para dökümleri yer almakta. Nakit işlemin hangi banknotlarda kaç adet yapıldığını gösterir ibareler bulunmaktadır. Kupür olarak adlandırılan bu dökümler bankaya hangi tutarda nakit yatırıldığını yada bankadan ne kadar nakit çekildiğini göstermektedir. Karşılıklı işlem olarak adlandırılan ve bir hesaptan çekilip başka bir hesaba yatırma işlemlerinde nakit tutar fiilen çekilip yatırılmadığı için dekont üzerinde genelde kupür yer almamakta veyahut fiilen çekilen tutar kadar kupür bulunmaktadır. Banka şubelerinde gerçekleştirilen diğer nakit işlemlere ait dekontlarda kupür bulunup bulunmadığının tespiti amacıyla, Kulüp tarafından nakit işlem yapılan günlerdeki diğer dekontlarda taranmış ve diğer nakit işlem dekontlarında kupürün mevcut olduğu gözlenmiştir. Dekontlarda “K”, “K↓”, “K↑”, “┼↓” vs. ibareler yer almaktadır: bankacılık işlemlerinde “K” ibaresi “Karşılık” kelimesinin kısaltılmışı olup nakit çekim işleminin fiilen gerçekleşmeyip tutarın başka bir hesaba aktarılmasında ve hem nakit çekme hem de nakit yatırma işlemlerinin birbirini karşılamasında kullanılmaktadır. Yani, K ifadesi birden fazla dekontla gerçekleştirilip aslında birbirleriyle bağlantılı olan nakit yatırma ve çekme işlemlerinin fiilen (banknot teslimatı ya da alımı) yapılmayıp hesaben yapılmış olduğunu göstermektedir. “K↓”, “K↑” ibareleri de nakit işlemlere istinaden düzenlenen dekontların birbirleriyle ilişkili olduğu ve karşılıklı olarak da bir sonra ki dekont ya da bir önceki dekontun işaret edildiğini ifade etmektedir. Nakit çekim ve nakit yatırmalar ilişkin bankla işlem zamanlarının birbirine çok yakın zamanlar olması bu işlemlerin beraber, aynı anda yapıldığını ve karşılıklı işlemler olduğunun başka bir göstergesidir. Bankacılık işlemlerinde iki işlem zamanı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi giriş zamanı, ikincisi ise onay zamanıdır. Giriş zamanı işlemin gişeden yapılması sırasında verilen zamandır. Bu anlamda, işlemlerin gerçek sırasını gösteren zaman giriş zamanıdır. Onay zamanı ise, işlemin yetkili merci tarafından onaylandığı zamanı işaret etmektedir ki bazı durumlarda giriş zamanı ve onay zamanı farklılaşabilmektedir.
ÖNCE NAKİT YATIRMA SONRA ÇEKME İŞLEMİ YAPILIYOR
Onay zamanı ile giriş zamanının farklılaşması nakit işlemlerde karşımıza çıkmaktadır. Örneğin, önce nakit çekme ve bu nakitlerin tamamının ya da bir kısmının başka bir hesaba nakit yatırmak için başvurulduğunda gişede bu işlemler için sırasıyla 09:00 ve 09:01 zamanları verilmiş olsun. Eğer banka kasasında o an için çekilmek istenen tutara yeter nakit bulunmuyorsa banka şubesi nakit çekme işlemini önce onaylayamayacak çünkü, bu durumda sistemde banka şube kasası eksiye düşecektir ki sistem buna izin vermemektedir. Bu nedenle de , ilk önce nakit yatırma işlemi onaylanmakta akabinde de nakit çekme işlemi onaylanmaktadır.
FİNANSBANK NEZDİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR
Böylece de, ilk onayla birlikte kasa mevcudu kayden artırılmakta ve nakit çekme işlemini onaylanması için gerekli fazla kayden yaratılmaktadır. Yani nakit çekme işlemi daha önce olduğu halde daha sonra onaylanmaktadır. Banka dekontlarında ve ekstrelerde de yer alan zaman “onay zamanı”dır. Çoğu banka şube sisteminde ayrıca bir giriş zamanı bilgisi yer almamaktadır. Ancak, Finansbank A.Ş. Gaziantep Şubesi nezdinde yapılan çalışmalarda işlemlerin giriş zamanları bilgisi 2009 yılına kadar gerçekleştirilen işlemler için (2009 yılı ve sonra ki dönemlere ilişkin işlemlerde giriş zamanı ve onay zamanı aynı zamanlardır) banka sisteminden alınmış ve Finansbank nezdinde yapılan çalışmalarda giriş zamanı baz alınarak yürütülmüş bazı işlemlerde de onay zamanına da ayırca yer verilmiştir.
BANKA ÇALIŞANI AYKUT YETKİN’İN İFADESİ
Nakit aktarım ve gerçek olmayan borçlandırma işlemleri ile ilgili bilirkişi heyetinin yapmış olduğu söz konusu tespitlerin yanı sıra işlemleri gerçekleştirilen ilgili banka görevlileri de yapılan tespitleri teyit eder nitelikte açıklamalarda bulunmuşlardır. Bu kapsamda, Finanbank Gaziantep Şubesi Çalışanı olan Aykut Yetkin tanık sıfatıyla alınan beyanında; “Bana anlattığınız olaylar hakkında bilgi sahibiyim, bu işlemler şu şekilde gerçekleşmektedir. Örneğin, önce kulübün talimatı şubemize gelmektedir. Bu talimat ile Tamer ÇALIŞKAN veya İbrahim Halil GÜVENÇ isimli şahıslara para çekmesi hususunda yetki verilmekte idi. Para çekilmesi esnasında İbrahim Halil GÜVENÇ ya da Tamer ÇALIŞKAN ile birlikte Emin TIĞRAK veya Tahir TIĞRAK gelirdi. Bazen bu şahıslar kulüp hesabından çekilen parayı Kızıl Grup firmasının hesabına aktarmak istediklerini söylerlerdi. Bende bu talimat üzerine kasa müsait olmadığı için önce Kızıl Grup hesabına istenilen miktar kadar parayı yatırır aynı anda da kulüp hesabından para çekerdik. Yani fiili olarak paranın çekilmesi söz konusu değildir. Bilirkişi raporunda bulunan kupürlerde fiilen çekilen veya ödenen parayı göstermektedir. Ayrıca dekont üzerinde bulunan K ibaresi de önce ki veya sonra ki işlemi işaret etmektedir. Bu terimler bize has terimler olmayıp bankacılık sektöründe kullanılan terimlerdir. Karşılıklı anlamına gelmektedir. Bu işlemler bazen kulübün parası fiilen çekilmeden Kızıl Grup firmalarına aktarılması şeklinde, bazen de parayı fiilen bankadan çekmek sureti ile gerçekleşmekteydi. Bu işlem ayda 1 yada 2 kez gerçekleşmekteydi. Kızıl Grup ve Gaziantepspor Kulüp’ünde hesap bakiyesi müsait olmadığı zamanlar aktarım işlemi kesinlikle yapmamaktayız. Benim konu hakkında söyleyeceklerim bunlardan ibarettir.” Şeklinde beyanda bulunmuştur.
İZZETTİN YAVUZ’UN VE HATİCE ŞAHAN’I İFADELERİ
Finansbank Gaziantep Şubesinin Diğer Bir Çalışanı Olan İzzettin Yavuz İse Tanık Sıfatıyla Alınan Beyanında; “Bana anlattığınız olaylar hakkında bilgi sahibiyim. Ben 1999-2010 yılları arasında Finansbank’ın değişik şubelerinde çalıştım. Şuan Bantaş A.Ş isimli iş yerinde çalışmaktayım. Bana sormuş olduğunuz bu işlemler şu şekilde gerçekleşmektedir. Örneğin, önce kulübün talimatı şubemize gelmektedir, bu talimat ile Tamer ÇALIŞKAN veya İbrahim Halil GÜVENÇ isimli şahıslara para çekmesi hususunda yetki verilmekteydi. Para çekilmesi esnasında İbrahim Halil GÜVENÇ veya Tamer ÇALIŞKAN ile birlikte Emin TIĞRAK bazen de Tahir TIĞRAK gelirdi. Bazen bu şahıslar kulüp hesabından çekilen parayı Kızıl Grup firmasının hesabına aktarmak istediklerini söylerlerdi. Bende bu talimat üzerine kasa müsait olmadığı için önce Kızıl Grup hesabına istenilen miktar kadar parayı yatırır aynı anda da Kulüp hesabından para çekerdik. Yani fiili olarak paranın çekilmesi söz konusu değildir. Bilirkişi raporunda bulunan kupürlerde fiilen çekilen ya da ödenen parayı göstermektedir. Ayrıca dekont üzerinde bulunan K ibaresi de önce ki veya sonraki işlemi işaret etmektedir. Bu terimler bize has terimler olmayıp bankacılık sektöründe kullanılan terimlerdir. Karşılıklı anlamına gelmektedir. Bu işlemler bazen kulübün parası fiilen çekilmeden Kızıl Grup firmalarına aktarılması şeklinde , bazen de parayı fiilen bankadan çekme sureti ile gerçekleşmekteydi. Kızıl Grup ve Gaziantepspor Kulübünde hesap bakiyesi müsait olmadığı zamanlarda aktarım işlemi kesinlikle yapmamaktayız.” Açıklamalarında bulunmuştur. Hatice Şahan isimli başka bir banka çalışanı tanık sıfatıyla alınan ifadesinde aynı mahiyette beyanda bulunmuştur.
İŞTE KURULAN SİSTEM VE GAZİANTEPSPOR HESABINA GELEN PARALARIN AKİBETİ
2-) Nakit Artarımı ve Hayali Borçlandırma Olarak Şüphelilerin Aşağıda ki Eylemleri Gerçekleştirdikleri Tespit Olunmuştur.
1. Eylem: 18.06.2008 günü saat 13:57’de Gaziantepspor Kulüp’üne ait 13325709 no’lu Finansbank hesabına Türkoil’den gelmiş olan 600.000-TL’lik havale/eft’nin tamamının aynı gün saat 14:05’te Kulüp’ün hesabından İbrahim Halil KIZIL ve Halil Süreyya AKSU’nun talimatlarına istinaden kulüp çalışanı Tamer ÇALIŞKAN tarafından nakit çekildiği, ardından da aynı gün saat 14:06’da Kızıl Petrol’e ait 1950005 no’lu Finansbank hesabına “Mehmet Salih KIZIL teslimatı” açıklamasıyla Emin TIĞRAK tarafından 592.000-TL nakden yatırıldığı belirlendiğinden nakit çekim ve nakit yatırma işlemlerine ilişkin dekontlar incelendiğinde dekontta “100 x 50”, “100 x 20” ve “100 x 10” dökümleri olduğu. Bu işlemde toplam 8.000-TL (=100 x 50 + 100 x 20 + 100 x 10 ) nakit fiilen ödendiği kulüp hesabından nakden çekilmiş görünen 600.000-TL’nin fiilen 8.000-Tl’sinin banka tarafından nakit olarak ödenmiş olduğu, kalan 592.000-TL ise Kızıl Petrol’ün hesabına kayden (fiilen herhangi bir nakit yatırılmaksızın) yatırıldığı, Kulüp’ten Kızıl Petrol’e aktarılan 592.000-TL’lik tutarın gizlenerek Kulüp’ün resmi defterlerinin gerçekte olduğundan farklı görülmesine yol açtığı, kulübün gelen havaleyi 279 no’lu yevmiye kaydıyla Bankalar hesabına kaydettiği ve karşılığında Türkoil’e borçlandığı, halbuki kulüp kasasına konulan tutarın sadece 8.000-TL olduğu 592.000-TL doğrudan Kızıl Petrol’e aktarıldığı. Bu nedenle de, Kızıl Petrol’e aktarılan tutarın Kulüp’ün fiilen kasasındaymış gibi muhasebe işlemi yapıldığı, bu suretle de gerçekleştirilen muhasebe kaydı Kulüp kasasının gerçekte olduğundan 592.000-TL kayden fazla; buna karşılık olarak ta Kızıl Petrol Cari Hesap alacağının gerçekte olduğundan 592.000-TL daha düşük görünmesine yol açtığı. Yapılan işlem neticesinde kulüp malvarlığının 592.000-TL azalmasına neden olarak Kızıl Petrol isimli firmanın ise haksız menfaat temin ettiği belirlenmiştir.
1 DAKİKADA EL DEĞİŞEN PARALAR
2. Eylem: 25.06.2008 tarihinde Gaziantepspor Kulübünün Fiba Factoring’ten kullandığı kredinin kulübe ait 13370925 no’lu Finansbank hesabına eft yoluyla gönderilen 500.000-TL işlemden hemen sonra İbrahim Halil KIZIL ve Sabri HAMAMCI’nın talimatlarına istinaden kulüp çalışanı İbrahim Halil GÜVENÇ tarafından nakit olarak çekildiği ve 1 dakika sonra da “Mehmet Salih KIZIL teslimatı” açıklamasıyla Emin TIĞRAK tarafından Kızıl Petrol’e ait 1950005 no’lu finansbank hesabına yatırıldığı belirlendiğinden dekontlar temin edilerek yapılan incelemesinde, her iki dekontta da banknotlara ilişkin kupür olmadığı, dekontlara “K↓” ve “K↑” yazıldığı, bu ibarelerin ard arda olan işlemlerin birbirine karşılık olarak düzenlendiğinden nakit olarak Şube’den hiç para çekilmeden Kızıl Petrol hesabına aktarıldığı, Kulüp hesabından Kızıl Petrol hesabına aktarılan bu tutar da yine aynı gün 15:20’de Kulüp banka hesabına havale edildiği ve bu işlem de yasal defterlerde Kızıl Petrol, Kulüp’e 500.000-TL borç vermiş gibi muhasebeleştirildiği, Kulüp hesabına Kızıl Petrol tarafından havale edilen bu tutar da yine İbrahim Halil KIZIL ve Sabri HAMAMCI’nın talimatlarına istinaden yine İbrahim Halil GÜVENÇ tarafından nakit olarak çekildiği, ilgili dekontta da 100.000-TL’lik kupürle birlikte “↓” ibaresi konularak bir sonraki işlem işaret edildiği, kısa bir süre sonra da, arta kalan 400.000-TL Kızıl Petrol’ün hesabına tekrar yatırıldığı, Fiba Factoring’ten gelen paranın çekilmesi, bu paranın Kızıl Petrol hesabına yatırılması, Kızıl Petrol hesabından Kulüp hesabına havale yoluyla tekrar gönderilmesi (bu işlem muhasebe kayıtlarında Kulübün borçlanması olarak yer almaktadır.), Kulüp hesabından bu paranın ikinci defa çekilmesi ve 400.000-TL’sinin Kızıl Petrol’e tekrar yatırılması işlemleri toplamda yarım saatlik bir zaman zarfı içerisinden gerçekleştirilmesinden dolayı kulübün Kızıl Petrol’e gerçek dışı borçlandırıldığı bu suretle de kulübün zarara uğratılarak Kızıl Petrol firmasının haksız kazanç sağladığı belirlenmiştir.
YAPILAN İNCELEMEDE ORTAYA ÇIKARTILAN İŞLEM
Ayrıca yukarıda izahı yapılan olaylarla ilgili olarak 29.11.2011 yapılan çalışma neticesinde Gaziantep 9. Sulh Ceza Mahkemesinin 29/11/2011 tarih ve 2011/315-340 değişik iş numaralı kararlarına istinaden Gaziantepspor Kulübünde yapılan arama neticesinde İbrahim GÜVENÇ’in kullandığı bilgisayarın alınan imaj sonrası hard diskte “İBO” adlı Excel dosyasının kayıtlı olduğu. Dosya içersinde harcama kalemleri ile miktarları ayrı ayrı maddeler halinde belirtildiğinden Mali uzmanlarca banka şubesinde yapılan yerinde incelemeler neticesinde; Fiba Factoring’ten 500.000-TL eft geldiği, bu tutarın hesaptan çekilerek Kızıl Petrol’ün hesabına yatırıldığı, Kızıl Petrol’ün hesabına yatırılan tutar havale yoluyla tekrar Kulüp’e gönderildiği, Kulüp’e gönderilen tutarın çekildiği ve 400.000 –TL’si Emin TIĞRAK tarafından Kızıl Petrol’ün hesabına yatırıldığı, kalan 100.000-TLde nakit olarak çekildiği, ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemlerinin Kulüp’ün resmi defterlerine Kulüp’ün 289 no’lu yevmiye ile bankadan 1.000.000-TL çektiği ve kulüp Kasasına koyduğu, akabinde 291 no’lu yevmiye ile bankadan 500.000-TL Fiba Factoring’ten, 500.000-TL de Kızıl Petrolden borçlanmış gözüktüğü ve bu paraların Finansbank hesabına havale olarak gönderildiği, işlemlerin muhasebeleştirilmesinde sıra değiştirmek suretiyle işlemlerin taşındığı risk unsurlarının idrakinin zorlaştırıldığı, ilk işlem Factoring’ten gelen 500.000-TL havalenin, Kızıl Petrol’den gelen havale ile aynı yevmiye maddesiyle ve daha sonra olarak kulübe kaydedildiği. İlk nakit çekme işlemlerinden sonra Kızıl Petrol hesabına aktarım gerçekleştirildiği ve Kızıl Petrol’den de kulübe bu tutar tekrar havale edildiği, kulüp’ün de nakit çekme işlemlerinin ikisini de toplayarak sanki Banka’dan 1.000.000-TL çekilmiş gibi tek işlemde muhasebeleştirildiği ve bunun da muhasebeye havalelerden önce kaydedildiği, Yapılan muhasebe kaydının Kulüp’ün yasal defterlerinde yer alan Kasa hesabı 1.000.000-TL artmış göründüğü, halbuki işlemler sonucunda şubeden sadece 100.000-TL Kulüp kasasına konulmak üzere nakit olarak çıkarıldığı, muhasebe kaydının, kasa hesabının gerçekte olduğundan 900.000-TL fazla görünmesine yol açtığı, buna karşılık olarak Kızıl Petrol’den yapılan borçlanma gerçek olmadığından yapılan muhasebe kaydı, Kızıl Petrol’e olan borcun gerçekte olduğundan 500.000-TL daha fazla görünmesine yol açtığı, yine Kızıl Petrol’e aktarılan 400.000-TL muhasebe kayıtlarında yer almadığından bu firmaya olan cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 400.000-TL daha az görünmesine yol açtığı belirlenmiştir. Sonuç olarak İbrahim GÜVENÇ’e ait bilgisayarda yapılan bilgisayar incelemesi neticesi elde edilen kayıtların banka kayıtları ile örtüştüğü ve Gaziantepspor Kulübünün 500.000-TL gerçek dışı borçlandırıldığı, 400.000-TL de Fiba Factoring’ten gelen krediden Kızıl Petrol isimli firmaya aktarılması sebebiyle toplamda 900.000-TL zarara uğratılarak Kızıl Petrol firmasının haksız kazanç elde ettiği belirlenmiştir.
ŞUBEDEN ÇEKİLMEDEN ŞİRKETE AKTARILAN PARA
3. Eylem: 09.06.2008 tarihinde Fiba Factoring’ten kullanılmış olan kredi sebebiyle Kulüp’e ait 13325709 no’lu Finansbank hesabına havale edilen 500.000-TL işlemden hemen sonra da Kulüp yöneticileri İbrahim Halil Kızıl ve Halil Süreyya Aksu’nun talimatlarına istinaden İbrahim Halil Güvenç tarafından nakit olarak çekildiği ve hemen sonar da “İlhami Şimşek teslimatı” açıklamasıyla İrem K’ya ait 11808652 no’lu Finansbank hesabına yatırıldığı belirlendiğinden, her iki dekontta da temin edilerek yapılan incelemede, dekontlarda banknotlara ilişkin bir kupür olmadığı “K↓” ve “K↑” yazıldığı, bu ardı ardına olan işlemlerin biribirine karşılık olarak düzenlendiği ve 500.000-TL’nin nakit olarak Şube’den hiç çekilmeden İrem K’nın banka hesabına aktarıldığı, İrem K’nın hesabına aktarılan tutarın yine aynı ve gün çok kısa süre sonra Kızıl Lojistik’in hesabına havale edildiği ve buradan da yine 1 dakika sonra Türkoil’in hesabına, buradan da Kızıl Petrol’ün hesabına aktarıldığı, paranın en son aktarıldığı hesap olan Kızıl Petrol hesabından da aynı tutar yine aynı gün ve sadece 2 dakika sonra Kulüp’e ait olan 133255709 no’lu Finansbank hesabına havale edildiği ve bu işlem de yasal defterlerde Kızıl Petrol Kulüp’e 500.000-TL borç vermiş gibi muhasebeleştirildiği belirlenmiştir.
GAZİANTEPSPOR’UN KULLANDIĞI KREDİNİN ŞİRKETE GİRİŞİ
Fiba Factoring’ten kredi olarak kullanılan paranın kulübe ait kredi olmasına rağmen belirtilen zaman diliminde hiç çekilmeden sırasıyla İrem K, Kızıl Lojistik, Türkoil, Kızıl Petrol hesaplarına aktarılması, buradan da kulübe ait hesaba borç şekliyle aktarılması suretiyle kulübün 500.000-TL borç almak suretiyle, ayrıca 500.000-TL de alınan krediden dolayı toplamda 1.000.000 TL zarara uğratılarak Kızıl Petrol’ün de aynı miktarda haksız kazanç sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca yine Fiba Factoring’ten kullanılan kredinin Kulüp hesabına Kızıl Petrol tarafından havale edilen 500.000-TL tutarın 200.000-TL’si de yine İbrahim Halil KIZIL ve Halil Süreyya AKSU’nun talimatlarına istinaden İbrahim Halil GÜVENÇ tarafından nakit olarak çekildiği, nakit çekime ilişkin 200.000-TL’lik dekontta da “100 x 50” olmak üzere 5.000-TL’lik kupürle birlikte “K” ibaresi olduğu bununda sadece 5.000-TL’sinin fiilen nakit olarak ödendiği anlamına geldiği, kalan 195.000-TL’sinin ise başka hesaplara yatırılmak üzere kulüp’ün hesabından çekildiği, ayrıca 200.000TL-‘lik nakit çekme işleminden hemen sonra Kızıl Lojistik’in 12962929 no’lu Finansbank hesabına 80.000-TL ve Kızıl Petrol’ün 1950005 no’lu Finansbank hesabına da 115.000-TL olmak üzere toplam 195.000-TL yatırıldığı bu işlemlere ilişkin dekontlarda da “K” ibaresinin yazılı olduğu bununda 200.000-TL’lik nakit çekilmiş görünen tutarda sadece 5.000-TL’nin nakit olarak çekildiği kalan tutarında Kızıl Petrol ile Kızıl Lojistik’e aktarıldığını gösterdiği,
FİBA FACTORİNGDEN GELEN VE DOLAŞTIRILAN PARALAR
Fiba Factoring’ten gelen paranın çekilmesi bu paranın birkaç hesap dolandırılarak Kızıl Petrol hesabına aktarılması, Kızıl Petrol hesabından Kulüp hesabına havale yoluyla tekrar gönderilmesi, Kulüp hesabından bu paranın bir kısmının ikinci defa çekilmesi ve bu çekilen paranın da büyük kısmının Kızıl Petrol ve Kızıl Lojistik’e yatırılması işlemleri toplamda 40 dakikalık bir zaman zarfı içersinde gerçekleştirildiğinden bu süreçte gerçekleşen işlemlerin hepsinin birbirleriyle bağlantılı olduğu bu suretle de Gaziantepspor Kulüp’ünün muhasebe kayıtlarında Kzıl Petrol’den yapılmış görünen borçlanmanın da gerçeği yansıtmadığı, söz konusu gerçekleşen banka işlemlerinin Kulüp’ün resmi defterlerine Kulüp’ün 264 no’lu yevmiye ile bankadan 700.000-TL çektiği ve Kulüp kasasına koyduğu ve akabinde 265 no’lu yevmiye ile 500.000-TL Fiba Factoring’ten 500.000-TL de Kızıl Petrol’den borçlanmış gözüktüğü ve bu paraların Finansbank hesabına havale olarak gönderildiği ilk işlem olan Factoring’ten gelen 500.000-TL havale ile ilgili Kulüp’ün Kızıl Petrol’den gelen havaleyle aynı yevmiye maddesiyle ve daha sonra olarak kaydettiği ilk nekit çekme işleminden sonra Kızıl Petrol hesabına aktarım gerçekleştirildiği ve Kızıl Petrol’den Kulüp’e bu tutar tekrar havale edildiği yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan Kasa Hesabı 700.000-TL artmış göründüğü halbuki işlemler sonucunda Şubeden sadece 5.000-TL kulüp kasasına konulmak üzere nakit olarak çıkarıldığı, muhasebe kaydı kasa hesabının gerçekte olduğundan 695.000-TL fazla görünmesine yol açtığı. Buna karşılık olarak Kızıl Petrol’den yapılan borçlanma gerçek olmadığından yapılan muhasebe kaydı Kızıl Petrol’e olan borcun gerçekte olduğundan 500.000-TL daha fazla görünmesine yol açtığı yine Kızıl Petrol’e aktarılan 115.000-TL ve Kızıl Lojistik’e aktarılan 80.000-TL muhasebe kayıtlarında yer almadığından bu firmalara olan cari hesap alcaklarının gerçekte olduğundan 195.000-TL daha az görünmesine yol açtığı belirlenmiştir.
TFF’DEN GELEN PARA
4.Eylem: 25.06.2006 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu’ndan gelmiş olan eft’nin 106.000-TL’lik kısmı 27.06.2006 tarihinde kulüp banka hesabından İbrahim Halil KIZIL’ın talimatına istinaden Tamer ÇALIŞKAN tarafından çekildiği aynı gün ve aynı dakikalarda 95.000-TL’si Kızıl Lojistik’in farklı hesaplarına 4.000-TL’si de Bedrettin COŞKUN’a ait 13355568 no’lu Finansbank hesabına nakden yatırılmış göründüğü belirlendiğinden işlemlerine ilişkin dekontlar incelenmiştir. 106.000-TL’lik dekontta 100 x 50 ve 100 x 20 olmak üzere 7.000-TL’lik kupür bulunduğu, diğer dekontlarda ise herhangi bir kupür bulunmadığı görülmüştür. 106.000-TL’lik dekontta işlemi gerçekleştirilen olarak Tamer ÇALIŞKAN’ın ismi ve imzasının bulunduğu, hesabına 4.000TL’lik nakit yatırılan Bedrettin COŞKUN’un da işlem tarihinde Kızıl Petrol’ün İstanbul Şubesinin çalışanı olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple de, bu ödemenin de Kızıl Petrol’e ya da Kızıl Petrol için yapıldığı değerlendirilmiştir. Bu sebeple de yapılan banka işlemleri ve kulüpçe gerçekleştirilen muhasebe kayıtları sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan hesabı 106.000-TL artmış göründüğünden bu tutarın önemli bir kısmın da kulüp kasasına girmediğinden Gaziantepspor Kulübü’nün 99.000-TL zarara uğratılarak Kızıl Petrol firmasının doğrudan 95.000 TL ayrıca firma çalışanı aracılığı ile de 4.000 TL olmak üzere toplam 99.000 TL haksız kazanç elde ettiği belirlenmiştir.
YURT DIŞINDAN GELEN PARALAR
5.Eylem: 05.09.2006 tarihinde yurt dışı çeklerin tahsil edilmesi nedeniyle gelmiş olan eft’nin önce 36.000-EURO’luk kısmı daha sonra da 10.000-EURO’luk kısmı Kulüp’e ait 13325706 no’lu Finansbank hesabından İbrahim Halil KIZIL ve Sabri HAMAMCI’nın talimatlarına istinaden Emin TIĞRAK tarafından çekildiği, aynı gün ve aynı dakikalarda Kızıl Lojistik’e ait olan 11297659 no’lu Finansbank hesabına “Vadesiz Hesaba Para Yatırma “ açıklamasıyla nakden yatırıldığı belirlenmiş ilgili para hareketleri neticesi düzenlenen dekontlar incelendiğinde herhangi bir kupür ve para yatırma işlemlerinde imza bulunmadığı bununda aynı dakikada gerçekleşmesi ve dekontlarda kupür bulunmaması Kulüp hesabından çekilmiş görünen tutarların nakit olarak çekilmeksizin Kızıl Lojistik’in hesabına aktarıldığı,
BANKADAN ÇEKİLMEDEN KULÜP KASASINA GİRMEDEN
Yapılan işlemler ve ilgili muhasebe kayıtlarının sonucunda, kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabı 46.000-EURO karşılığı 83.444-TL artmış göründüğü, halbuki bu tutarın kulüp kasasına girmeden hatta banka şubesinden dahi çekilmeden Kızıl Lojistik’in hesabına aktarıldığı, muhasebe kaydı kulüp kasasının gerçekte olduğundan, 46.000-EURO karşılığı 83.444-TL kayden fazla görünmesine yol açtığı buna karşılık olarak da Kızıl Lojistik car hesap alacağının gerçekte olduğundan 46.000-EURO karşılığı 83.444-TL daha düşük görünmesine yol açtığı belirlenmiştir. Bu suretle Gaziantepspor Kulüp’ünün 46.000-EURO/83.444TL zarara uğratılarak Kızıl Lojistik firmasının aynı tutarda haksız kazanç elde ettiği belirlenmiştir.
3 DAKİKALIK İŞLEM SONRASI EL DEĞİŞEN PARALAR
6. Eylem: Fiba Factoring’ten gelen eft hesabında İbrahim Halil KIZIL’ın talimatına istinaden İbrahim Halil GÜVENÇ tarafından çekilerek aynı gün ve 3 dakika sonra İrem K’nın hesabına yatırıldığı, işleme ilişkin dekontun incelenmesinde kupür bulunmadığı banka işlemlerini Kulüp’ün resmi defterlerinde 492 no’lu yevmiye maddesiyle bankalar hesabından toplam 400.000-TL’lik çıkış ve kasa hesabına aynı tutarda giriş yaptığı İrem K’ya aktarılan tutar içinse herhangi bir muhasebe kaydı yapılmadığı yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabı 400.000-TL artmış göründüğü, halbuki bu tutarın kulüp kasasına girmeden İrem K’nın hesabına aktarıldığı, muhasebe kaydı kulüp kasasının gerçekte olduğundan 400.000-TL kayden fazla görünmesine yol açtığı, buna karşılık olarak ta İrem K cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 400.000 TL daha düşük görünmesine yol açtığı belirlenmiş bu sebeple de Gaziantepspor Kulüp’ünün 400.000-TL zarara uğratılarak İrem K firmasının aynı tutarda haksız kazanç elde ettiği belirlenmiştir.
FEDERASYONDAN KULÜBE GELEN PARA VE GERÇEKLEŞEN İŞLEMLER
7. Eylem: 26.10.2007 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu’ndan gelen eft’nin 205.000-TL’si 30.10.2007 tarihinde İbrahim Halil KIZIL ve Sabri HAMAMCI’nın talimatlarına istinaden İbrahim Halil GÜVENÇ tarafından kulübe ait 13325709 no’lu Finansbank hesabından nakit olarak çekildiği ve 40 dakika sonra da 200.000-TL’si “Kızıl Lojistik teslimatı” açıklamasıyla kulüp hesabına tekrar yatırıldıktan 1 dakika sonra da İbrahim Halil Güvenç tarafından tekrar nakit olarak çekildiği, kulüp hesabından çekilen tutar kulüp hesabına tekrar yatırılırken bu işlem muhasebede İbrahim Halil KIZIL kulübe borç vermiş gibi muhasebeleştirildiği, ilgili günde gerçekleşen işlemlere ait dekontlarda kupür bulunmadığı, gerçekleştirilen muhasebe kayıtlarının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabı 405.000-TL artmış göründüğü, halbuki işlemler sonucunda şubeden sadece 205.000-TL kulüp kasasına konulmak üzere nakit olarak çıkarıldığı, muhasebe kaydı kasa hesabının gerçekte olduğundan 200.000-TL fazla görünmesine yol açtığı, buna karşılık olarak İbrahim Halil Kızıl’dan yapılan borçlanmanın gerçek olmadığından yapılan muhasebe kaydı, İbrahim Halil KIZIL’a olan borcun gerçekte olduğundan 200.000-TL daha fazla görünmesine yol açtığı belirlenmiştir. Bu suretle Gaziantepspor Kulüp’ünün 200.000-TL zarara uğratılarak Kızıl Lojistik Firmasının aynı tutarda haksız kazanç elde ettiği belirlenmiştir.
ADD MEDYADAN GELEN PARA HANGİ ŞİRKETLERE GİDİYOR
8. eylem: 23.06.2008 tarihinde ADD Medya’dan gelmiş olan 488.000-TL’lik havalenin 480.000-TL’lik kısmı aynı gün İbrahim Halil KIZIL ve Halil Süreyya AKSU’nun talimatlarına istinaden İbrahim Halil GÜVENÇ tarafından kulübe ait 13325709 no’lu Finansbank hesabından nakit olarak çekildiği ve akabinde “Mehmet Salih KIZIL teslimatı” açıklamasıyla Emin TIĞRAK tarafından Türkoil’e ait 11194153 no’lu Finansbank hesabına yatırıldığı , çekme ve yatırma işlemlerine ilişkin düzenlenen dekontlarda kupür olmadığı dekontlara “K↓” ve “K↑” ibareleri bulunduğu bununda nakit olarak herhangi bir para çekilip yatırılmadığı işlemlerin birbirini karşıladığını ifade ettiği, Türkoil hesabından 480.000-TL bir gün sonra 09:58:19’da kulüp banka hesabına havale edildiği ve yasal defterlerde Türkoil, firmasının Kulüp’e 480.000-Tl borç vermiş gibi muhasebeleştirildiği, kulüp hesabına Türkoil tarafından havale edilen bu tutar ile bir önceki günden kalan 8.000-TL bu defa İbrahim Halil KIZIL ve Sabri HAMAMCI’nını talimatları uyarınca İbrahim Halil GÜVENÇ tarafından 10:16:13’te nakit olarak çekildikten sadece 3 dakika sonra yine Emin TIĞRAK tarafından Türkoil’in banka hesabına “Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla nakit olarak yatırıldığı Türkoil hesabına aktarılan bu tutar da Türkoil tarafından tekrar Kulüp’e havale edildiği ve bu sefer de Kızıl Petrol hesabı alacaklandırılarak sanki Kızıl Petrol Kulüp’e 488.000-TL borç vermiş gibi muhasebeleştirildiği, kulüp hesabına aktarılan 488.000-TL en son olarak 14:27’de İbrahim Halil Kızıl ve Halil Süreyya Aksu’nun talimatlarına istinaden Tamer ÇALIŞKAN tarafında nakit olarak çekildiği, toplamda iki gün süren bu işlemlere ait 5 adet nakit çekme ve nakit yatırma dekontlarından sadece bir tanesinde kupür bulunduğu, 4888.000-TL’nin çekilmesi sırasında yapılan ara işlemlerle Kulüp iki defa gerçek dışı borçlandırıldığı bu suretle Gaziantepspor Kulüp’ünün 488.000-TL zarara uğratılarak Türkoil firmasını aynı oranda haksız kazanç elde etiği belirlenmiştir.
FİBA FACTORİNG’TEN KULÜBE GELEN PARA VE KIZIL PETROL İŞLEMİ
9. Eylem: 30.06.2008 tarihinde Fiba Factoring’ten kullanılmış olan kredi dolayısıyla kulüp hesabına yatırılan 1.600.000-TL işlemden sonra İbrahim Halil KIZIL ve Halil Süreyya AKSU’nun talimatlarına istinaden kulübe ait 13325709 nolu Finansbank hesabından İbrahim Halil GÜVENÇ tarafından nakit olarak çekildiği, 1.360.000-TL’si “Mehmet Salih KIZIL teslimatı” açıklamasıyla Kızıl Petrol’e ait 1950005 nolu Finansbank hesabına yatırıldığı, işlemlere ilişkin düzenlenen iki dekontta ve banknotlar ilişkin bir kupür olmadığı “K↓” ve “K↑” yazıldığı, bunu da işlemlerin nakit olarak gerçekleştirilmeyip kayden gerçekleştirildiğini ifade ettiği, Kızıl Petrol’e ait banka hesabına aktarılan 1.360.000-TL’nin de 1.255.000-TL’si de yine aynı gün kulübe ait banka hesabına havale edilmiş ve bu işlem de yasal defterlere Kızıl Petrol Kulüp’e borç vermiş gibi muhasebeleştirildiği Kulüp hesabına Kızıl Petrol’den havale edilen ve yasal kayıtlarda Kızıl Petrol’ün Kulüp’e borç vermesi şeklinde muhasebeleştirilen 1.255.000-TL’nin 1.078.400-TL’si ise 01.07.2008 tarihinde yine İbrahim Halil KIZIL ve Halil Süreyya AKSU’nun talimatlarına istinaden kulübe ait Finansbank hesabından çekildiği akabinde de 684.500-TL’si ise Kızıl Petrol’e ait Finansbank hesabına “Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla yatırıldığı nakit çekime ilişkin dekontta ise 393.900-TL’lik kupür bulunduğu kupürün hemen yanına ise “┼↓” işareti konulduğu, bununda 393.900-TL’den fazlası için takip eden dekont işaret edildiği, sonuç olarak iki günlük işlemler toplamında 240.000-TL’lik ilk gün, 393.900-TL ise ikinci gün olmak üzere toplam 633.900-TL nakit çekildiği, Kulüp 299 nolu yevmiye kaydıyla kasa toplamda 2.678.400 Tl’lik giriş yaptığı muhasebe kaydı kasa hesabının gerçekte olduğundan 2.044.500-TL fazla görünmesine, buna karşılık olarak Kızıl Petrol cari hesap alacağının gerçekte olduğundan aynı tutarda daha düşük görünmesine yol açtığı, bu suretlede Kulübün Kızıl Petrol isimli firmaya 1.255.000-TL gerçek dışı borçlandırmak suretiyle ayrıca mal varlığından 789.000TL eksilmesinden dolayı toplam 2.044.000-TL zarara uğratıldığı belirlenmiştir.
10. Eylem: 25.07.2008. tarihinde fiba Factoring’ten saat 16:22’de kulübe ait 1325709 nolu finansbank hesabına gelen 300.000-TL’lik eft İbrahim Halil KIZIL ve Halil Sürayya AKSU’nun talimatlarına istinaden İbrahim Halil GÜVENÇ tarafından aynı gün ve saat 16:24’te nakden çekildiği, ancak hem banka hesabına gelen tutar hemde banka hesabından çekilen tutarla ilgili olarak kulüp yasal defterlerine herhangi bir kayıt yapılmadığı yani Fiba’dan gelen eft’nin kulüp kayıtlarına hiç girmediğinden kulübün 300.000Tl zarara uğratıldığı belirlenmiştir.
SARAN’DAN GELEN PARANIN AKİBETİ
11. Eylem: 08.08.2008 tarihinde Saran Uluslararası Filmcilik’ten gelmiş olan 323.000-TL’lik eft’nin 225.000-TL’lik kısmı aynı gün ve saat 17:32’de kulübe ait 13325709 nolu Finansbank hesabından İbrahim Halil KIZIL ve Mehmet Salih KIZIL’ın talimatlarına istinaden İbrahim Halil Güvenç tarafından çekilerek 6 dakika sonra 162.000-TL’si Kızıl Lojistik’e ait 12962929 nolu Finansbank hesabına “Emin TIĞRAK teslimatı” açıklamasıyla nakden yatırıldığı, 63.000-TL’si de İbrahim Halil Güvenç’in Gaziantep şubesinde ki hesabına nakden yatırılmış olduğu, belirtilen banka işlemlerine ilişkin dekontlar incelendiğinde 225.000-TL’lik dekontta 630 x 100 olmak üzere 63.000-TL’lik kupür ve “K” ibaresinin bulunduğu diğer dekontlarda ise “K” ibaresi bulunduğu para yatırmalara ilişkin dekontta herhangi bir imza bulunmadığı ve buna göre de yukarıda yer alan üç işlemin aslında tek bir işlemin parçaları olduğu ve işlemler sonucunda kulüp hesabından 162.000-TL’nin çıkarılarak Kızıl Lojistik’in hesabına aktarıldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak ilgili tarihlerde gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabı 225.000-TL artmış görünmesine rağmen bu tutarın önemli bir kısmının kulüp kasasına girmeden Kızıl Lojisitk’e ait Finansbank hesabına aktarıldığı, muhasebe kaydı kulüp kasasının gerçekte olduğundan 162.000TL kayden fazla görünmesine yol açtığı, buna karşılık olarak da Kızıl Lojistik cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 162.000-TL’lik daha düşük görünmesine yol açtığı belirlenmiştir. Bu suretle de Gaziantepspor Kulübünün 162.000TL zarara uğratılarak Kızıl Lojistik firmasının aynı tutarda haksız kazanç elde ettiği belirlenmiştir.
PAMUK FACTORİNG’İN GÖNDERDİĞİ 500 BİN TL. SONRASI GELİŞMELER
12. Eylem: 27.08.2008 tarihinde Pamuk Factoring’ten kullanılmış olan kredi dolayısıyla Kulübe ait banka hesabına gönderilen 500.000-TL’lik eft işleminden hemen sonra İbrahim Halil KIZIL ve Halil Süreyya AKSU’nun talimatlarına istinaden Tamer ÇALIŞKAN tarafından kulübe ait 13325709 nolu Finansbank hesabından nakit olarak çekilerek 1 dakika sonra da “Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla Türkoil’e ait 11194153 nolu Finansbank hesabına yatırıldığı, kulüp hesabından Türkoil hesabına aktarılan bu tutar da yine aynı gün ve yarım saat sonra kulüp banka hesabına havale edildiği ve bu işlem de yasal defterlerde Türkoil, Kulüp’e 500.000-TL borç vermiş gibi muhasebeleştirildiği, kulüp hesabına Türkoil tarafından havale edilen bu tutar da yine İbrahim Halil KIZIL ve Halil Sürayya AKSU’nun talimatlarına istinaden Tamer ÇALIŞKAN tarafından 17:20:04’te nakit olarak çekildiği , nakit çekme işleminden sadece üç dakika sonra ise bu defa Kızıl Lojistik’e ait 12962929 nolu Finansbank hesabına 130.000-TL, İrem K’ya ait 15945782 nolu Finansbank hesabına da 238.000-TL nakit olarak yatırıldığı bu nakit para yatırmalara ilişkin dekontlarda da kupür ya da imza bulunmadığı belirlenmiştir. Yapılan bu işlemlerin 50 dakikalık süre içersinde gerçekleşmesi bu işlemlerin hepsinin birbirleriyle bağlantılı olduğu bu sebeple de muhasebe kayıtlarında Türkoilden yapılmış görünen borçlanmanın gerçek dışı olduğu bu suretle de Gaziantepspor Kulübünün gerçek dışı olarak 500.000-TL Türkoil firmasına borçlandırılarak ayrıca kulüp mal varlığından 238.000-TL İrem K, firmasına 130.000-TL de Kızıl Lojistik firmasına aktarılması sebebiyle toplamda 868.000-TL zarara uğratıldığı belirlenmiştir.
FİNANSBANK HESABININ İNCELENMESİ VE PARANIN SEYİR DEĞİŞTİRMESİ
13. Eylem: 28.08.2008’de kulübe ait 13325709 no’lu Finansbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Halil Süreyya Aksu’nun talimatlarına istinaden saat 16.23’te 200.00 TL’nin İbrahim Halil Güvenç tarafından nakit olarak çekildikten sonra 107.100-TL’nin İrem K’ ya ait hesaba, 12.650-TL’sinin Kızıl Petrol’e ait kredi kartı ödemesi için bankaya ve 35.00 TL’sinin de Kızıl Lojistik’e ait banka hesabına yatırıldığı belirlenmiştir. İşlemlere ilişkin dekontların incelenmesinde nakit çekim işlemine ilişkin banka dekontunda herhangi bir küpür olmadığı “K↓” ibaresinin bulunduğu belirlenmiştir. İlgili tarihlerde gerçekleşen işlemlere ilişkin olarak kubülün yasal defterlerinde yeralan kasa hesabı 200.000 TL artmış göründüğü. Halbuki işlemler sonucunda şubeden sadece 45.250 TL kulüp kasasına konulmak üzere nakit olarak çıkarıldığı, muhasebe kaydı, kasa hebasının gerçekte olduğundan 154.750 TL fazla görünmesine yol açtığı, buna karşılık olarak ilgili firmalara aktarılan tutarlar muhasebe kayıtlarında yer almadığından İrem K ile olan cari hesap alacaklarının gerçekte olduğundan 107.100 TL, Kızıl Petrol ile olan cari hesap alacaklarının gerçekte olduğundan 12.650 TL ve Kızıl Lojistik ile olan cari hesap alacaklarının da gerçekten olduğundan 35.000 TL daha az görünmesine yol açtığı belirlenmiştir.
SANİYELER İÇİNDE HESAPLARLA OYNANILMASI
14. Eylem: 17.09.2008 tarihinde Türkoil’den gelmiş olan 500.000 TL’lik eft aynı tarihde saat 15.44’te kulübe ait 13325709 nolu finansbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden İbrahim Halil Güvenç tarafından çekilerek sadece saniyeler sonra Kızıl Petrol’e ait 1950005 nolu finansbank hesabına “Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla Emin Tığrak tarafından nakden yatırıldığı, Kızıl Petrol’de bu tutarı aynı gün kredi kapatılması amacıyla kullandığı, Yapılan muhasebe kaydının incelenmesinde kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabı 500.000 TL artmış görünmesine rağmen bu tutarın kulüp kasasına hiç girmediği, muhasebe kaydı kulüp kasasının gerçekten olduğundan 500.000 TL kayden fazla görünmesine neden olduğu bunun da Türkoil cari hesap borcunun gerçekten olduğundan 500.000 TL daha yüksek görünmesine neden oldğu belirlenmiştir. Bu suretlede Gaziantepspor kubülünün gerçek dışı 500.000 TL borçlandırılarak, Türkoil firmasının aynı tutarda haksız kazanç elde ettiği belirlenmiştir.
FEDERASYONDAN GELEN PARANIN SEYİR DEFTERİ
15. Eylem: 14.10.2008 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu’ndan gelmiş olan havalenin 290.000 TL’lik kısmı yine aynı gün saat 15:19:16’da kulüp’e ait Finansbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden İbrahim Halil Güvenç tarafından çekildikten hemen sonra 54.600 TL’lik kısmı “Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla Türkoil’e ait 111941153 nolu Finansbank hesabına 1.000-TL’lik kısmı Kızıl Lojistik’e ait 11297658 nolu Finansbank hesabına ve 500-TL’si Türkoil çalışanı Erakn Özdemir’e ait 17746026 nolu Finansbank hesabına nakden yatırıldığı, yapılan işlemlere ilişkin dekontlar incelendiğinde 290.000 TL’lik dekontta 233.900 TL’lik küpür ve devamı için takip eden işlemleri işaret eder şekilde “+↓” ibaresi bulunduğu ve dekontta 233.900 TL’lik nakit ödeme yapıldığının belirtildiği, yapılan işlemlerden nakit çekilmiş gibi görünen 290.000 TL’lik tutarın tamamının nakit olarak çekilmediği, 56.100 TL’lik kısmının nakit olarak çekilmeksizin başka hesaplara aktarıldığı belirlenmiştir. Bu sebeple ilgili tarihlerde gerçekleşen Banka işlemlerine yönelik olarak kulüp tarafından yapılan muhasebe kayıtlarında kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabı 290.000 TL artmış göründüğü, muhasebe kaydı kulüp kasasının gerçekte olduğundan 56.100 TL kayden fazla görünmesine yol açtığı buna karşılık olarak da Türkoil cari hesap alacağından gerçekte olduğundan 55.100 TL Kızıl Lojistik cari hesap alacağının da gerçekte olduğundan 1.000 TL fazla görünmesine yol açtığı belirlenmiştir. Sebebi yukarı da açıklandığı üzere Gaziantepspor külübünün mal varlığından 56.100 TL eksiltilerek Türkoil ve Kızıl Lojistik firmalarına aktarılması sebebiyle zarara uğratıldığı belirlenmiştir.
PAMUK FACTORİNG’ İN PARASI DOĞRUDAN KIZIL PETROL’E
16. Eylem; 20.10.2008 tarihinde Pamuk Factoring’ten kullanılmış olan kredi dolayısıyla kulüp hesabına yatırılan 1.000.000 TL işlemden bir süre sonra İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden Tamer Çalışkan tarafından 1.040.000 TL olarak nakit çekildiği ve aynı tutar”Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla Emin Tığrak tarafından Kızıl Petrol’ün hesabına yatırıldığı, yapılan işlemler için düzenlenen dekontlarda küpür bulunmadığı “K” ibaresinin yazılı olduğu, bunun da çekilen paranın nakit olarak çekilmeksizin doğrudan Kızıl Petrol’ün hesabına aktarıldığını ifade ettiği, kulüp hesabından Kızıl Petrol hesabına aktarılan 1.040.000 TL’nin 1.000.000 TL’si yine aynı gün Kızıl Petrol tarafından kulüp banka hesabına havale edildiği, bu işlem de yasal defterlerde Kızıl Petrol, Kulüp’e 1.000.000 TL borç vermiş gibi muhasebeleştirildiği, kulüp hesabına Kızıl Petrol tarafından havale edilen bu tutarda yine İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden Tamer Çalışkan tarafından saat 15.06’da nakit olarak çekildiği, dekontta yine “K” ibaresi bulunduğu bununla birlikte yine aynı gün saat 14.23’te “Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla Emin TIĞRAK tarafından Türkoil’in banka hesabına 738.000 TL yatırıldığı belirlenmiştir. Sebebi yukarıda anlatıldığı üzere Gaziantep spor kulübünün yapılan işlemler sebebiyle Kızıl petrol firmasına gerçek dışı olarak 1.738.000 borçlandırıldığı aynı şekilde mal varlığının da 40.000 TL azaltılması sebebiyle zarara uğratıldığı belirlenmiştir.
GAZİANTEPSPOR’UN HAKSIZ YERE ZARARA UĞRATILMASI
17. Eylem: 17.12.2008 tarihirde kulübe ait 13325709 nolu Finansbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden Tamer Çalışkan tarafından 149.000 TL çekilmiş ve aynı gün 100.000 TL’si Kızıl Lojistik ve 4.500 TL’si Kızıl Petrol’e ait Finansbank hesaplarına yatırıldığının göründüğü, aslında yapılan işlemin toplamda 104.500 TL’nin de nakit olarak çekilmesi işleminin olduğu, ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemlerinin nedeniyle yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan Kasa hesabının 149.000 TL artmış göründüğü, bu tutarın önemli bir kısmı kulüp kasasına girmediği hatta banka şubesinden dahi çekilmeden başka şirketlere aktarıldığı, muhasebe kaydının kulüp kasasının gerçekten olduğundan 104.500 TL kayden fazla görünmesine yol açtığı buna karşılık olarak da Kızıl Lojistik cari hesap alacağının 100.000 TL ve Kızıl Petrol cari hesap alacağının da 4.500 TL gerçekte olduğundan daha düşük görünmesine yol açtığı, Kızıl Lojistik ve Kızıl Petrol hesaplarına yatırılan tutarlar bu firmalarda kasa hesabına alacak kaydedilerek muhasebeleştirilmiştir. Bu anlamda, ilgili firmaların elinde bulunan nakitte herhangi bir azalma olmadan banka hesaplarındaki paraların arttığı ve bu suretle de Kızıl Lojistik’in malvarlığında 100.000 TL ve Kızıl Petrol’ün malvarlığında da 4.500 TL yersiz artış gerçekleştiği, yani işlemler sonucunda kulüp malvarlığının 100.000 TL’sinin Kızıl Lojistik ve 4.500 TL’sinin de Kızıl Petrol’e aktarıldığı, bu sebeple Gaziantep spor kulübünün haksız yere 104.500 TL zarara uğratıldığı, Kızıl Lojistik firmasının 100.000 TL, Kızıl Petrolü’nde 4.500 TL haksız maddi kazanç sağladığı tespit edilmiştir.
KULÜBE GELEN PARANIN ŞİRKETLERE TAKSİMİ VE GAZİANTEPSPOR’UN BORÇLANDIRILMASI
18. Eylem: 25.02.2009 tarihinde Pamuk Factoring’ten gelen 500.00 TL tutarındaki EFT’nin yine aynı gün kulübe ait 13325709 no’lu Finansbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden Tamer Çalışkan tarafından çekildiği ve yine aynı gün aynı dakikalarda “Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla Kızıl Petrol’e ait 1950005 nolu finansbank hesabına 234.000 TL’sinin Emin Tığrak tarafından nakit yatırıldığı gerçekleşen işlemler ilişkin dekontlarda 500.000 TL’lik ve 234.000 TL’lik küpür bulunduğu, ancak ilgili güne ilişkin banka şubesinin kasa dökümü incelendiğinde işlemle rin arda arda yapıldığı, işlemlere konu paraların fiilen nakit olarak çekilse dahi Kızıl Petrol’ün hesabına aktarılan 234.000 TL’nin kulüp hesabından çekilen 500.000 TL’den kaynaklandığı, işlemlerin aynı gişeden ve arda arda yapılmasının da bunu doğruladığı, ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının 500.000 TL artmış göründüğü, halbuki bu tutarın 234.000 TL’lik kısmının kulüp kasabına girmediği, muhasebe kaydının kulüp kasasının gerçekte olduğundan 234.000 TL kayden fazla görünmesine yol açtığı buna karşılık olarak da Kızıl Petrol Cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 234.000 TL daha düşük görünmesine yol açtığı, yani işlemler sonucunda kulüp malvarlığının 234.00 TL’si Kızıl Petrol’e aktarıldığı bunun sonucundan Gaziantepspor kulübünün 234.000 TL zarara uğratıldığı, Kızıl Petrolün ise 234.000 TL haksız maddi kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
FACTORİNG’TEN GELEN PARALARIN ŞİRKETLERE TAKSİMİ
19. Eylem: 30.03.2009 tarihinde Pamuk Factoring’ten kullanılmış olan kredi dolayısıyla kulüp hesabına yatırılan 300.000 TL İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden Tamer ÇALIŞKAN tarafından nakit olarak çekildiği ve akabinde de Kızıl Petrol’e 56.000 TL, Kızıl Lojistik’e de 100.000 TL’nin Emin TIGRAK tarafından yatırıldığı, nakit çekimine ilişkin 300.000 TL’lik dekontta 126.000 TL’lik küpüre yer verildiği ve küpürlerin hemen altında da işlem tutarının diğer karşılıklarının takip eden dekontlarda olduğunu belirtir şekilde “K↓” ibaresine yer verildiği, zaten nakit çekim işleminden hemen sonra da söz konusu iki firmanın hesaplarına toplamda 156.000 TL aktarıldığı, 300.000 TL’lik nakit çekim tutarından ilgili firmalara aktarılan 156.000 TL düşüldüğünde 144.000 TL’nin kaldığı, nakit çekim işlemine ilişkin dekontta ise 126.000 TL’lik küpürün bulunduğu, kalan 18.000 TL’nin de başka bir hesaba yatırıldığının değerlendirildiği, ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının 300.000 TL artttığı, halbuki, bu tutarın 156.000 TL’lik kısmının kulüp kasasına girmediği gibi nakit olarak çekilmeksizin grup şirketlerine aktarıldığı, muhasebe kaydının kulüp kasasının gerçekte olduğundan 156.000 TL kayden fazla görünmesine yol açtığı buna karşılık olarak da Kızıl Petrol cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 56.000 TL, Kızıl Lojistik cari hesap alacağının da gerçekte olduğundan 100.000 TL daha düşük görünmesine yol açtığı, yani işlemler sonucunda kulüp mal varlığının 100.000-TL’sinin Kızıl Petrol’e 56.000 TL’sinin de Kızıl Lojistik’e aktarıldığı, bunun sonucunda da Gaziantep spor kulübünün 156.000 TL zarara uğradığı, Kızıl Lojistik ve Kızıl Petrolünde bu miktarda haksız maddi kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
GAZİANTEPSPOR’UN PARASININ ŞİRKETLERE AKTARILMASI
Eylem 20: 16.04.2009’da İbrahim Halil Kızıl tarafından TFF ve GSGM Fonu olarak bankaya nakit yatırılan tutarın 400.000 TL’si yine aynı gün içerisinde İbrahim Halil Kızıl ve Sabri Hamamcı’nın talimatlarına istinaden Tamer çalışkan tarafından kulübe ait 13325709 nolu finansbank hesabından nakit olarak çekildiği ve hemen sonra da “Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla Emin Tığrak tarafından Kızıl Petrol’e ait 1950005 nolu Finansbank hesabına yatırıldığı, nakit çekme ve nakit yatırma işlemleri arasında çok kısa bir süre bulunması, üstelik dekontlarda herhangi bir küpürün de bulunmamaması, nakit çekme ve nakit yatırma işlemlerinin fiilen gerçekleşmediğini ve yapılan işlemin sadece kulübün banka hesabından Kızıl Petrol’ün banka hesabına 400.000 TL aktarım olduğunu bu durumda Kızıl Petrol’ün banka hesabında artışa neden olan tutarın kaynağının Kulüpten çekilmiş görünen tutar olduğu, ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının, kulüp kasasının gerçekte olduğundan 400.000 TL kayden fazla görünmesine yol açtığı buna karşılık olarak da Kızıl Petrol’e ait cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 400.000 TL daha düşük görünmesine yol açtığı, yani işlemler sonucunda kulüp malvarlığının 400.000 TL’si Kızıl Petrol’e aktarıldığı, bunun sonucunda da Gaziantep Spor Külübünün 400.000 TL zarara uğradığı, Kızıl Petrolünde bu miktarda haksız maddi kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
KULÜP KASASINA GİRMEDEN YAPILAN İŞLEMLER
21. Eylem: 30.06.2009 tarihinde Pamuk Factoring’ten kullanılmış olan kredi dolayısıyla kulüp hesabına yatırılan 463.429-TL’nin 439.000-TL’lik kısmı işlemden sonra İbrahim Halil KIZIL ve Mehmet Salih KIZIL’ın talimatlarına istinaden Tamer ÇALIŞKAN tarafından nakit olarak çekilmiş ve 260.000-TL’si Kızıl Petrol’e ait 1950005 nolu Finansbank hesabına Emin Tığrak tarafından nakit yatırıldığı, nakit para yatırmaya ilişkin dekontta 260.000-TL’lik kupürün bulunması ile beraber ilk işleme ilişkin dekontta küpürün bulunmaması, işlemlerin ard arda ve aynı gişeden yapılması ve diğer bankacılık işlemleri göz önünde bulundurulduğunda Kızıl Petrolün hesabına nakit olarak yatırılan 260.000-TL’nin kulüp hesabından çekilen tutardan kaynaklandığı, ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının 439.000-TL artmış göründüğü, halbuki bu tutarın 260.000-TL’lik kısmının kulüp kasasına hiç girmeden Kızıl Petrol2ün hesabına yatırıldığı muhasebe kaydının kulüp kasasının gerçekte olduğundan 260.000-Tl kayden fazla görünmesine yol açtığı buna karşılık olarak da Kızıl Petrol cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 260.000-TL daha düşük görünmesine yol açtığı yani işlemler sonucunda kulüp mal varlığının 260.000-TL’si, Kızıl Petrol’e aktarıldığı bu işlem sonucunda Gaziantepspor Kulüp’ünün 260.000 TL zarara uğratıldığı, Kızıl Petrol’ün ise bu miktarda haksız maddi kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
BEŞİKTAŞ’TAN GELEN PARA İÇİN YAPILAN İŞLEMLER
22. Eylem: 27.07.2009 tarihinde Beşiktaş Jimnastik Kulüp’ünden kulübün Akbank’ta ki hesabına gönderilmiş olan 250.000-EURO’nun nakit olarak çekilerek TL’ye çevrildiği ve 29.07.2009 tarihinde kulübün Akbank’ta ki TL hesabına 523.970,40-TL olarak nakit yatırıldığı söz konusu tutarında 425.000-TL ve 98.000-TL’lik iki parça halinde Kulüp’ün Finansbank’ta ki TL hesabına eft olarak gönderildiği 29.09.2009 tarihinde Akbank’tan gelmiş olan 425.000-TL’lik eftnin tamamının aynı tarihte kulübün banka hesabından İbrahim Halil KIZIL ve Mehmet Salih KIZIL’ın talimatlarına istinaden Tamer ÇALIŞKAN tarafından çekilerek, 73.000-TL’si Kızıl Petrol’ün banka hesabına ve 60.000-TL ve 40.000-TL olmak üzere de toplam 100.000-TL’sinin Kızıl Lojistik’in hesaplarına nakden yatırıldığı, işlemler ait dekontların hiçbirisinde de kupürün yer almadığı ancak işlemlere ilişkin olmak üzere Facit makinasından 232.000-TL’nin hesaplandığı ve çıktısının alındığı (Facit makinasından alınan 232.000 ve firmalara yatırılan 173.000-TL’nin toplamı 405.000-TL olmaktadır. Söz konusu araştırma ile ilgili olarak mevcut para akışından kalan 20.000-TL’nin akıbetine de ulaşılamamıştır.), ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının 425.000-TL artmış göründüğü halbuki bu tutarın 173.000-TL’lik kısmının kulüp hesabına girmediği hatta banka şubesinden dahi çekilmeden Kızıl Petrol ve Kızıl Lojistik’in hesaplarına aktarıldığı muhasebe kaydının kulüp kasasının gerçekte olduğundan 173.000-TL kayden fazla görünmesine yol açtığı, buna karşılık olarak da Kızıl Petrol cari hesap alacağının 73.000-TL, Kızıl Lojistik cari hesap alacağının da 100.000-TL gerçekte olduğundan daha düşük görünmesine yol açtığı, yani işlemler sonucunda kulübün mal varlığının 100.000-TL’sinin Kızıl Lojistik’e, 73.000-TL’sinin de Kızıl Petrol’e aktarıldığı bu işlemler sonucunda Gaziantepspor’un 273.000-TL zara uğratıldığı, Kızıl Petrol ve Kızıl Lojistik firmalarının da bu miktarda haksız maddi menfaat elde ettiği tespit edilmiştir.
KULÜP KASASINA GİRMEDEN KIZIL HESABINA AKTARILAN 700 BİN TL.
23. Eylem: 17.02.2011 tarihinde saat 13:31’de kulübe ait 13325709 nolu Finansbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden Mehmet Raşit Çakır tarafından 700.000-TL çekildiği ve hemen akabinde de bu tutarın Emin TIĞRAK tarafından “Mehmet Salih Kızıl talimatı” açıklamasıyla Kızıl Petrol’e ait 1950005 nolu Finansbank hesabına yatırıldığı ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemlerinin dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının 700.000 –TL fazla göründüğü halbuki bu tutarın kulüp kasasına girmeksizin Kızıl Petrol’ün hesabına aktarıldığı, muhasebe kaydının Kulüp kasasının gerçekte olduğundan 700.000-TL kayden fazla görünmesine buna karşılık olarak da Kızıl Petrol cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 700.000-TL daha düşük görünmesine yol açtığı yani işlemler sonucunda kulüp malvarlığının 700.000-TL’sini Kızıl Petrol’e aktarıldığı , bu işlem sonucunda Gaziantepspor Kulüp’ünün 700.000-TL zarara uğratıldığı ve Kızıl Petrol’ün bu miktarda haksız kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
24. Eylem: 18.02.2011 tarihinde saat 11.20’de kulübe ait 13325709 nolu Finasbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden İbrahim Halil Güvenç tarafından 2.480.000-TL çekildiği ve hemen akabinde de 1.240.000-TL’sinin “İbrahim Halil Kızıl teslimatı”, kalan 1.240.000-TL’sinin de “Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamalarıyla Kızıl Petrol’e ait 1950005 nolu Finansbank hesabına Emin Tığrak tarafından yatırıldığı, ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının 2.480.000-TL arttığının görüldüğü halbuki bu tutarın kulüp kasasına girmeksizin Kızıl Petrol’ün hesabına aktarıldığı muhasebe kaydının kulüp kasasının gerçekte olduğundan 2.480.000-TL kayden fazla görünmesine buna karşılık olarak da Kızıl Petrol cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 2.480.000-TL daha düşük görünmesine yol açtığı, yani bu işlemler sonucunda kulübün malvarlığının 2.480.000-TL’sinin Kızıl Petrol’e aktarıldığı, sonuç olarak da bu işlemlerden Gaziantepspor Kulüp’ünün 2.480.000-TL zarara uğratıldığı, Kızıl Petrol’ünde bu miktarda haksız maddi kazanç elde ettiği görülmüştür.
GAZİANTEPSPOR’UN 1. 700 BİN TL’NİN ŞİRKETLERE AKTARILIP KULÜBÜN BORÇLANDIRILMASI
25. Eylem: 02.03.2011 tarihinde saat 16:51’de kulübe ait 13325709 nolu Finansbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden Mehmet Raşit Çakır tarafından 1.700.000-TL çekildiği ve hemen akabinde de 1.000.000-TL’sinin “Mehmet Salih Kızıl teslimatı”, kalan 680.000-TL’sinin de “”İbrahim Halil Kızıl teslimatı” açıklamalarıyla Kızıl Petrol’e ait 1950005 nolu Finansbank hesabına Emin Tığrak tarafından yatırıldığı yani bu işlemler sonucunda kulüp malvarlığının 1.680.000-TL’sinin Kızıl Petrol hesabına aktarıldığı, sonuç olarak da bu işlemlerden Gaziantepspor Kulüp’ünün 1.680.000-TL zarara uğratıldığı, Kızıl Petrol’ünde bu miktarda haksız maddi kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
KULÜP KASASINA GİRMEDEN KIZIL PETROL’E AKTARILAN 1.335 BİN TL
26. Eylem: 10.03.2011 tarihinde saat 11:52’de kulübe ait 13325709 nolu Finansbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden İbrahim Halil Güvenç tarafından 1.335.000-TL çekildiği ve hemen akabinde de aynı tutarın “ Mustafa Kızıl teslimatı” açıklamasıyla, Kızıl petrol’e ait 1950005 nolu Finansbank hesabına Emin Tığrak tarafından yatırıldığı, ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının 1.335.000-TL artmış göründüğü halbuki bu tutarın kulüp kasasına hiç girmeksizin Kızıl Petrol hesabına aktarıldığı, muhasebe kaydının kulüp kasasının gerçekte olduğundan 1.335.000-TL kayen fazala görünmesine buna larşılık oarak da Kızıl Petrol cari hesap alacğıın gerçekte olduğundan 1.335.000-TL daha düşük görünmesine yol açtığı bu işlemler sonucunda kulübün malvarlığının 1.335.000-TL’si Kızıl Petrol’e aktarıldığı sonuç olarak Gaziantepspor Kulüp’ünün 1.335.000-TL zarara uğratıldığı ve Kızıl Petrol’ün bu miktarda haksız maddi kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
GAZİANTEPSPOR’UN PARASININ ŞİRKETLERE AKTARILMASI
27. Eylem: 28.03.2011 tarihinde 16:06’de kulübe ait 13325709 nolu Finasbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden İbrahim Halil güvenç tarafından 1.072.950-TL çekildiği ve hemen akabinde de 900.000 TL ve 164.000-TL’nin ayrı ayrı Kızıl Lojistik’e ait 12856678 nolu Finansbank hesabına ve 3.000-TL’nin de Kızıl Petrol’e ait 1950005 nolu Finansbank hesabına Emin Tığrak tarafından yatırıldığının göründüğü, ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının 1.072.950-TL artmış göründüğü halbuki bu tutarın 1.067.000 TL’sinin kulüp kasasına girmeksizin Kızıl Lojistik ve Kızıl Petrolün hesaplarına aktarıldığı, muhasebe kaydının kulüp kasasının gerçekte olduğundan 1.067.000 TL kayden fazla görünmesine, buna karşılık olarak da Kızıl Lojistik cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 1.064.000-TL , Kızıl Petrol cari hesap alacağının ise gerçekte olduğundan 3.000-TL daha düşük görünmesine yol açtığı yani bu işlemler sonucunda kulübün malvarlığının 1.064.000-TL’sinin Kızıl Lojistik’e 3.000TL’sinin de Kızıl Petrol’e aktarıldığı sonuç olarak Gaziantepspor Kulüp’ünün 1.067.000 TL zarara uğratıldığı ve Kızıl Lojistik firmasının 1.064.000 TL, Kızıl Petrol’ün 3.000 TL haksız maddi kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
GAZİANTEPSPOR’UN ZARARA UĞRATILMASI VE ŞİRKETLERİN HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETMESİ
28. Eylem: 29.03.2011 tarihinde kulübe ait 13325709 nolu Finansbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden İbrahim Halil Güvenç tarafından 665.000TL çekildiği ve 500.000TL’nin Türkoil’e ait Finansbank hesabına, 115.000-TL’nin de Kızıl Petrol’e ait Finansbank hesabında yer alan Emin Tığrak tarafından yatırıldığı görünmediği, ilgili tarihlerde gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda Kulüp’ün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının 665.000-TL artmış göründüğü halbuki, bu tutarın Kulüp kasasına girmeksizin Türkoil ile Kızıl Petrol’ün hesaplarına aktarıldığı, muhasebe kaydının Kulüp kasasının gerçekte olduğundan 665.000-TL kayden fazla görünmesine, buna karşılık olarak da Türkoil cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 500.000TL, Kızıl Petrol cari hesap alacağının ise gerçekte olduğundan 115.000-TL daha düşük görünmesine yol açtığı, yani bu işlemler sonucunda kulüp malvarlığının 500.000-TL’sinin Türkoil’e, 115.000-TL’sinin de Kızıl Petrol’e aktarıldığı, sonuç olarak bu işlemden Gaziantep Spor Kulübü’nün 665.000 TL zarara uğratıldığı, Türkoil Firmasının 500.000 TL, Kızıl Petrolün ise 115.000 TL haksız maddi kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
GAZİANTEPSPOR’UN 1 MİLYON 100 BİN TL ZARARA UĞRATILMASI
29. Eylem 12.04.2011 tarihinde saat 15:10:02’de Kulüp’e ait 13325709 no’lu Finansbank hesabından İbrahim Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden İbrahim Halil Güvenç tarafından 1.100.000-TL çekildiği ve hemen akabinde de aynı tutarın “ Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla Kızıl Petrole ait 1950005 no’lu Finansbank hesabına Emin Tığrak tarafından yatırıldığının göründüğü, ilgili tarihte gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda Kulüp’ün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının “1.100.000-TL artmış göründüğü halbuki bu tutarın kulüp kasasına girmeksizin Kızıl Petrol’ün hesabına katarıldığı, mıhasebe kaydının kulüp kasasının geçekte olduğundan 1.100.000-TL kayden fazla görünmesine, buna karşılık olarakta Kızıl Petrol cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 1.100.000-TL daha düşük görünmesine yol açtığı, bu işlemler sonucunda Kulüp malvarlığının1.100.000-TL’sinin Kızıl Petrol’e aktarıldığı, sonuç olarak bu işlemden Gaziantep Spor Kulübünün 1.100.000-TL zarara uğratıldığı, Kızıl Petrol firmasının da 1.100.000 TL haksız maddi kazanç sağladığı tespit edilmiştir.
TÜRKOİL’E AKTARILAN PARANIN AÇILIMI
30. Eylem 08.06.2011 tarihinde Kulüpe ait 13325709 nolu Finansbank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl ‘ın talimatlarına istinaden İbrahim Halil Güvenç tarafından 307.400 TL çekildiği ve hemen akabinde de aynı tutarın “Mehmet Salih Kızıl teslimatı” açıklamasıyla Türkoile ait 11194153 nolu Finansbank hesabına Emin Tığrak tarafından yatırıldığı, ilgili tarihte gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda Kulübün yasal defterlerinde yer alan Kasa hesabının 307.400-TL artmış göründüğü halbuki, bu tutarın Kulüp kasasına girmeksizin Türkoil’in hesabına aktarıldığı, muhasebe kaydının Kulüp kasasının gerçekte olduğundan 307.400-TL kayden fazla görünmesine, buna karşılık olarak da Türkoil cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 307.400 TL daha düşük görünmesine yol açtığı, bu işlemler sonucunda Kulüp malvarlığının 307.400 TL’sinin Türkoil firmasına aktarıldığı, sonuç olarak bu işlemden Gaziantep Spor Kulübünün 307.400 TL zarara uğratıldığı, Türkoil firmasının da 307.400 TL haksız maddi kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
KULÜP KASASINA GİRMEDEN KIZIL PETROLE AKTARILAN PARA
31. Eylem 21.12.2009 tarihinde Kulüp’e ait Anadolubank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden Tamer Çalışkan tarafından 110.500-TL çekildiği ve hemen akabinde de aynı tutarın Kızıl Petrol’e ait Anadolubank hesabına Emin Tığrak tarafından yatırıldığı, hem nakit yatırma işlemi hem de nakit çekim işlemine ilişkin dekontlarda küpür bulunmaması ve işlemlerin ardı ardına yapılamasının ilgili tutarın fiilen nakit olarak çekilmeksizin Kızıl Petrol’ün hesabına aktarıldığını gösterdiğini, ilgili tarihte gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda Kulüp’ün yasal defterinde yer alan Kasa hesabının 110.500-TL arttmış göründüğü halbuki, bu tutarın Kulüp kasasına girmeksizin Kızıl Petrol hesabına aktarıldığını, muhasebe kaydının Kulüp kasasının gerçekte olduğundan 110.500-TL kayden fazla görünmesine, buna karşılık olarak da Kızıl Petrol cari hesap alacağının gerçekte olduğundan 110.500-TL daha düşük görünmesine yol açtığı, bu işlemler sonucunda Kulüp malvarlığının 110.500-TL’sinin Kızıl Petrol’e aktarıldığı, sonuç olarak bu işlemden Gaziantep Spor Kulübünün 110.500 TL zarara uğratıldığı, Kızıl Petrol firmasının 110.500 TL haksız maddi kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
GAZİANTEPSPOR ZARARA UĞRATILIYOR TÜRKOİL HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİYOR
32. Eylem: 23.07.2010 tarihinde kulübe ait tarihinde kulübe ait Anadolubank hesabından İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’ın talimatlarına istinaden İbrahim Halil Güvenç tarafından 500.000 TL çektiği ve akabinde de aynı tutarın Türkoil’e ait Anadolubank hesabına Emin Tığrak tarafından yatırıldığı, hem nakit yatırma işlemi hemde nakit çekme işlemine ilişkin dekontlarda kupür bulunmaması ve işlemlerin ardı ardına yapılmasının ilgili tutarın fiilen nakit olarak çekilmeksizin Türkoil’in hesabına aktarıldığının değerlendirildiği, ilgili tarihte gerçekleşen banka işlemleri dolayısıyla yapılan muhasebe kaydının sonucunda kulübün yasal defterlerinde yer alan kasa hesabının 500.000TL artmış göründüğü halbuki bu tutarın kulüp kasasına girmeksizin Türkoil’e ait banka hesabına aktarıldığı, muhasebe kaydının kulüp kasasının gerçekte olduğundan 500.000-TL kayden fazla görünmesine buna karşılık olarak da Türkoil cari hesap alacağının gerçekte olacağından 500.000TL daha düşük görünmesine yol açtığı, bu işlemler sonucunda kulüp malvarlığının 500.000 TL’si Türkoil’e aktarıldığı sonuç olarak bu işlemden Gaziantepspor Kulüp’ünün 500.000TL zarara uğratıldığı ve Türkoil firmasının bu tutarda haksız kazanç elde ettiği tespit edilmiştir.
3-) Kulüp İle Kızıl Şirketler Grubu Arasında Gerçek Cari Hesabın Belirlenmesi Sırasında Tespit Olunan Diğer Eylemler:
Yukarıda tespit olunan gerçek olmayan borçlandırma ve kulüpten Kızıl Grup Şirketlerine yönelik nakit aktarımları ile Kulüp ile adı geçen şirketler grubu arasındaki gerçek alacak – borç durumunun ortaya konabilmesi amacıyla Firmaların Yasal Defterlerinde Yer Alan Cari Kayıtlar İle Kulüp Tarafından Tutulan Cari Kayıtların Karşılaştırılması Neticesinde Aşağıdaki Hususlar Tespit Olunmuştur. Bu karşılaştırmalar sonucunda “Gaziantepspor” cari hesaplarında yer alıp da Kızıl Grup Birleşik Cari Hesabında yer almayan ya da tam tersi şekilde Kızıl Grup Birleşik Cari Hesabında yer alıp da “Gaziantepspor” cari hesaplarında yer almayan işlemlerde tespit edilmiştir. Taraflardan birinin cari kayıtlarında yer alıp diğer tarafın cari kayıtlarında yer almayan hareketlerin gerçekliği araştırılmış ve ulaşılan sonuçlar; taraflar arasında hesaplanan gerçek-borç bakiyelerinin ortaya konmasında esas alınmıştır. Yapılan çalışmalarda sonucunda “Gaziantepspor” cari hesaplarında yer alıp da kulüp tarafından tutulan Kızıl Grup Birleşik Cari Hesapta yer almayan 23 adet farklı kayıt tespit edilmiştir. Kızıl Grup Birleşik Cari Hesapta yer alıp da “Gaziantepspor” cari hesaplarında yer almayan kayıtlar tablo halinde tek yanlı kayıtlar ile ilgili bililrkişi raporunda ayrıntılarıyla açıklanmıştır. Kulüp cari hesap kayıtlarıyla ilgili firmalar tarafından tutulan “Gaziantepspor” cari hesap kayıtları birbirleriyle aşırı derecede uyumsuzluk göstermektedir. Kulüp kayıtlarına göre, 2009 yılı başında kulüp, Kızıl Petrol’e 6.552.620-TL borçlu olup; diğer firmalara borcu bulunmamaktadır. İlgili firmalarda yer alan kayıtlar uyarınca 2009 yılının başında kulüp; Kızıl Petrol’e 9.322.333,33-TL, İrem K’ya 25.500-TL, Türkoil’e ait 3.367.526,64-TL, Kızıl Lojistik’e de 63.424,00-TL borçludur. Kulüple firmaların cari hesap kayıtları arasındaki büyük uyumsuzluk 2009 yılında da devam etmiştir. Kulüp muhasebesine göre virman kayıtları öncesi 31.12.2009 tarihinde kulüp; Türkoil’e 2.008.153,64-TL, Kızıl Petrol’e 2.546.155,47-TL, Kızıl Lojistik’e 48.600-TL, diğer kişilere de 478.194,53-TL’dir. Oysa ilgili firma kayıtları bambaşkadır. İlgili firma hesaplarına göre virman kayıtları öncesi 31.12.2009 tarihi itibariyle kulüp; Türkoil’e 5.032.503,64-TL, Kızıl Petrol’e 4.288.076,87-TL, Kızıl Lojistik’e 48.600-TL borçludur. Kulüp kayıtları ile firma kayıtları arasındaki uyumsuzluğun en büyük nedeni kulübün kasa hesabını düzeltmek amacıyla tek taraflı gerçekleştirildiğini tespit edilen nakit ödeme kayıtlarının varlığıdır. Yapılan virman kayıtlarının amacı Kulüple ilgili firmalar arasındaki cari hesap bakiye farklılıklarını ortadan kaldırmaktır. Zaten, kayıtlar sonucunda kulüp tarafından tutulan cari hesaplar uyarınca, 2009’un sonu 2010’un başı itibariyle de kulüp, Türkoil’e 5.032.503,64 TL borçlu hale gelmiş ve Kızıl Petrol’e olan borcu da sıfırlanmıştır. Aynı amaçla, Kızıl Petrol tarafından 31.12.2009’da gerçekleştirilen virman kayıtları sonucunda da ilgili firmaların “Gaziantepspor” cari hesaplarında Kulüp; Türkoil’e 5.032.503,64-TL, Kızıl Lojistik’e de 48.600-TL borçlu hale getirilmiştir. Görüldüğü üzere, Türkoil kayıtlarına göre Kulüp, 31.12.2009 tarihi itibariyle (virman işlemleri öncesi) Türkoil’e 5.032.503,64 TL borçludur. Kulüp ve ilgili firmalar tarafından tutulan cari hesapların gerçeği yansıtmadığı tespit olunmuştur. Kulübün Yasal Defterlerinde Yer alan adat faizi ve değerleme farkı (kur farkı) kayıtları ile ilgili tespitlerde; Kulübün yasal defterlerinde yer alan cari hesapları incelediğinde; Kulübün Kızıl Grup’tan olan borçları üzerinden adat faizi hesaplandığı belirlenmiştir. Toplam tutarı 5.418.630,58-TL olan ve Kulüp açısından borçlandırıcı bir özellik taşıyan adat faizlerinin nasıl hesaplandığı ve hangi faiz oranları kullandığına yönelik yapılan tespitlerde; Adat hesaplamalarının Merkez Bankası reeskont faiz oranları dikkate alınarak gerçekleştirildiği, 2008 yılı için yıllık, 2009, 2010 ve 2011 yılları içinse bazen 3’er bazende 6’şar aylık dönemler itibariyle faiz hesaplandığı, Faizin sadece tüzel kişilere (Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve Türkoil) olan borçlar için hesaplandığı gözlenmiştir. Öte yandan, faiz hesaplamasına esas olan cari hesabın, Kulüp tarafından tutulan cari hesap değil de ilgili firmalar tarafından tutulan “Gaziantepspor” cari hesabı olduğu da belirtilmelidir. Ayrıca 2011 yılında, “banka nakit işlemleri” yoluyla bu defa Kızıl Petrol’den Kulüp’e para aktarımları olduğu belirtilmişti. 2011 yılında gerçekleşen ve bilirkişi raporunda “malvarlığını artıran işlemler” olarak başlıklandırılan bu işlemler aslında, Kulüp parasının ilgili firmalara aktarılması işlemlerini bir nebze de olsa telafi etmiştir. Örneğin, 2011 yılında Kulüp tarafından ilgili firmalara aktarılan tutarlar toplam olarak 9.284.400,00-TL olarak tespit edilmişken bu tutarın 8.571.077,00-TL’sinin yine 2011 yılı içerisinde muhtelif tarihlerde Kulüp’e iade edildiği ve bu iade işlemlerinin de “banka nakit işlemleri” yoluyla gerçekleştirildiği gözlenmiştir. Bilirkişiler tarafından banka şubelerinde yerine yapılan çalışmalarla Kulüp tarafından ilgili firmalara aktarıldığı tespit edilen net tutarlar (iade edilen tutarlar dikkate alınarak) yıllar itibariyle (2006 yılında 182.444,00) (2007 yılında 600.000,00), (2008 yılında 9.123.650,00) olmak üzere toplamda (2009 yılında 1.333.500,00), (2010 yılında 500.000,00) ve (2011 yılında 713.323,00) olmak üzere toplamda (12.452.917,00) gibidir. Kulüp tarafından Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik, Türkoil ve İrem K’ya ilişkin olarak tutulan cari hesaplar ile ilgili firmalar tarafından tutulan “Gaziantepspor” cari hesapları karşılaştırılmış ve arada büyük uyumsuzluklar olduğu tespit edilmiştir. Bu uyumsuzluklar, Kulüp ile firmalardaki muhasebe sisteminin dağınıklığı ve özensizliği hakkında tarafımıza verdiği ipucundan öte birbiriyle uyuşmayan kayıtların tetkikini gerektiriyordu. Bu doğrultuda, iki tarafın cari hesaplarından birbiriyle uyuşmayan kayıtlar teker teker kaynağından araştırılmış ve Kulüp’te olupta doğru olmadığı tespit edilen kayıtlar Kulüp cari hesabından çıkarılmış, ilgili firmalar da olup da Kulüp’te olmayan kayıtların da gerçek olduğu tespit edilenler Kulüp tarafından tutulan cari hesaplara aktarılmıştır. Söz konusu işlemlerin Kulüp tarafından tutulan cari hesaplara sayısal etkileri (2007 yılında -68.300,00) olmak üzere (2008 yılında -4.280.879,10), (2009 yılında 43.768,00) (2010 yılında 573.128,40) olmak üzere (toplamda -3.732.282,70) şeklindedir. Görüldüğü gibi örtüşmeyen tutarların düzeltilmesi en çok 2008 yılında etkisini göstermiştir. Kuşkusuz bunda, Kulüp’ün tek taraflı olarak “ilgili firmalara nakit ödemeler” olarak muhasebe kayıtlarına intikal ettirdiği ancak gerçekte ödemediği toplam 3.386.500,00-TL’lik kayıtların çok büyük bir katkısı vardır. Birbiriyle uyuşmayan diğer kayıtlardan farklı olarak bu nakit ödeme kayıtlarının bilinçli bir biçimde ve belli bir amaca yönelik yapıldığını aşikardır. 2008 yılında gerçekleştirilen bu aktarımlar nedeniyle Kulüp’ün muhasebedeki kasa hesabı haddinden fazla yükseltilmiştir. İşte, Kulüp bu aktarımların bir kısmına karşılık olmak üzere ilgili firmalara “nakit ödemeler” kayıtları yapmış ve bu suretle de hem borcunu ( kayıtları uyarınca) bir miktar azaltmış hem de haddinden fazla şişkin olan kasa hesabını bir nebzede olsa düzeltmiştir. Ancak, nakit ödeme olarak görünen bu tutarlar gerçekten Kulüp tarafından ödenmemiştir. Yani, bu nakit ödeme kayıtları sehven gerçekleştirilmemiş, cari hesap ve kasa hesabını düzeltmek amacıyla bilinçli bir biçimde yapılmıştır. Kulüp tarafından tutulan cari hesapta adat faizi kayıtları ile değerleme farkı (kur farkı) kayıtları tespit edilmiştir. Faiz ve değerleme farkı (kur farkı) hesaplamalarına esas olan borç-alacak ilişkisi gerçekte olmadığından faiz ve değerleme kayıtları da cari hesaptan çıkarılmıştır. Söz konusu kayıtların yıllık tutarları (2008 yılında 67.550,00),(2009 yılında 4.606.950,00),(2010 yılında 302.731,44),(2011 yılında 597.267,71) olmak üzere toplam 5.574.499,58 TL olarak belirlenmiştir. Kulüp tarafından İbrahim Halil Kızıl, Mehmet Salih Kızıl, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik, Türkoil ve İrem K’ya ilişkin olarak tutulan ve bilirkişiliğimizce birleştirilip, tarih sırasında konulup yeniden bakiyelendirilen “KIZIL GRUP BİRLEŞİK CARİ HESAP” üzerinde yukarıda bahsedilen düzeltmeler gerçekleştirilmiştir. Kulüp ile ilişkili kişi ve firmalar arasındaki gerçek borç-alacak ilişkisi kayıtlı cari hesaplar (KIZIL GRUP BİRLEŞİK CARİ HESAP) ve düzeltilmiş cari hesaplar uyarınca Kulüp’ün yıl sonları itibariyle ilişkili kişi ve şirketlere olan toplam borç ve alacak tutarları bilirkişi raporunda ayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır. Yasal kayıtlar uyarınca Kulüp, 2006 yılının başından 2011 yılının sonuna kadar sürekli borçlu durumdadır. 2010 yılı haricinde de Kulüp’ün borçlu olduğu tutarlar çok yüksektir hatta Kulüp, 31.12.2011 itibariyle de ilgili kişi ve firmalara toplamda 11 milyon TL’den fazla borçludur. Oysa, düzeltilmiş cari hesaba göre, Kulüp 2009 yılına kadar borçlu olmakla beraber 2009 yılından sonra ilgililerden alacaklı hale gelmiş ve bu durum da 31.12.2011 itibariyle de devam etmektedir. Bu bağlamda İbrahim Halil Kızıl ve şirketlerinin Kulübü finansmanı sadece yönetime geldiği 2006 yılı ve takip eden iki yılda mevcuttur. Ayrıca, bu finansman tutarı da Kulüp kayıtlarında yer alan tutarda değildir. Yani, 2006-2008 yıllarında Kulüp’ten ilişkili kişi veya firmalara net bir aktarım olmamakla beraber bu yıllarda Kulüp kayıtlarında yer alan borç tutarlarının gerçekte olduğundan yüksek olması söz konusudur. Bu durum, Kulüp hakkında Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne verilen 30.11.2011 tarihli ihbar niteliğindeki ifadede yer bulan “…Bunda da asıl amacı kulübün kendisine borçlandırılması ve çevresindekilere Gaziantepspor kulübünün benim şirketime 22 trilyon-40 trilyon borcu var diyerek yönetim kuruluna geçmek isteyen şahıslara bir nevi göz dağı vermektir…” şeklindeki açıklamalarla beraber değerlendirildiğinde anlamlanacaktır. Kulüp’ün sürekli yüksek tutarlarda borçlu durumlarda gösterilmesi, Kulüp’ü borçlandırmak suretiyle yönetimdeki hakimiyeti sağlamlaştırmaktadır. Kulüp tarafından tutulan cari kayıtlar uyarınca, Kulüp 2006 yılının başında Kızıl Grup’a (İbrahim Halil Kızıl, Mehmet Salih Kızıl, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik, İrem K, Türkoil) borçlu değilken 2011 yılının sonunda 11.696.431,88-TL borçludur. Bu 2006-2011 yıllarında Kızıl Grup tarafından kulübe net 11.696.431,88 TL aktarım yapıldığını ifade etmektedir. Ancak, bu aktarımlardan bazılarının gerçek olmadığı yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. Gerçek olmadığı tespit edilen işlemler düşüldükten sonra Kulüp kayıtlarında yer alan ve 2006-2011 yılları arasında Kızıl Grup tarafından Kulüp’e aktarılan net gerçek tutarlar aşağıdaki gibi bulunmuştur: Yukarıda yapılan tespit ve bilirkişi raporu ve dosya da mevcut deliller bir bütün olarak değerlendirildiğinde sonuç olarak; Kulüp kayıtları uyarınca; Kızıl grup’tan net aktarım tutarı (2006-2011 arası) (A) 11.696.431,88 Fiktif borçlanmalar (C) 6.161.000,00 Kulüp kayıtlarında yer alıp da gerçek olmadığı tespit edilen İşlemler (E) 3.286.500,00 Adat ve değerleme kayıtları (G) 5.574.499,58 Olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, Kulüp kayıtlarında yer almayan ancak cari hesabı etkileyen bazı işlemler tespit edilmiştir. Tespit edilen bu işlemlerin 2006 – 2011 toplamları aşağıdaki gibidir: Kulüp tarafından Kızıl Grup’a nakit aktarımlar (B) 14.862.994,00 Kızıl Grup’tan Kulüp’e nakit aktarımlar (D) 8.571.077,00 Firmaların cari kayıtlarında yer alıp da Kulüp kayıtlarında yer almayan ve gerçek olduğu tespit edilen işlemler (F) -445.782,70 Kulüp tarafından Kızıl Grup’a aktarılan toplam (B+D+F) 5.846.134,30
Bu durumda, 2006-2011 yılları arasında Kulüp tarafından Kızıl Grup’a aktarılan net tutar aşağıdaki gibi olmaktadır: Kızıl Grup’tan Kulüp’e aktarılan (A) 3.247.432,30 Kulüp’ten Kızıl Grup’a aktarılan (B) 5.846.134,30 Kulüp tarafından Kızıl Grup’a net aktarılan (B-A) 2.598.702,00
Sonuç olarak, kulüp cari hesaba işlenmeyen ödemeler ve diğer sebeplerle 31.12.2011 tarihi itibariyle cari hesabın Kulüp aleyhine toplamda 14.295.133,88-TL değişmesine bu suretle de aslında alacaklı olunan 2.598.702,00-TL tutarın cari hesapta görünmemesine, üstüne üstlük ilgili kişi ve şirketlere 11.696.431,88-TL borçlu görünmesine neden olmuştur. B-) Şüpheliler Tarafından 2008 ve 2009 Yıllarında Kullanılan Sahte Belgeler İle İlgili Eylemler 1. Eylem: Güneş Metal Ltd. Şti. Tarafından Kulüp Adına Düzenlenen Belgeler: Kulübün yasal defter; belge ve kayıtlarına göre kulüp tarafından 2008 hesap döneminde Güneş Metal Ltd. Şti’den KDV dahil toplam 955.801,65-TL karşılığında muhtelif demir ve tel örgü alımında bulunulduğu tespit edilmiştir. Firma ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda; şirketin mükellefiyet kaydının vergi dairesi tarafından 30.06.2009 tarihi itibariyle vergi inceleme raporuna (VİR) istinaden VUK’un 160’ıncı maddesi uyarınca RE’SEN TERK ettirildiği firma ile ilgili olarak 01.07.2009 tarih ve VDENR-2009-536/20 nolu Vergi Tekniği Raporunda “Güneş Metal Ltd Şti’nin 2006, 2007, 2008 ve 2009 takvim yılları hesap ve işlemlerinin sahte belge düzenleme fiili yönünden incelenmesi neticesinde, mükellefin 01.11.2006 tarihinden itibaren 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarındaki faaliyetinin herhangi bir mal teslimi ve hizmet ifası olmaksızın, komisyon karşılığı sahte fatura düzenlemek olduğu, mükellefin düzenlemiş olduğu faturaların tamamının gerçek bir muamele veya duruma dayanmayan, sahte faturalar olarak dikkate alınması gerektiği” şeklinde tespitlerde bulunulduğu, Yine “Güneş Metal Ltd. Şti.” yetkilisi Sefa Kavakoğlu’nun de içinde bulunduğu sahte belge şebekesi hakkında Aksaray İl emniyet Müdürlüğü’nce yürütülen bir operasyonda (Ihlara K Operasyonu) sonucunda düzenlenen 01.03.2008 tarihli soruşturma evrakında özetle, “ şebeke üyelerinin şebekeye ait paravan şirketlerinden satmadıkları malları satmış gibi gösterip %5 veya anlaştıkları yüzde üzerinden para alarak fatura ve irsaliye kestikleri, bazen fatura kestikleri şirketlere paravan şirketleri adına para yatırıp daha sonra geri çektikleri böylece bankalardan bu paravan şirketlere para transferi yapılıyormuş gibi gösterdikleri (bunun nedeni ise paravan şirketlerden kestikleri irsaliye ve faturayı yasal hale getirir gibi gösterip maliyenin incelemesinden kaçmak istemeleri)” yönünde tespitlerde bulunulduğunun” tespit edildiği anlaşılmıştır.
Şirketin son ortaklık yapısına göre, ortakların İlyas Şen(%70) ile Sefa Kavakoğlu(%30) olduğu; İlyas Şen’in 10 yıl süreyle şirket müdürü olarak atandığı İlyas Şen tarafından geniş yetkilerle Sefa Kavakoğlu’na vekalet verildiği bu nedenle şirketin fiilen Sefa Kavakoğlu tarafından idare edildiği şeklinde bir kanaate varıldığı; Sefa Kavakoğlu’nun ortağı ve müdürü olduğu başka bir şirket olan Kavakoğlu Metal Ltdi Şti. (5290167454)’nin de vergi dairesince31.12.2007 tarihi itibariyle VİR’na istinaden RESEN TERK ettirildiği anlaşılmıştır. Ayrıca yukarıda bahsedilen vergi tekniği raporunda beyanı alınan kulüp yetkilisinin firma ile ilgili olarak “söz konusu firmayı (Güneş Metal Ltd. Şti. kastediliyor) kendisini hiç hatırlamıyorum. 2008 yılında birkaç firmaya kulübümüzün mevcut yeri ve antrenman sahalarının etraflarını tel örgülerle çevrilmesi ve Kamil Ocak Stadı’nda bir takım tadilat işleri yaptırdık. Faturaların içeriğindeki mal ve hizmet alımı bu çalışmalarımızla ilgilidir. Ancak aldığımız mal ve hizmet karşılığı faturayı düzenleyen kişiye kimlik sorulmadığı için iş yaptırdığımız kişi bir başkası adına basımı yapılan faturaları derneğimiz adına düzenlemiş olabilir. Bu faturaların sahte olabileceğini hiç düşünmedik. Bu yüzden muhasebe kayıtlarımıza ve beyanlarımıza dahil ettik. Ödemelerimizi DenizBank A.ş aracılığıyla yaptık. Nakliye işini iş yaptırdığımız firmalar yaptığından denetmezliğinize nakliye ve hamaliyeye ilişkin incelemeye ibraz ettiğimiz evraklar arasında mevcut Güneş Metal Ltd. Şti. tarafından düzenlenmiş irsaliye dışında bir belge sunamayacağız.” Şeklinde bilgiler verilmiştir. Yine başsavcılığımızca yapılan keşifte beyanda alınan tesis müdürü şüpheli Mustafa Tığrak “ mal ve hizmet alımı olarak ismini verdiğim şirketlerin dışında başka bir şirkete cüzi miktarda iş ve hizmet alımları dışında ticari ilişkiye girmiş değiliz, güneş metal ile ilgili de benim herhangi bir işim olmadı.” Şeklinde beyanda bulunmuştur. Bu kapsamda, söz konusu firmaya kulüp tarafından yapılan ödemeler ile ilgili araştırmada kulübün kasasından para çekildiği ve aynı gün kulübün banka hesabına elden yatırıldığı , nakden yatırılan bu paranın hemen ardından Güneş Metal Ltd. Şti. yekilisi Sefa Kavakoğlu tarafından nakden kulübe ait banka hesabından çekildiği dolayısıyla, aslında işlemlerin banka vasıtasıyla gerçekleştirilmesinin tamamen gerçek mahiyetin tespitini zorlaştırmaya yönelik olduğunu, gerçekte nakden gerçekleştirilmiş olan işlemlerde banka hesabının kullanılması yasal zorunluluğu sağlamaya yönelik olduğu, bu yöntemin kulüp tarafından diğer işlemlerde kullanılmaması, bu yolun Güneş Metal Ltd. Şti. yetkilisi Sefa Kavakoğlu tarafından gösterilmiş olduğuna karinedir. Zaten Güneş Metal Ldt. Şti. yetkilisinin de içinde bulunduğu sahte belge şebekesine yönelik Aksaray Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülmüş olan soruşturmada da şebeke tarafından aynı yolun kullanıldığının tespit edilmiş olması, değerlendirmemizi doğrulamaktadır. Ayrıca Güneş Metal Ltd. Şti. yetkilisinin 1.000.000-TL’ye yakın bir tutarda ki ödemeyi 500km’yi aşan bir mesafeden gelerek nakden teslim alamsı ve aynı yolu parayla birlikte geri gitmiş olması hayatın olağan akışına ve iktisadi, ticari ve teknik icaplara uygun olamadığı da göz önünde bulundurulduğunda, kulüp tarafından yapılmış olan söz konusu ödemenin aslında hiç yapılamadığı sonucuna varılmıştır. Yukarıda maddeler halinde özetlenen tespitler birlikte değerlendirildiğinde; Güneş Metal Ltd. Şti, tarafından düzenlenen faturaların herhangi bir mal hareketi veya hizmet ifası dolayısıyla düzenlenmediği, gerçek bir durum veya işleme dayanmadığı; bu kapsamda söz konusu faturaların sahte belge olarak kabul edilmesi gerektiği, sonucuna varılmıştır. Hüseyin Doğan ve Mehmet Hanifi Kesici Grubu (Dim Alüminyum Ltd. Şti., Lida İnşaat Ltd. Şti., Paneks Plastik Ltd. Şti ve Pan-As Plastik Ltd. Şti.) tarafından Kulüp Adına Düzenlenen Belgeler: 2 Eylem Dim Alüminyum Ltd. Şti. Tarafından Kulüp Adına Düzenlenen Belgeler: Kulübün yasal defter, belge ve kayıtlarına göre, Kulüp tarafından 2008 ve 2009 hesap dönemlerinde “Dim Alüminyum Ltd. Şti.”den KDV dahil toplam 577.807,54-TL karşılığında muhtelif peyzaj ve bahçe malzemesi alımında bulunulduğu tespit edilmiştir. Bahse konu alımlara ilişkin olarak “Dim Alüminyum Ltd. Şti.” tarafından Kulüp adına tamamı 2008/Kasım, 2009/Ağustos ve 2009/Kasım ayları içerisinde olmak üzere toplam 75 adet fatura kesildiği; faturaların tamamının da, fatura toplam tutarları 8.000-TL’nin çok az altında (çoğu 7.900-8.000 arası) olacak şekilde düzenlendiği anlaşılmıştır. Vergi mevzuatı açısından 8.000-TL, fatura bedellerinin banka vb yollarla yapılmış olunmasına ilişkin mükelleflere yüklenen tevsik zorunluluğun alt sınırdır. Dolayısıyla, fatura tutarlarının 8.000-TL’nin altında olması, sahte belge düzenleyen mükellefler tarafından dikkat edilen önemli bir ayrıntıdır. Ayrıca Dim Alüminyum Ltd. Şti. hakkında düzenlenen 02.06.2011 tarih ve VDENR-2011-382/22 no.lu VTR’de; “DİM Ltd. Şti. tarafından 2008,2009 ve 2010 yıllarında düzenlenen faturaların sahte fatura olarak düzenlenmiş olduğu; şirketin bastırdığı ve 2008, 2009 ve 2010 yıllarında düzenlenmiş tüm belgelerin üzerinde yazılı emtia cinsi, miktarı, müşterinin kimliği ve tarihi ne olursa olsun sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak değerlendirilmesi ve bu belgeleri kullananların tespiti halinde sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanmaktan dolayı işlem yapılmaması gerektiği tespit edilmiştir. Söz konusu firma ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda; Dim Alüminyum Ltd. Şti. tarafından çim tohumu satışına ilişkin 2009/Ağustos ve 2009/Kasım aylarında toplam 9 adet fatura düzenlenmiştir. Söz konusu faturalarda, çim tohumunun, 20 ve 50 KG’lık torbalar halinde satıldığı ifade edilmesine karşın; 50 KG’lık torba içerisinde satılan çim tohumunda torba birim adet fiyatı 65.TL iken, 20.-KG’lık torba içerisinde satılan çim tohumunda torba birim adet fiyatı 106.50.-TL (KDV hariç tutarlardır.)’dir. Dim Alüminyum Ltd. Şti. tarafından Yucca süs bitkisi, satışına ilişkin 2008/Kasım ve 2009/Ağustos aylarında toplam 2 adet fatura düzenlenmiştir. Söz konusu faturalardan 2008 yılına ilişkin olanda Yucca süs bitkisi , 65.-TL birim fiyatından satılmışken; 2009 yılına ilişkin olanda 8.TL birim fiyatından satılmıştır. Dim Alüminyum Ltd. Şti. tarafından çam fiyatı satışına ilişkin 2008/Kasım ve 2009/Ağustos aylarında toplam 3 adet fatura düzenlenmiştir. Söz konusu faturalardan 2008 yılına ilişkin olanda çam fidanı, 35.-TL birim fiyatından satılmışken; 2009 yılına ilişkin olanda çam fiyatı, 35.-TL birim fiyatından satılmışken; 2009 yılına ilişkin olanlarda 5.-TL birim fiyatından satılmıştır. Dim Alüminyum Ltd. Şti. tarafından gül ve muhtelif fidan satışına ilişkin 2008/Kasım ve 2009/Ağustos aylarında toplam 2 adet fatura düzenlenmiştir. Söz konusu faturalardan 2008 yılına ilişkin olanda fidanları, 55.-TL birim fiyatından satılmışken; 2009 yılına ilişkin olanda 5.-TL birim fiyatından satılmıştır. Farklı firmalar tarafından kesilmiş olan faturalarda da benzer tutarsızlıklar bulunmaktadır. Örneğin; Dim Alüminyum Ltd. Şti. tarafından 2009/Kasım ayında satılan betonluk kum için birim fiyat 60.-TL/TON uygulanmışken, aynı ürün için Pan-As Plastik Ltd. Şti. tarafından 2008/Kasım’da kesilen fatura da 17.79-TL/ton birim fiyatı uygulanmıştır. Benzer şekilde, Pan-As Plastik Ltd. Şti tarafından 2008/Kasım’da satılan beyaz 0,5 kum için 17,79-TL/Ton birim fiyatı uygulanırken, Dim Alüminyum Ltd. Şti tarafından 2009/Kasım’da kesilen fatura da birim fiyatı 7 kat artarak 120-TL/ton’a çıktığı, 18.01.2012 tarihinde, kulübe ait tesislerde ve Kamil Ocak Stadı’nda keşif çalışmasında bulunulmuştur. Başsavcılığımızca yapılan keşiflerde tesislerde ve Kamil Ocak Stadyumu’nda geçekleştirilmiş görünen herhangi bir çevre düzenlemesine rastlanılmadığı var olan çim alanların beş yıldan eski oılduğu ve herhangi bir süs bitkisinin de bulunmadığı tespit edilmiştir. Tesis Müdürü Mustafa Tığrak’ın keşif esnasında alınan beyanında “Tesiste (Celal Doğan Tesisi kastedilmektedir) son beş yıl içersinde peyzaj ve çevre düzenlemesi olarak fazla bir çalışmamız olmadı. Sadece tesis daha ziyade yeşil alanlardan oluşmaktadır. Tesiste ki çimlerin bakımını yaklaşık 20 kadar işçimize yaptırmaktayız. Çimlendirme öncesi Başkanımız Celal Doğan döneminde yapılmıştı. Biz ise yeni çimlendirmeler, gübreleme, sulama ve bakım işleri yapıyoruz. Kamil Ocak Stadyumu’nda çimin bakımı, gübrelenmesi, zaman zaman yenilenmesi kendi personelimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. İçinde bulunduğumuz Kamil Ocak Stadyumunda yeşil alan olarak sadece futbol oynanan saha vardır. Bunun dışında stad içinde veya çevresinde başkaca yeşil alan ve peyzaj yapılabilecek alanımız yoktur.” Şeklinde bilgi vermiştir. Bu tespitlerden sonra adim Alüminyum Ltd Şti’den KDV dahil toplam 577.807,54-TL karşılığında muhtelif peyzaj ve bahçe malzemesi ile inşaat malzemesi alımına ilişkin faturaların sahte oldukları tespit edilmiştir. 3. Eylem: Lida İnşaat Ltd. Şti. Tarafından Kulüp Adına Düzenlenen Belgeler Kulübün yasal defter belge ve kayıtlarına göre kulüp tarafından 2009 hesap döneminde Lida İnşaat Ltd. Şti’den KDV dahil toplam 328.117,09-TL karşılığında muhtelif inşaat malzemesi alımında bulunulduğu tespit edilmiştir. Bahse konu alımlara ilişkin olarak “Lida İnşaat Ltd Şti” tarafından kulüp adına tamamı 2009/Ağustos ve 2009/Kasım ayları içerisinde olmak üzere toplam 43 adet fatura kesildiği faturaların tamamının da fatura toplam tutarları 8.000-TL’nin çok az altında olacak şekilde düzenlendiği anlaşılmıştır. Ayrıca Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığı hakkında sahte belge kullanıldığı şüphesi ile inceleme başlatılan Lida İnşaat Ltd. Şti.’nin akıbeti hakkında bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınan bilgide; firmanın iş yerinden 25.07.2011 tarihi itibariyle 4-5 ay önce ayrıldığı ve yeni adresinin bilinmediği; firmanın alışlarının %99’unu Dim Alüminyum Ltd. Şti.’nden gerçekleştirdiği ve “Dim Alüminyum Ltd. Şti’nin müdürü Mehmet Hanifi Kesici’nin aynı zamanda Lida İnşaat Ltd Şti.’nin de ortağı olduğu, Lida İnşaat Ltd Şti’nin cirosunun şirket hakkında ki tespitlerde uyumlu olmadığı şeklinde bilgiler verilmiştir. Son olarak Lida İnşaat Ltd. Şti tarafından 2009/Ağustos ayında düzenlenen 8793 ve 8795 nolu fatura içeriklerine değinilecektir. İki fatura da yer alan içerik ve birim fiyatlarda ortaya koymaktadır ki, amaç yalnızca fatura tutarı toplamı 8.000-TL’yi geçmeyen faturalar düzenlemektir. Aynı içerikte ki işler için yer değiştirilen birim fiyatlarda faturalar düzenlenmiştir. 4. Eylem: Pan-As Plastik Ltd. Şti. Tarafından Kulüp Adına Düzenlenen Belgeler: Kulübün yasal defter, belge ve kayıtlarına göre kulüp tarafından 2008 hesap döneminde Pan-As Plastik Ltd. Şti’den KDV dahil toplam 95.391,14-TL karşılığında muhtelif inşaat malzemesi alımında bulunduğu tespit edilmiştir. Bahse konu alımlara ilişkin olarak “Pan-As Plastik Ltd. Şti.” tarafından kulüp adına tamamı 2008/Kasım ayı içerisinde olmak üzere toplam 12 adet fatura kesildiği; faturaların tamamının da fatura toplam tutarları 8.000-TL’nin çok az altında olacak şekilde düzenlendiği anlaşılmıştır. Ayrıca Gaziantep C.Başsavcılığı aracılığı hakkında sahte belge kullandığı şüphesi ile inceleme başlatılan Pan-As Plastik Ltd. Şti’nin akıbeti hakkında bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınan bilgide; firma hakkında düzenlenen 29.11.2007 tarihli açılış yoklamasında işyerinde henüz makine bulunmadığı ve herhangi bir faaliyet yürütülmediği, işyerinde işçi çalıştırılmadığı; 2 adet masa, 1 adet koltuk takımı, bilgisayar, fotokopi makinesi, telefon bulunduğu; 28.05.2008 tarihli başka bir yoklama da benzer şekilde işyerinde herhangi bir faaliyet yürütülmediği işyerinde işçi çalıştırılmadığı; stok bulunmadığı, depo şube vb yerin bulunmadığı şeklinde gerçekte bir faaliyetlerinin olmadığı yönünde tespitlerin olduğu anlaşılmıştır. Yine yapılan çalışmalarda Farklı firmalar tarafından kesilmiş olan faturalarda da benzer tutarsızlıklar bulunmaktadır. Örneğin; Dim Alüminyom Ltd. Şti tarafından 2009/Kasım ayında satılan betonluk kum için birim fiyat 60.- TL/TON uygulanmışken, aynı ürün için Pan-As Plastik Ltd. Şti tarafından 2008/Kasım’da kesilen faturalarda 17.79.-TL/TON birim fiyat uygulanmıştır. Benzer şekilde , Pan-As Plastik Ltd. Şti tarafından 2008/Kasım’da satılan beyaz 0,5 kum için 17.79.-TL/TON birim fiyatı uygulanırken, Dim Alüminyum Ltd. Şti. tarafından 2009/Kasım’da kesilen faturada birim fiyatı 7 kat artarak 120.-TL/TON’a çıkmıştır. 5. Eylem “Paneks Plastik Ltd. Şti” tarafından kulüp adına düzenlenen belgeler: Kulübün yasal defter, belge ve kayıtlarına göre, kulüp tarafından 2008 hesap döneminde Paneks Plastik Ltd. Şti’den KDV dahil toplam 15.896,02.- TL karşılığında alüminyum profil sac alımında bulunulduğu tespit edilmiştir. Bahse konu alımlara ilişkin olarak “Paneks Plastik Ltd. Şti. tarafından kulüp adına tamamı 2008/Kasım ayı içerisinde olmak üzere toplam 2 adet fatura kesildiği; faturaların tamamının da fatura toplam tutarları 8.000-TL’nın çok az altında olacak şekilde düzenlendiği anlaşılmıştır. Firma ile ilgili yapılan araştırmalarda; Paneks Plastik Ltd. Şti hakkında düzenlenen 17.01.2011 tarih ve VDENR-2011-382/2 No.lu VTR’de, “Şirket’in 2008 yılı başlarından itiraren gerçekte faaliyet yapan bir firma ve görümünde ve sorumlulugunda bozulma olduğu, şirketin Mart 2008 ayından itibaren KDV Beyanlarının diğer aylara göre bariz bir şekilde çok yüksek tutarlarda artmaya başlamş olması hususu da dikkate alınarak şirketin Mart 2008 ayından itibaren düzenlemiş olduğu faturaların sahte fatura olarak düzenlenmiş olduğu şirketin bastırdığı ancak Mart 2008 tarihinden itibaren düzenlediği belgelerin üzerinde yazılı emtia cinsi, miktarı, müşterinin kimliği ve tarihi ne olursa olsun sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak değerlendirilmesi ve bu belgeleri kullananların tespiti halinde sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanmaktan dolayı işlem yapılması gerektiği ayrıca, “Paneks Plastik Ltd. Şti” hakkında faaliyetlerini Mart 2008 tarihinde terk ettiği yönünde tespitte bulunulduğu ancak Kulüp adına düzenlenen faturalarının tamamının 2008 Kasım ayı içerisinde olduğu belirlenmiştir. 6. Eylem Söylemez Süt A.Ş tarafından kulüp adına düzenlenen belgeler: Kulübün yasal defter, belge ve kayıtlarına göre, kulüp tarafından 2008 hesap döneminde Söylemez Süt A.Ş’den KDV dahil toplam 84.021,30 TL karşılığında muhtelif gıda maddeleri alımında bulunulduğu tespit edilmiştir. Bahse konu alımlara ilişkin olarak “Söylemez Süt A.Ş’ tarafından kulüp adına tamamı 2008/Kasım ayı içerisinde olmak üzere toplam 11 adet fatura kesildiği; faturaların tamamının da fatura toplam tutarının 8.000.-TL’nın çok altında olacak şekilde düzenlendiği; sevk irsaliyesi vb herhangibir belgenin de düzenlenmemiş olduğu anlaşılmıştır. Söylemez Süt A.Ş ile ilgili yapılan araştırmalarda; – Şirketin 04.03.2003 tarihinde Gaziantep Sof Süt San, ve Tic. A.Ş unvanıyla 400 m2 kapalı işyeri adresinde süt ve süt üretimi imalatı ve ticari faaliyetine başladığı şirketin 22.01.2004 tarihinde yeni unvanının Söylemez Süt Ürünleri ve Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş olarak değiştirildiği; şirketin bağlı bulunduğu Şehitkamil Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından mükellef kuruma gönderilen 09.01.2009 tarihli ve 418 no.lu bilgi belge isteme yazısında özetle; bankalardan alınan aylık kredi kartı satış hasılatı bilgileri ile KDV beyannamesinin 45 numaralı “Kredi Kartı ile tahsil edilen teslim ve hizmetlerin KDV dahil karşılığını teşkil eden bedel” satırının karşılaştırılması sonucunda şirketin banka bilgileri (POS slipleri) ile KDV Beyannamesinin uyumsuz olduğu belirtildiği, Mükellefin 2003-2011 yılları arasındaki KDV Beyannamelerinde toplam 844,35-TL tutarı dışında herhangi bir ödenecek KDV beyanında bulunmadığı; bu tutarın da halen borç olarak göründüğü “Söylemez Süt A.Ş” nezdinde yapılan araştırmalar sonucunda; mükellefin vergi ödeme gayretinin düşük olduğu genellikle belgesiz satış yapma eğiliminin yüksek olduğu bu nedenle envarter dengesinin sağlamak için gerçek durum veya muameleye dayanmayan satış faturaları düzenleme ihtimalinin bulunduğu kanaatine varılmıştır. 18.01.2012 tarihinde, Başsavcılığımızca yürütülmüş olan keşif çalışmasına katılan Kulüp’ün Tesis Müdürü Mustafa Tığrak’a; Kulüp’ün gıda maddesi ihtiyacının nasıl giderildiği sorulmuş; alınan beyanında “ Kulüp’ün gıda maddesi ihtiyacını 2008 yılında Oli Marketten karşılıyorduk. Ancak Oli market Kulübümüzün gıda maddesi ihtiyacını karşılama noktasında zaman zaman aksamalar yapınca, şirketimizi değiştirip Metro Marketten gıda maddesi karşılamaya başladık. Halen de Kulübümüzün gıda maddesi ihtiyacını Metro Marketten karşılamaktayız” şeklinde bilgiler vermiştir. Yine aynı keşif kapsamında 19.01.2012 tarihinde Kulüp’ün tesislerde görevli baş aşçısı olan tanık Muhammet Gürler’e Kulüp’ün gıda maddesi ihtiyacının nasıl giderildiği sorulmuş, şahıs beyanında; “Ben 2001 yılından sonra bugüne kadar Gaziantepspor’a ait Celal doğan Tesislerinde aşçı olarak çalışmaktayım. 2003 yılından sonra baş aşçı olarak görevimi sürdürüyorum. Mutlaka çalışan diğer işçi ve aşçılar haftalık bana ihtiyaçlarını belirleyerek bildirirler. Ben de listemi yaparak, alım yapacağımız markete listemizi fakslıyorum, benim faksıma müteakip ilgili market ihtiyaçlarımızı tesise getiriyor. 2008 yılının ilk aylarında Oli Center’la, 2008 yılının son aylarından bu güne kadar ise Metro Marketle çalışıyoruz. 2008 yılı içerisinde ve sonrasında hatırladığım kadarıyla sadece Oli Center ve Metro Marketle çalıştık. Ayrıca Erikli bayisinden de kısa bir dönem kumanya almıştık. Söz konusu Erikli Bayisinden kumanya alımımızın 2008 yılında mı yoksa daha önceki bir dönemde mi olduğuna şu an hatırlamıyorum. Bir dönem Kral Market isimli işyerinden de kumanya almıştık. Sanırım bu olay 2007 yılında olmuştu. Bahsetmiş olduğum işletmelerin dışında başka bir yerden kumanya almadık. Söylemez Gıda diye bir işletmeden kumanya almış değiliz” şeklinde bilgiler vermiştir. Kulüp’ün 2008-2011 yıllarına ilişkin yasal defter, kayıt ve belgeleri üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, bir önceki bölümde tespit edilen Tesis aşçısı tarafından sipariş edilmiş bir kısım gıda maddesinin tamamının, Metro Gross Market A.Ş’den sağlanmış olduğu tespit edilmiştir, söz konusu fatura bedellerinin nakden ödendiği anlaşılmıştır. C-) Gaziantepspor Kulübü Derneği’nin Malvarlığını Azaltan Diğer Eylemler
7. Eylem Hüseyin Doğan Tarafından Kulüp Adına Düzenlenen Belgeler: Kulübün yasal defter, belge ve kayıtlarına göre, Kulüp tarafından 2008 hesap döneminde, Gaziantep İli Suburcu Vergi Dairesi’nin 304 029 7313 vergi kimlik numaralı mükellefi olan Hüseyin Doğan’dan KDV dahil toplam 23.734,52-TL karşılığında muhtelif temizlik maddesi alımında bulunulduğu tespit edilmiştir. Bahse konu alımlara ilişkin olarak Hüseyin Doğan tarafından Kulüp adına tamamı 2008/Kasım ayı içerisinde olmak üzere toplam 3 adet fatura kesildiğip faturaların tamamının da fatura toplam tutarları 8.000-TL’nin çok altında olacak şekilde düzenlendiği anlaşılmıştır. Bahse konu firma hakkında yapılan çalışmalarda; Hüseyin DOĞAN hakkında düzenlenen 08.07.2010 tarih ve VDENR-2010-382/23 no.lu VTR’de “Hüseyin DOĞAN’ın 28.03.2008 tarihinden itibaren komisyon karşılığı sahte fatura ticareti amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiği ve bu tarihten itibaren komisyon karşılığında sahte fatura ticareti yaptığı, mükellefin bastırdığı tüm belgelerin 28.03.2008 tarihinden itaberin üzerinde yazılı emtia cinsi, miktarı, müşterinin kimliği ve tarihi ne olursa olsun sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak değerlendirilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Yukarıda bahsedilen VTR’nin hazırlanması kapmasında beyanı alınan kulüp yetkilisinin Hüseyin DOĞAN firması hakkında ‘Söz konusu kişiyi (HÜSEYİN DOĞAN kastediliyor) inanın hiç hatırlamıyorum. Kulübümüzün ihtiyaçları için muhtelif firmalardan temizlik malzemesi alımı yapıyoruz. Faturaların içeriğindeki malzeme alımı bu alımlarımızla ilgilidir. Ancak aldığımız mal karşılığı faturayı düzenleyen kişiyi kimlik sorulmadığı için iş yaptırdığımız kişi bir başkası adına basımı yapılan faturaları derneğimiz adına düzenlemiş olabilir. Bu faturaların sahte olabileceğini düşünemedik. Bu yüzden muhasebe kayıtlarımıza ve beyanlarımıza dahil ettik. Ödemelerin tutarları düşük olduğu için kasadan nakit olarak yaptık. Bu kişi adına ödeme makbuzu da düzenlemedik. Nakliye işini mal aldığımız firmalar yaptığından denetmezliğinize nakliye ve hamaliyeye ilişkin bir belge sunamayacağız” şeklinde bilgi verdiği anlaşılmıştır.
8. Eylem. HASAN KOÇAN (Özge İnşaat) Tarafından kulüp adına düzenlenen belgeler: Kulübün yasal defter, belge ve kayıtlarına göre; kulüp tarafından 2009 hesap döneminde, Hasan KOÇAN’dan KDV dahil toplam 141.396,04-TL karşılığında muhtelif inşaat malzemesi alımında bulunulduğu tespit edilmiştir. Bahse konu alımlara ilişkin olarak Hasan Koçan tarafından kulüp adına tamamı 2009/Ağustos ve 2009/Kasım ayları içerisinde olmak üzere toplam 20 adet fatura kesildiği; faturaların çoğunluğunun da fatura toplam tutarları 8.000-TL’nın çok az altında olacak şekilde düzenlendiği anlaşılmıştır. Hasan Koçan nezdinde tarh dosyası ve VEDOP (Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) üzerinden yapılan araştırmalar sonucunda; Mükellef inşaat malzemesi satışı faaliyetine 01.07.2009 tarihinde başladığı, 22.10.2010 tarihinde de yani yaklaşık 17 ay sonra faaliyetini sona erdirdiği; Mükellefin faaliyetini icra ettiği işyeri adresinin 20 m2 olduğu, açılış yoklamasında işyerinde 8.000 TL civarında stokun bulunduğu, 27.08.2009 tarihinde yapılan yoklamada ise işyerinde herhangi bir stokunun olmadığı mükellefin 2010 yılında alım yaptığı Bilal BATU hakkında Vergi Tekniği Raporu düzenlediği; mükellef hakkında vergi dairesi tarafından 05.10.2012 tarihinde 2009 ve 2010 yıllarında sahte belge kullanma ve sahte fatura düzenleme ihtimaliyle inceleme talebinde bulunulduğu, mükellefle bilinen adreslerinde irtibata geçilemediği, incelemenin henüz tamamlanamadığı mükellefin 2009 / Temmuz, Ağustos ve Eylül ile 2010/ Şubat dönemlerine ilişkin toplam 1.256,17 TL tutarı dışında KDV beyannamelerinde herhangi bir ödenecek KDV beyanında bulunmadığı; bu tutarında halen borç olarak göründüğü, mükellef hakkında yapılan 22.02.2012 tarihli borç sorgu ekranına göre, mükellef tarafından vergi dairesine 80,40-TL dışında herhangi bir vergi ödemesinde de bulunulmadığı anlaşılmış sonuç olarak Hasan Koçan’ın kulübe satmış gözüktüğü malları satabilecek organizasyon, istihdam ve sermayeye sahip olmadığı kanaatine varılmıştır. Ayrıca yapılan incelemede, Hasan Koçan (Özge İnşaat) tarafından boru satışına ilişkin 2009/Ağustos ve Kasım aylarında düzenlenen 308112, 301895 ve 301897 numaralı futarlardan; “100/3000 PVC Atık Su borusu 3,20 MM” kodlu emtia için 308112 no.lu faturada 6,25.-TL birim fiyat belirlenmişken, dört ay sonra kesilen 301895 ve 301897 no.lu faturalarda ise birim fiyat 17,30.-TL’dir. Ancak “100/1000 PVC Atık Su borusu 3.20 MM” kodlu emtiada durum tam tersi olarak uygulanması dikkate şayan bulunmuştur. Şöyle ki 308112 no.lu faturada bu defa 17.30.-TL , dört ay sonra kesilen 301895 ve 301897 no.lu faturalarda ise 6.25- TL birim fiyatı uygulanmıştır. Tüm bu üç faturada da ürünler aynıyken birim fiyatlarda uyumsuzluk oluşmuş olmasının nedeni, faturalar düzenlenirken fatura içeriğinden ziyade fatura toplam tutarlarına dikkat edilmeye çalışılmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Amaç, fatura tutarı toplamı 8.000-TL’nin çok az altında faturalar oluşturmaktır. İçerik buna göre ayarlanmaktadır.
9. Eylem: Kulüp tarafından EKREM SAKICI’ya bir kısım hayali ödemelerin olduğu bu şekilde kulübün zarara uğratıldığı tespit olunmuştur. Gaziantepspor kulübünün yasal defter, belge ve kayıtlarına göre, Kulüp tarafından 2008 ve 2009 yıllarında Ekrem Sakıcı’dan bir takım inşa harcamaları alımında bulunulduğu, kulüp tarafından Ekrem SAKICI’ya yaptırılan işler dolayısıyla Ekrem Sakıcı tarafından kulüp adına üç adet fatura düzenlendiği tespit edilmiştir. Ekrek SAKICI ile Kulüp kayıtları mukayese edildiğinde; Kulübe ait yasal defter kayıtlarında yer alan toplam 450.000,00 TL tutarındaki NAKDEN yapılmış görünen ödemenin, Ekrem Sakıcı’ya ait yasal defter kayıtlarında olmadığı; Benzer şekilde kulübün yasal defterlerinde yer alan banka havalesi yoluyla yapılmış görülen ödemelerin de toplam 300,000.00 TL tutarındaki 2008 yılındaki kısmı ile 21.08.2009 tarihindeki 15.000,00 TL tutarındaki kısmının Ekrem Sakıcı’ya ait yasal defter kayıtlarında olmadığı, buna karşın da Ekrem Sakıcı’ya ait yasal defter kayıtlarında yer alan 07.08.2010 tarihli 373.100,00 TL tutarındaki tahsilatın da kulubün yasal kayıtlarında bulunmadığı ayrıca kulübe ait yasal defter kayıtlarında 31.08.2009 tarihinden itibaren iki yılı aşkın süredir yer alan 391.900,00 TL tutarındaki alacağın da Ekrem Sakıcı’ya ait yasal defter kayıtlarında görünmediği anlaşılmış, yani kulüp kayıtlarında Ekrem Sakıcı’ya fazladan ödenmiş olarak gözüken paranın aslında Ekrem Sakıcı’ya ödenmediği anlaşılmıştır. Konu ile ilgili olarak Gaziantep Spor Kulübüne ait Finansbank A.Ş Gaziantep Kurumsal Şubesinde bulunan 13325709 no.lu vadesiz hesap ile Ekrem Sakıcı’ya ait Finansbank A.Ş Gaziantep Kurumsal Şubesinde bulunan 2944088 no.lu vadesiz hesaplar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda; Kulübe ait yasal defter kayıtlarıyla Ekrem Sakıcı’nın yukarıdaki ifadesinde yer alan banka havalesi yoluyla yapılmış olan görünen ödemelerin tamamının banka hesaplarında yer alan kayıtlarda görüldüğü Ekrem SAKICI’ya ait yasal defter kayıtlarında görünen 03.08.2010 tarihli 373.100.-TL tutarındaki tahsilatın ise, fiilen gerçekleşmediği; 03.08.2012 tarihli tahsilata ilişkin işlemlerin 03.08.2010 tarihinde saat 14.05’te kulübün yazılı talimatıyla İbrahim Halil Güvenç (Kulüp çalışanı) tarafından kulübe ait banka hesabından 375.000 TL nakden paranın çekildiği talimat yazısının üzerinde yer alan bilgi notunda taturanın menajer ve futbolculara verileceğinin ifade edildiği, 03.08.2012 tarihinde saat 14.13’te kulüp tarafından Ekrem Sakıcı’ya ait banka hesabına 373.100.TL nakden paranın yatırıldığı, 03.08.2010 tarihinde saat 14:15’te Ekrem Sakıcı tarafından kendi banka hesabından 373.100 TL nakden paranın çekildiği, 03.08.2010 tarihinde saat 14.17’de İbrahim Halil Güvenç (Kulüp çalışanı) tarafından kulübe ait banka hesabına 362.000 TL nakden paranın yatırıldığı, tespit edilmiştir. Kulübe ve Ekrem Sakıcı’ya ait banka hesaplarında yer alan kayıtlar birlikte değerlendirildiğinde, 2008 ve 2009 yıllarında yapılan işlere ilişkin olarak kulüp tarafından Ekrem Sakıcı’ya banka havalesi yoluyla toplam 437.500,00 TL tutarında ödemelerde bulunulduğu, bu ödemelerin banka hesapları dışında kulübe ait yasal defter kayıtları ve Ekrem Sakıcı’nın ifadeleriyle de uyumlu olduğu anlaşılmıştır. Dolayısıyla kulüp tarafından Ekrem Sakıcı’ya yapılmış görünen bir kısım NAKDEN ödemelere ilişkin kayıtların doğru olmadığı belirlenmiştir. Bu sebeplerle; kulübe ait yasal defter kayıtlarında Ekrem Sakıcı’ya yapılmış görünen 1-29.01.2009 tarihli, 50.000,00 TL, 2-30.11.2008 tarihli 150.000,00 TL, 3-11.12.2008 tarihli 100.000 TL’lik 4-23.12.2008 tarihli 80.000 TL’lik ödemelerin gerçekte hiç yapılmamış olduğu buna karşın kulübe ait yasal kayıtlarda yer almayan Ekrem Sakıcı’ya yapılmış görünen 1-12.11.2008 tarihli 120.000 TL’lik 2-13.03.2009 tarihli 8.100 TL’lik NAKDEN ödemelerin ise gerçekte yapılmış olduğu belirlenmiştir.
10. Eylem Hasan Sever İnşaat A.Ş’ye ilişkin cari hesaplarda gerçek olmayan 153.000 TL’lik ödeme yapıldığı tespit olunmuştur. Kulübün nasal defter belge ve kayıtlarına göre, kulüp tarafından 2009,2012 ve 2011 yıllarında Hasan Sever İnşaat A.Ş’den bir takım inşa harcamaları alımında bulunulduğu Gaziantepspor kulübü tarafından Hasan Sever İnşaat A.Ş’ye yaptırılan işler dolayısıyla Hasan Sever İnşaat A.Ş tarafından kulüp adına 8 adet fatura düzenlendiği tespit edilmiştir. Yapılan inşa harcamaları ile ilgili olarak kulüp ve Hasan Sever İnşaat A.Ş’ye ait yasal defter kayıtlarının mukayesesi sonucunda ise; Her iki tarafın yasal kayıtlarında yer alan toplam 825.475,00 TL tutarındaki banka havalesi ve çek verilmesi şeklindeki ödeme/tahsilatların, birbirleriyle uyumlu olduğu aralarında herhangi bir farklılığın bulunmadığı, buna karşın kulübe ait yasal defter kayıtlarında yer alan toplam 175.000,00 TL tutarındaki NAKDEN yapılmış görünen ödemenin Hasan Sever İnşaat A.Ş’ye ait yasal defter kayıtlarında yalnızca 22.000,00 TL tutarındaki kısmının mevcut olduğu, her iki tarafın yasal kayıtlarında görünen bakiye borç miktarına ilişkin farklılığın (420.700 – 267.700 = 153.000. TL) kaynağının, kulübe ait yasal defter kayıtlarında görünen NAKDEN ödemelerden kaynaklandığı yani Hasan Sever A.Ş’ye ödenmiş gibi gözüken 153.000 TL’nin aslında bu firmaya ödenmediği anlaşılmıştır. Bu sebeplerle, külube ait yasal kayıtlarda Hasan Sever İnşaat A.Ş’ye yapılmış görünen 23.11.2009 tarihli 75.000 TL’lik ve 15.12.2009 tarihli 50.000 TL’lik 23.12.2009 tarihli 50.000 TL’lik NAKDEN ödemelerin gerçekte hiç yapılmamış olduğu buna karşın kulübe ait yasal kayıtlarda yer almayan Hasan Sever İnşaat A.Ş’ye yapılmış görünen 10.04.2010 tarihli 22.000 TL’lik NAKDEN ödemenin ise gerçekte yapılmış olduğu, sonuç olarak; kulübün yasal defterlerinde yer alan Hasan Sever İnşaat A.Ş’ye ilişkin cari hesaplarda gerçek olmayan 153.000 TL’lik ödeme yapıldığı anlaşılmıştır. 11. Eylem Futbolcu ödemelerinde tahrifat yapılarak kulüp kasasının boşaltıldığı; Gaziantepspor kulübünün yasal defter, belge ve kayıtları incelendiğinde Kulüp tarafından futbolculara transfer taksitleri ödemelerinin 2008 ve 2009 yıllarında çoğunlukla ‘para makbuzu’ karşılığında gerçekleştirilmiş olduğu anlaşılmış, bu makbuzlarda yapılan incelemede 26.08.2008 tarih ve 218 makbuz numaralı 65.900 TL miktarlı Eduardo Abdo PACHECO adına düzenlenen, 22.01.2009 tarih ve 246 makbuz numaralı 115.000 TL miktarlı İsmail KÖYBAŞI adına düzenlenen, 26.02.2009 tarih ve 368 makbuz numaraları 120.000 TL miktarlı Olcan AYDIN adına düzenlenen para makbuzlarındaki tutarların diğer makbuzlarda yer alan tutarlarla kıyaslandığında oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, aynı para makbuzları üzerinde yapılan incelemeler sonucunda; üç makbuzda rakamla yazılı tutarların ilk hanesindeki rakamın diğer hanelerdeki rakamlardan farklı karakterde olduğu; üç makbuzda yazıyla yazılı tutarların diğer makbuzlardaki yazıyla yazılı tutarlara göre sıkıştırılarak, yazıldığı 26.08.2008 tarih ve 218 no.lu mabuzda ayrıca, makbuzun ekinde aynı güne ait TCMB döviz kurlarını gösterir tablonun ilişik bulunduğu; tablodaki USD döviz kuru (1,1860) ile makbuzda yazılı not 6 5.000 USD karşılığı ifadesindeki döviz tutarının çarpımı sonucunda bulunan TL karşılığının (65.000*1,1860=77.090.-TL) Makbuzda yazılı tutardan (65.900.-TL) farklı hesaplandığı, Ancak makbuzda yazılı “Not: 6 5.000 USD karşılığı” ifadesindeki boşluğu olan “6” rakamının ihmaliyle bulunan TL karşılığı tutarın (5.000*1,1860=5.900.-TL) makbuzda yazılı tutardaki “6” rakamının ihmaliyle oluşan tutarla (5.900.-TL) aynı olduğu anlaşılmıştır. Bu kapsamda söz konusu para makbuzlarında tahrifat veya ekleme yapılıp yapılmadığı hususunda Başsavcılığımız tarafından bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır. Alınan bilirkişi raporu ile; 22.01.2009 tarih 246 no.lu para makbuzu üzerindeki miktarın yazıyla belirtildiği yerde “YÜZONBEŞBİNTL” ibaresindeki “YÜZ” ibaresinin konum, ebat, istif, eğim, satır hizasındaki harfler arasında farklılıklar olduğu, sıkıştırma tarzında sonradan eklendiği; 26.02.2009 tarih 368 no.lu para makbuzu üzerindeki miktarın yazıyla belirtildiği yerde “YÜZYİRMİBİNTL” ibaresindeki “YÜZ” ibaresinin konum, ebat, istif, eğim, satır hizasındaki harfler arasında farklılıklar olduğu, sıkıştırma tarzında sonradan eklendiği, 26.08.2008 tarih 218 no.lu para makbuzu üzerindeki miktarın yazıyla belirtildiği yerde “ALMIŞBEŞBİNUSD” ibaresindeki “ATMIŞ” ibaresininin konum, ebat, istif, eğim, satır hizasındaki harfler arasında farklılıklar olduğu, sıkıştırma tarzında sonradan eklendiği, “65 000 USD karşılığı ibaresindeki “6” rakamının fluajı rakamın devamında gelen “5000 USD karşılığı” ibaresindeki fluajından farklılıklar gösterdiği, söz konusu para makbuzları üzerinde rakamlar ve yazılar eklendiği meblağların sonradan artışına sebep olacak şekilre eklemeler yapıldığı belirlenmiştir. Sonuç olarak söz konusu para makbuzları ile 40.900 TL’lik ödeme yapıldığı halde 300.900 TL’lik ödeme yapılmış gibi gösterilerek kulübün kasa hesabından 265.000 TL miktarında para alındığı belirlenmiştir. 12. Eylem Kulüp çalışanlarının ücretlerinin yüksek gösterilmesi Kulübün 2010 yılı yasal defter ve belgeleri incelendiğinde yasal ücret tahakkuku kayıtlarına ilave olarak, 2010 yılında, kulüp tarafından tamamı nakden (100.- kasa hesabı kullanılarak) ödenmiş toplam 950.000,00 TL tutarında ilave ücret tahakkuklarında da bulunulduğu, kulüp tarafından 2010 yılında gerçekleştirilen ilave ücret tahakkuku kayıtlarıyla birlikte, 2010 yılı toplam ücret tahakkuknun 2.365.138,90 TL (1.415.138,90 + 950.000,00 =) olduğu belirlenmiş, 2007, 2008, 2009 ve 2011 yıllarıda bu şekilde ilave bir ücret tahakkukuna rastlanılmaması, ilave tahakkuklarla birlikte 2010 yılı toplam ücret tahakkukunun diğer yıllardaki ücret tahakkuklarına göre oldukça yüksek olması (2010 yılı: 2.365 bin TL iken 2009: 1.370 binTL 2011 (ilk 10 ay): 1.427 bin TL) 2009, 2012 ve 2011 yıllarındaki diğer ücret tahakkuklarına aykırı olarak tamamının NAKDEN ödenmiş olması diğer tüm ücret ödemelerinden yasal bir kesinti yapılmış iken, bu ücret ödemelerinden herhangibir yasal kesintinin de yapılmadığı belirlenmiştir. 2010 yılında kulüpte istihdam edilen 76 personele ödenen gerçek ücret tutarlarının hesaplanmasını için yapılan çalışmalarda 49 personele ulaşılarak, aldıkları ücret tespit edilmiş. Sonuç itibariyle kulüp tarafından istihdam edilen personelin % 65’lik (49/76=) bölümünün gerçek ücret bilgisine ulaşılmış olması, değerlendirme yapılması için görevlilerce yeterli görülerek bilirkişilerce yapılan hesaplamalar neticesinde 2010 yılında kulüp tarafından istihdam edilen personele gerçekten ödendiği sonucuna varılan ücret toplamının 1.047.373,14.-TL olduğu belirlenmiştir. Bilirkişilerce bir takım verilen kullanılarak 1.047.373,14 TL olarak hesaplanan ücret toplamı 2010 yılında 920.975,33 TL olarak gözüken ücret tahakkukundan yüksek olsa da bu farklılığın boyutunun 950.000,00 TL tutarındaki ilave ücret ödemesinden oldukça düşük (126.397,81 TL) olduğu görülmüştür. Sonuç olarak kulüp tarafından diğer hiçbir yılda yapılmadığı halde 2010 yılında gerçekleştirilen nakden ilave ücret ödemesine ilişkin kayıtların gerçek olmadığı; bu yolla Kulüp’ün yasal defterlerinde yer alan 100.-Kasa Hesabında gerçekte olmayan toplam 950.000,00.-TL tutarında bir azalma yaratıldığı kanaatine varılmıştır. Bilirkişilerce yapılan değerlendirme de; Bahse konu işlemlere girişilmiş olunmasının nedeninin Kulübün yasal kayıtlarında gerçekleştirilmiş bir takım usulsüz işlemlerin görünürlüğünü (fark edilebilirliğini) zorlaştırmak olduğu doğruda veya dolaylı olarak Kulübün varlıklarından yöneticilere aktarılmış ancak yasal kayıtlarda gösterilmemiş olan bir takım çekişler yasal kayıtlardaki 100.-Kasa hesabının şişmesine neden olduğu amacın bu işlemlerin fark edebilirliliğini güçleştirmek için yasal kayıtlardaki 100.-Kasa hesabının şişkinliğini gidermek olduğu belirlenmiştir.
13.Eylem; Kulüp Adına Şahsi Hesaplara Gelen Paralar, Kulübe Aktarılmayarak Kulüp Doğrudan Zarara Uğratılmıştır. Yürütülmekte olan soruşturma kapsamında Gaziantep C. Başsavcılığınca görevlendirilen Vergi müfettişlerince Gaziantepspor Kulübüne ait Resmi defter ve belgelerinde yapılan incelemede, Kulüp tarafından Spor Toto Teşkilat Başkanlığı adına “isim hakkı bedeli” açıklaması ile düzenlenen 12.11.2007 tarih ve 64728 no.lu faturaya ilişkin ödemenin 560.193,78.-TL’si 14.11.2007 tarihinde İbrahim Kızıl’ın Türk Ekonomi Bankası A.Ş. nezdindeki 254688 no.lu hesabına “Gaziantep Spor kulübü derneği İbrahim” açıklamasıyla havale edilmiş olmasına rağmen yapılan bu ödemenin Kulüp’ün yasal kayıtlarına girdiğine ilişkin bir kayıt bulunmadığı, bu paranın tamamının İbrahim Halil Kızıl’ın hesabından 15.11.2007 tarihinde nakden çekildiği belirlenmiştir. Yine Türkiye Futbol Federasyonundan elde edilen bilgide, 19.12.2007 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Kulüp adına 750.000,00.-TL’nin, Mehmet Salih Kızıl’ın Finansbank A.Ş. nezdindeki 11296074 no.lu hesabına havale edildiği belirlenmiş, bu paranın tamamının da 19.12.2007 tarihinde çekildiği tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen her iki ödemenin de Kulüp’ün yasal kayıtlarında, İbrahim Halil Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl’a yapılmış ödeme tutarlarının bu kişilerce Kulüp’e verildiğine ilişkin herhangi bir kayıt olmadığı tespit edilmiştir. Kulüpten olan alacaklarına mahsuben alacağın temliki yapılarak ödemeleri gerçekleştirildiği yönünde bir savunmaya itibar etmek mümkün değildir. Çünkü Kulübün borcu hayali olup gerçek bilançoya göre Kulüp borçlu değil alacaklı durumdadır. Bütün bunlara rağmen söz konusu Kulüp malvarlığının ilgili kişilere aktarıldığı Kulübün cari ve kasa hesabında gösterilmeyerek haksız mal edinme iradesinin başka bir göstergesidir.
14.Eylem. Kulüpten düşük bedelle hatta bedelsiz reklam hizmeti alınmıştır. Şöyle ki; Kulüp tarafından, 2010-2011 ve 2011-2012 futbol sezonlarında, futbolcuların giymiş olduğu formaların göğüs kısmına isabet eden yerde “TÜRKOİL” logosunun kullanılması, aynı sezonlarda, maç sonu basın açıklamalarının yapıldığı yerin arkasında bulunan panoda “TÜRKOİL” logosuna yer verilmesi,Kulüp’ün resmi internet sitesinde TÜRKOİL logosuna yer verilmesi, aynı sitede Türkoil’in internet sitesine bağlantı linki sağlanması suretiyle, Türkoil’e reklam hizmeti verdiği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, 2011 yılının tamamlanmasıyla Kulüp’ün 2011 yılı onaylı yasal temin edilmiş ve bu defterler üzerinde yapılmış çalışmalarda da, Kulüp’ün 31.12.2011 tarihinde Türkoil’e verilen reklam hizmeti nedeniyle KDV hariç 500.000-TL tutarında hizmet faturası düzenlediği ve yasal defterlerine aktardığı tespit edilmiştir. Kulüp’ün Türkoil’e sunduğu reklam hizmeti dolayısıyla 2011 yılının son gününde gelir kaydı yapılması manidardır. Şöyle ki, Kulüp tarafından Türkoil’e verilen reklam hizmeti 2010-2011 sezonunda başlamış ancak fatura reklam hizmetinin başladığı tarihten yaklaşık bir buçuk yıl sonra düzenlenmiştir. Söz konusu reklam hizmeti karşılıksız verilmekte iken başlatılan soruşturma nedeniyle durumu kurtarmak amacıyla adli arama yapıldıktan sonra 31.12.2011 tarihinde Türkoil’e verilen Reklam hizmeti nedeniyle KDV hariç 500.000-TL tutarında ki hizmet faturası düzenlenmiştir. Kulüp’ün 2010-2011 sezonunda sağlamış olduğu reklam hizmeti için herhangi bir fatura düzenlenmemiş, bedel alınmamış, 2011-2012 sezonu içinse 2011’in son gününde fatura düzenlenmiş ve bedel tahsil edilmemiştir. Kulüp tarafından Türkoil’e sağlanan forma göğüs reklamı bedelinin belirlenebilmesi amacıyla bilirkişi raporunda ayrıntılarıyla açıklandığı gibi iç emsaller (Gaziantepspor’un önceki dönemlerde yaptığı reklam anlaşmaları) ve dış emsaller (benzer kariyere sahip diğer takımların reklam anlaşmaları) araştırılmıştır. Yapılan kıyaslamalar neticesinde; Kulüp tarafından Türkoil’e verilen forma göğüs reklamı nedeniyle elde etmesi gereken gelir her bir sezonda 1.022.458,25-TL olmak üzere 2010-2011 ve 2011-2012 sezonları için toplam 1.873.222-TL (=1.022.458,25 x 2) olarak hesaplanmıştır. Reklam hizmet dolayısıyla, tahakkuk ettirilmesi gereken 2.044.916,50-TL’den Kulüp’ün tahakkuk ettirdiği 500.000-TL’nin düşülmesiyle bulunan 1.544.916,50-TL gelirden Türkoil lehine vazgeçildiği sonucuna varılmıştır.
15.Eylem. Kulüp, faiz gelirinden yöneticilerinin ilişkili olduğu firmalar lehine mahrum edilmiştir. Şüpheliler firmaları için bedelsiz finansman hizmeti sağlamışlardır. Maliye-Vergi Müfettişlerinden oluşan bilirkişi heyeti tarafından Kızıl Şirketler Grubu ve ilgili gerçek kişiler ile Kulüp arasındaki gerçek borç-alacak ilişkisini gösterir “Düzeltilmiş cari hesap” kayıtları üzerinden tekrar adat faizi hesaplanması yapılmış. Bu hesaplama işleminde faiz oranı olarak Merkez Bankası reeskont oranları dikkate alınmıştır. Bu şekilde hesaplanan düzeltilmiş cari hesap uyarınca; adat hesaplamaları Kulüp lehine tahakkuk etmesi gereken 2.419.134,33-TL faiz tutarının Kulüp hayali olarak borçlu gösterilerek tahakkuk ettirilmediği, yani Kulüp, 2.419.134,33-TL tutarındaki faiz gelirinden yöneticilerinin ilişkili olduğu firmalar lehine mahrum edilmiştir. Şüpheliler firmaları için bedelsiz finansman hizmeti sağlamışlardır. 16.Eylem. Kulübün Parasıyla Satın Alınan Kol Saatleri Derneğin Faaliyetleri Dışında Tasarruf Edilmiştir Yürütülmekte olan soruşturma kapsamında C. Başsavcılığımızca görevlendirilen Vergi müfettişlerince Gaziantespor Kulübüne ait resmi defter ve belgelerinde yapılan incelemede, Kulüp tarafından 2008 ve 2011 yıllarında Sümer Altın ve Kıymetli Taş Tur. San. ve Tic. A.Ş ile Zafer Saat ve Kuyumculuk San. ve Tic. Ltd. Şti.’den KDV dahil toplam 506.868,25-TL tutarında kol saati alımı yapıldığı, Kulüp tarafından alımı yapılan bu saatlerin “2008-2009 Futbol Sezonunun ilk müsabakası olan ve 23.08.2008 tarihinde Gaziantep Kamil Ocak Stadyumunda oynanan Gaziantepspor-Fenerbahçe müsabakasından 1-0’lık skorla galip gelen profesyonel futbol A takımı kadrosunda bulunan futbolculara ve 09.11.2010 tarihinde Antalya Mardan Stadyumunda Medicalpark Antalya Spor ile oynadığı Ziraat Türkiye Kupası Müsabakasında 3-1 galip gelerek tur atlaması nedeniyle futbolculara dağıtıldığı bildirilmiş olmasına rağmen, kulüp tarafından 28.08.2008 tarihinde 402 no.lu yevmiye kaydıyla,1857 nolu para makbuzu karşılığında Fenerbahçe maçı pirimi olarak 25 futbolcu ve 14 teknik heyet personeline toplam 235.500,00TL tutarında ayrıca kulübün 2011 yılı yasal defter, belge ve kayıtlarına göre kulüp tarafından 25.11.2011tarihinde 695 nolu yevmiye kaydıyla banka havalesi yapılarak 35 futbolcu ve teknik heyet personeline toplam 426.100,00.-TL tutarında “Fenerbahçe- Antalya maçları galibiyet primi” ödemesinde bulunulduğu, bahse konu kol saati dağıtımı mutat prim ödemeleriyle örtüşmediği, Kulüp tarafından Başsavcılığımıza sunulan cevap yazısının ekinde bulunan kol saati dağıtımında bulunulan futbolcu ve teknik heyet listelerinin tetkikinde ise; 23.08.2008 tarihinde 1-0 galip gelinen Fenerbahçe maçı dolayısıyla Rolex marka kol saati verilen İsmail Köybaşı, Mahmut Bezgin ve Mehmet Karakeçeli isimli futbolcuların, maç kadrosunda bulunmadıkları, 23.08.2008 tarihinde 1-0 galip gelinen Fenerbahçe maçı dolayısıyla Rolex marka kol saati verilen Mehmet Karakeçeli isimli futbolcunun PAF takımı oyuncusu olduğu, aynı gün yine Fenerbahçe PAF takımıyla yapılan maçta oynadığı, bu maçın da 1-0 Fenerbahçe PAF takımının galibiyetiyle sonuçlandığı, 09.11.2010 tarihinde 3-1 galip gelinen Medicalpark Antalya Spor maçı dolayısıyla U-Boat marka kol saati verilen Hakan Duyar Burton, Hürriyet Gücer, Gökhan Öztürk, Alper Akçam, Cenk Tosun, Muhammet Ali Yenilmez ve Wagner Dos Santos isimli futbolcuların, maç kadrosunda bulunmadıkları, bu futbolcuların Gaziantep Spor Kulübüne 2010-2011 sezonu devre arası transfer döneminde, yani bu maçtan iki ay sonra transfer oldukları belirlenmiştir. Ayrıca yapılan tespitte Antalya Spor ile yapılan müsabakanın Ziraat Türkiye Kupasının ilk müsabakası olduğu ve yarı finale kalınan Galatasaray maçında alınan galibiyet Gaziantepspor kulübünün yarı finale yükselmesine rağmen herhangi bir prim ödemesi yapılmadığı da mutat prim ödemeleri ile örtüşmediği görülmüştür. Ayrıca daha önce kulüpte oldukları bildirilen saatler ile ilgili operasyon safhasında beyanı alınan Mehmet Bilgiç saatlerin kulüpte olmadığını, saatlerin kim tarafından hangi firmadan kaç para karşılığında alındığını da bilmediğini beyan etmiştir. Sonuç olarak: Şüpheliler suç işlemek amacıyla oluşturmuş oldukları örgüt faaliyeti kapsamında iştirak halinde hareket etmek suretiyle ayrıntıları yukarıda ve bilirkişi raporunda ayrıntılarıyla açıklanan aşağıda özetlenen eylemleri gerçekleştirmek suretiyle atılı eylemleri gerçekleştirmişlerdir. A-) Kulüp cari hesaba işlenmeyen ödemeler ve diğer sebeplerle 31.12.2011 tarihi itibariyle cari hesabın Kulüp aleyhine toplamda 14.295.133,88-TL değişmesine ve bu suretle de aslında alacaklı olunan 2.598.702,00-TL tutarın cari hesapta görünmemesine, üstüne üstlük ilgili kişi ve şirketlere 11.696.431,88-TL borçlu görünmesine neden olunmuştur. B-) Bilirkişi raporunda maddeler halinde özetlenen tespitler birlikte değerlendirildiğinde; Güneş Metal Ltd.Şti, Dim Alüminyum Ltd. Şti., Lida İnşaat Ltd. Şti., Paneks Plastik Ltd. Şti., Pan-As Palstik Ltd. Şti., Hüseyin Doğan , Hasan Koçan ve Söylemez Süt A.Ş. tarafından düzenlenen ve raporun II/B-1-a bölümünde aktarılan 168 adet faturanın herhangi bir mal hareketi veya hizmet ifası dolayısyla düzenlenmediği, gerçek bir durum veya işleme dayanmayan suça konu faturaların Sahte belge nitelikte oldukları. Söz konusu sahte faturalarla Kulüp 2008 ve 2009 yıllarında, gerçek olmayan toplam 2.222.165,30.-TL gider yapmış gibi gösterilerek, aynı miktar para Kulübün kasasından ve talimat verilerek Kulübün banka hesabından çekilmiştir. C-) Kulüp’e ait yasal kayıtlarda Kulübün mal ve hizmet alımında bulunduğu Ekrem Sakıcı ve Hasan Sever İnşaat A.Ş.’ne yapılmış görünen toplam 625.000.00TL NAKDEN ödemelerin gerçekte hiç yapılmamış olduğu, buna karşın Kulüp’e ait yasal kayıtlarda yer almayan Ekrem Sakıcı ve Hasan Sever İnşaat A.Ş.’ne yapılmış görünen toplam 150.100.00TL NAKDEN ödemelerin ise gerçekte yapılmış olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak, Kulüp’ün yasal defterlerinde yer alan Ekrem Sakıcı ve Hasan Sever İnşaat A.Ş.’e ilişkin cari hesaplarda gerçek olmayan bir takım NAKDEN ödeme kayıtları yapılarak, Kulüp’ün yasal defterlerinde yer alan 100.-Kasa Hesabında toplam 474.900.00.-TL (625.000-150.100=) tutarında bir azalma yaratıldığı tespit edilmiştir. D-) Kulüp yöneticileri tarafından 2008 ve 2009 yıllarında kullanılan bir kısım para makbuzlarında tahrifat yapılarak, Kulübün yasal defterlerinde yer alan ancak 100.Kasa Hesabında gerçekte olmayan toplam 260.000,00.-TL ilgililerine ödenmiş gibi gösterilmeye çalışılarak kulüpten çekilmiştir. E-) Bilirkişi raporunun II/C-2-c Bölümünde aktarılan tespitlerden, Kulüp tarafından istihdam edilen personele 2010 yılında 920.975,33 TL tutarındaki normal ücret tahakkukundan başka, toplam 950.000,00 TL tutarında ilave ücret ödemesinde bulunulduğu; diğer yıllarda (2007, 2008, 2009 ve 2011) söz konusu ödemelere benzer başkaca bir kayda rastlanılmadığı, ilave ödemelerle birlikte 2010 yılı toplam ücret tahakkukunun 2.365.138,90.-TL olduğu, ayrıca diğer yıllardaki ücret tahakkuklarıyla kıyaslandığında oldukça yüksek olduğu anlaşılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, 2012 yılında kulüp tarafından istihdam edilen personele ödenen ücret toplamı 1.047.373,14.-TL olarak hesaplanmıştır. Kulüp tarafından diğer hiçbir yılda yapılmadığı halde 2010 yılında gerçekleştirilen nakden ilave ücret ödemesine ilişkin kayıtların gerçek olmadığı, bu yolla kulübün yasal defterlerinde yer alan 100.- kasa hesabında gerçekte olmayan toplam 950.000,00.-TL tutarındaki meblağın kulüp kasasından çekilmiş olduğu tespit edilmiştir. F-) Maliye – Vergi müfettişlerinden oluşan bilirkişi heyeti tarafından Kızıl Şirketler Grubu ve ilgili gerçek kişiler ile kulüp arasındaki gerçek borç – alacak ilişkisini gösterir “Düzeltilmiş cari hesap” kayıtları üzerinden tekrar adat faizi hesaplanması yapılmış. Bu hesaplama işleminde faiz oranı olarak Merkez Bankası reeskont oranları dikkate alınmıştır. Bu şekilde hesaplanan düzeltilmiş Cari Hesap uyarınca; adat hesaplamaları kulüp lehine tahakkuk etmesi gereken 2.419.134,33-TL faiz tutarının kulüp hayali olarak borçlu gösterilerek tahakkuk ettirilmediği, yani kulüp 2.419.134,33 TL tutarındaki faiz gelirlerinden yöneticilerinin ilişkili olduğu firmalar lehine mahrum edilmiştir. Şüpheliler firmaları için bedelsiz finansman hizmeti sağlamışlardır. G-) Kulüpten düşük bedelle hatta bedelsiz reklam hizmeti alınmıştır. Şöyle ki; kulüp tarafından 2010, 2011, ve 2012 futbol sezonlarında futbolcuların giymiş olduğu formaların göğüs kısmına isabet eden yerde “TÜRKOİL” logosunun kullanılması, aynı sezonlarda, maç sonu basın açıklamalarının yapıldığı yerin arkasında bulunan panoda “TÜRKOİL” logosuna yer verilmesi, kulübün resmi internet sitesinde “TÜRKOİL” logosuna yer verilmesi, aynı sitede Türkoil’in internet sitesine bağlantı linki sağlanması, suretiyle Türkoil’e reklam hizmeti verildiği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, 2011 yılının tamamlanmasıyla kulübün 2011 yılı onayla yasal temin edilmiş ve bu defterler üzerinde yapılan çalışmalarda da kulübün 31.12.2011 tarihinde Türkoil’e verilen reklam hizmeti nedeniyle KDV hariç 500.000.-TL tutarında hizmet faturası düzenlediği ve yasal defterlerine aktardığı tespit edilmiştir. Türkoil’e verilen reklam hizmeti 2010-2011 sezonunda başlamış ancak fatura reklam hizmetinin başladığı tarihtenyaklaşık bir buçuk yıl sonar düzenlenmiştir. Söz konusu reklam hizmeti karşılıksız verilmekte iken, başlatılan soruşturma nedeniyle durumu kurtarmak amacıyla adli arama yapıldıktan sonra 31.12.2011 tarihinde Türkoil’e verilen reklam hizmeti nedeniyle KDV hariç 500.000.-TL tutarında hizmet faturası düzenlenmiştir. Yapılan kıyaslamalar neticesinde; kulüp tarafından Türkoil’e verilen forma göğüs reklamı nedeniyle elde etmesi gereken gelir her bir sezonda 1.022.458,25-TL olmak üzere 2010-2011 ve 2011-2012 sezonları için toplam 1.873.222-TL (=1.022.458,25 X 2) olarak hesaplanmıştır. Reklam hizmeti dolayısıyla tahakkuk ettirilmesi gereken 2.044.916,50-TL’den kulübün tahakkuk ettirdiği 500.000 TL’nin düşülmesiyle bulunan 1.544.916,50TL gelirden Türkoil lehine vazgeçildiği sonucuna varılmıştır. Kaldı ki, 500.000,00 TL bedelli fatura her ne kadar 31.12.2011 tarihli ise de 2011 yılı defter kayıtları kapatıldıktan sonra kayıt yapılmış, bilirkişi incelemesi sırasında sorulmuş olmasına rağmen fatura veya sözleşme ibraz edilmemiştir. Ğ-) Kulüp tarafından spor toto teşkilat başkanlığı adına “isim hakkı bedeli” açıklaması ile düzenlenen 12.11.2007 tarih ve 64728 no.lu faturaya ilişkin ödemenin 560.193,78.TL‘si 14.11.2007 tarihinde İbrahim Halil Kızıl’ın Türk Ekonomi Bankası A.Ş nezdindeki 254688 no.lu hesabına “Gaziantepspor kulübü derneği İbrahim” açıklamasıyla havale edildiği tespit edilmiştir. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından yapılan bu ödeminin kulübün yasal kayıtlarına girdiğine ilişkin bir kayda rastlanılmamıştır. Bu paranın tamamının (560.193,78.TL) İbrahim Halil Kızıl’ın hesabından 15.11.2007 tarihinde nakden çekildiği, banka ekstrelerinden tespit edilmiştir. Bu şekilde şüpheli İbrahim Halil Kızıl kulübe ait olan (560.193,78.-TL) parayı uhdesine geçirmiştir. H-) Yine Türkiye Futbol Federasyonundan gelen bilgiden, 19.12.2007 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kulüp adına 750.000,00-TL’nin Mehmet Salih Kızıl’ın Finansbank A.Ş. nezdindeki 11296074 nolu hesabına havale edildiği tespit edilmiştir. Bu paranın tamamının (750.000,00.-TL) Mehmet Salih Kızıl’ın hesabından 19.12.2007 tarihinde çekildiği banka ekstrelerinden tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen ödemelerin kulübün yasal kayıtlarında Mehmet Salih Kızıl’a yapılmış ödeme tutarlarının bu kişilerce kulübe verildiğine ilişkin herhangi bir kayda rastlanılamamıştır. Bu şekilde şüpheli Mehmet Salih Kızıl, kulübe ait olan 750.000,00 TL parayı malvarlığına geçirmiştir. I-) Yukarıda bahsedilen kulübün parası ile kol saati satın alınıp, suç örgütü yöneticisi olan şüpheliler tarafından akıbetlerinin tespit edilemeyecek şekilde kulüp faaliyet alanı dışında tasarruif edilmesi suretiyle kulüp 508.868,25 TL zarara uğratılmıştır. Tüm eylemlerin aleladikten uzak olarak sistemli bir şekilde emir ve talimat doğrultusunda bir plan ve program dahilinde gerçekleştirildiği, Gaziantepspor kulübünün kendi öz malvarlığını kızıl grup bünyesinde kurulu firmalara nakit yolu ile aktarılması ve bu paralarının tamamı bazen de bir kısmının tekrar kulübe borç verilmiş gibi muhasebeleştirilmesi bu muhasebeleştirme işlemlerinden sonra kızıl grubun vermiş olduğu borca karşılık faiz uygulaması kulübün nakden yapılan harcamaları ile ilgili kayıtların tutulmaması, harcamaların şişkinliğini azaltmak için sahte faturaların kullanılması kulüp adına gerçek olmayan harcamaların gider olarak gösterilmesi kulüpten yapılan ödeme makbuzlarında tahrifat yapılması neticesi kulübün toplamda 14.295.133,88. TL, Kızıl grup bünyesinde kurulu firmaların Gaziantepspor kulübüne borç verilmiş gibi muhasebeştirilen eylemlerden kulübe faiz işletilmiş olmasına rağmen olması gereken kayıtlara göre kulübün kızıl grup bünyesindeki firmalara ve firma sahiplerinden alacaklı olduğu bu suretle de kulübün kızıl grup firmasına finansman desteği sağladığını adat faizi uygulaması gereken gereçekte kulübün olduğu ayrıca kulübün reklam ve sponsorluktan kaynaklanan alacaklarından dolayı 3.964.050,83 TL zararı olduğu toplamda ise bu rakamın 18.259.184,71 TL olduğu bilirkişi raporundan anlaşılmıştır. Bütün bunların yanı sıra kulüp tarafından Spor Toto Teşkilat Başkanlığından “isim hakkı bedeli” açıklaması ile düzenlenen 12.11.2007 tarih ve 64728 no.lu faturaya ilişkin ödemenin 560.193,78.-TL’si 14.11.2007 tarihinde İbrahim Halil Kızıl’ın Türk Ekonomi Bankası A.Ş nezdindeki 254688 no.lu hesabına “Gaziantepspor kulübü derneği İbrahim” açıklamasıyla havale edildiği bu paranın adı geçenin uhdesinde kaldığı kulübe aktarılmadığı tespit edilmiştir. Yine Türkiye Futbol Federasyonundan gelen bilgiden, 19.12.2007 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kulüp adına 750.000,00 TL’nin Mehmet Salih Kızıl’ın Finansbank A.Ş nezdindeki 11296074 no.lu hesabına havale edildiği tespit edilmiştir. Bu paraların kulüp kayıtlarına girdiğine ilişkin bir kayda rastlanmamıştır. Ayrıca kulübün parası ile Kol saati satın alınıp, suç örgütü yöneticisi olan şüpheliler tarafından akibetlerinin tespit edilemeyecek şekilde kulüp faaliyet alanı dışında tasarruf edilmesi suretiyle kulüp 508.868,25 TL zarara uğratılmıştır. Netice itirabiyle soruşturma konusu eylemler neticesinde Şüphelilerin toplam olarak 20.078.247,00 TL zarara uğratıldığı tespit olunmuştur. Şüphelilere isnat olunan eylemler ile ilgili sorumluluklarının belirlenmesi amacıyla ilgili bir kısım yasal düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir… Türkiye Medeni Kanununun 82. Maddesin de genel kurulda oy hakkı ile ilgili olarak “Hiçbir dernek üyesi, dernek ile kendisi, eşi, üst soyu ve alt soyu arasındaki bir hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz. Tüzel tişi adına oy kullanacak kişi hakkında da yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır” aynı yasanın 85. maddesinde “Yönetim kurulu, derneğin yürütme ve temsil organıdır. Bu görevini kanuna ve dernek tüzüğüne uygun olarak yerine getirir” 86. maddesinde ise, “denetim kurulu üç asıl ve üç yedek üyeden az olmamak üzere dernek tüzüğünde belirtilen sayıda üyeden oluşur. Denetim kurulu, denetleme görevini, dernek tüzüğünde belirtilen esas ve usullere göre yapar; denetleme sonuçlarını bir raporla yönetim kuruluna ve genel kurula sunar” amir hükümlerinin bulunduğu; 5253 Sayılı Dernekler Kanununun 9. maddesinde “Denetim kurulu derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup, tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.” 32/1.f maddesinde: Her ne suretle olursa olsun kendisine tevdi olunan derneğe ait para veya para hükmündeki evrak, senet veya sair malları kendisinin veya başkasının menfaatine olarak sarf veya istihlak veya rahneden veya satan, gizleyen, imha, inkar, tahrif veya tağyir eden yönetim kurulu başkanı ve üyeleri veya denetçiler ile derneğin diğer personeli Türk Ceza Kanununun güveni kötüye kullanma suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır. Ayrıca mahkeme yargılama sırasında sanıkların organlardaki görevlerinden geçici olarak uzaklaştırılmasına da karar verebilir. Şeklinde düzenleme olduğu; Türk Ceza Kanununun 158- (1) Maddesinde, “Dolandırıcılık suçunun; d) Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle, f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, h) Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında işlenmesi halinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. Ancak, (e), (f) ve (j) bentlerinde sayılan hallerde hapis cezasının alt sınırı üç yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz”. 207. maddesinde “(1) Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Bir sahte özel beygeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır” 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 367. maddesinde “Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcıları tarafından ilgili rapor değerlendirme komisyonunun mütalaasıyla doğrudan doğruya ve vergi incelemesine yetkili olan diğer memurlar tarafından ilgili rapor değerlendirme komisyonunun mütalaasıyla vergi dairesi başkanlığı veya defterdarlık tarafından keyfiyetin Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmesi mecburidir….. 359’uncu maddede yazılı suçların işlendiğine sair surette ıttıla hasıl eden Cumhuriyet Başsavcılığı hemen ilgili vergi dairesini haberdar ederek, inceleme yapılmasını talep eder” (Söz konusu düzenleme nedeniyle şüpheliler hakkında VUK muhalefet suçundan henüz dava açılmamış, bilirkişi raporunun bir sureti mutalaa beyanı düzenlenmek üzere dosyadaki gizlilik kalktığında ilgili vergi dairesi başkanlığına gönderilecektir) Spor kulüpleri yönetmeliğinin 12 maddesinde; “….Yönetim kurulu aşağıdaki konularda görevli ve yetkilidir: Kulübü temsil etmek veya bu görevi üyelerden birisine veya bir üçüncü kişiye vermek. Şube kurucularına yetki vermek, kulübün gelir ve gider hesaplarına dair işlemler yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak. Üyelik başvurularını karara bağlamak. Kulüp yürütme birimini görevlendirmek. Mevzuatta ve kulüp tüzüğünde yer alan ve genel kurulca verilen diğer işleri yapmak”. 14. Maddesinde “denetim kurulu üç asil ve üç yedek üyeden az olmamak üzere kulüp tüzüğünde belirtilen sayıda oluşur. Denetim kurulu, denetleme görevini kulüp tüzüğünde belirtilen usul ve esaslara göre yaparak denetleme sonuçlarını bir raporla yönetim kuruluna ve genel kurula sunar. Denetim kurulu; kulübün tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve kulüp küzüğüne uygun olarak tutulup, tutulmadığını kulüp tüzüğünde tespit edilen usul ve esaslara göre bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve genel kurula sunar.” 18. maddesinde “yürütme birimlerinde hizmetlerin gerektirdiği ve kulüp imkanlarının elverdiği oranda aşağıda belirtilen görevliler bulunur. a) Genel sekreter b) Sayman d) Tesis yöneticisi, malzeme görevlisi k) Yönetim kurulunca istihdamı uygun görülen diğer personel,” 19. madde de ise a) Genel sekreter, gençlik ve spor mevzuatı uyarınca ve yönetim kurulu kararları çerçevesinde kulübün amaçladığı hizmet ve faaliyetler ile idari, mali ve teknik bütün hizmetlerin yürütülmesini sağlamakla görevli ve yetkili olup yönetim kuruluna karşı sorumludur. Başkan adına yazışma işlerini yürütür. Yönretim kurulu toplantılarına katılır, kurulun raportörlük ve sekretarya görevlerini yapar b) Sayman; kulübün hesap, gelir ve gider işlemlerini yürütmekle görevli olup, genel sekretere karşı sorumludur. d) Tesis yöneticisi ve malzeme görevlisi; kulüp tesis ve malzemelerinin kulüp amaçlarına yönelik hizmet ve faaliyetlere hazır bulundurulması, güvenlik, bakım, onarım hizmetlerine ait iş ve işlemleri yürütmekle görevli olup, genel sekretere karşı sorumludur” düzenlemeleri mevcuttur. Şüphelilere isnat olunan suçlar, suç işlemek amacıyla oluşturulmuş suç örgütünün faaliyeti kapsamında işlenmiş olmaları hasebiyle şüphelilerin söz konusu örgüt yapısı içerisindeki rolleri; 24.01.2006 tarihinde şüpheli İbrahim Halil Kızıl’ın Gaziantepspor kulübü derneğinin başkanlığına seçildiği ve halen bu görevini sürdürdüğü, Gaziantepspor kulübünün borç ilişkisi içerisinde oldugu firmalar ile ilgili yapılan araştırmalarda; Kızıl Petrol Ürünleri Dış Ticaret Anonim Şirketi, Ticaret Sicil Gazetesi ve Gelir İdaresi Yönetim Bilgi Sistemleri kayıtları nezdinde yapılan çalışanlarda, şirketin ortaklık paylarının % 99’unun İbrahim Halil Kızıl ile İbrahim Halil Kızıl’ın kardeşi olan Mehmet Salih Kızıl ve Mustafa Kızıl’a geriye kalan payların da Ramazan Kızıl ile Emine Kızıl’a ait olduğu tespit edilmiştir. Yine İbrahim Halil Kızıl yönetim kurulu başkanı, Mehmet Salih Kızıl ve Mustafa Kızıl’ın da yönetim kurulu üyesi oldukları, Türkoil Petrol Ürünleri A.Ş Ticaret Sicil Gazetesi ve Yönetim Bilgi Sistemleri kayıtları nezdinde yapılan çalışamlarda, Türkoil’in sermayesinin % 50’si Kızıl Petrol’e, % 22’si İbrahim Halil KızıL’a, % 13,75’i Mehmet Salih Kızıl’a ve % 13,75’i de Mustafa Kızıl’a ait iken Haziran 2012’de yapılan sermaye değişkiliği ile Kızıl Petrül’ün yüzde 30’luk payını Kızıl Lojistik’e devrettiği tespit edilmiştir. Kızıl Lojistik A.Ş, Ticaret Sicil Gazetesi ve YBS kayıtları nezdinde yapılan çalışmalarda, Kızıl Lojistik’in sermayesinin toplamda % 90’ı İbrahim Halil Kızıl, Mehmet Salih Kızıl ve Mustafa Kızıl’a aitten, 04.07.2006’da gerçekleşen işlemlerle şirketinin sermayesinin % 92’si İbrahim Halil Kızıl’ın yakın akraması Emin TIGRAK’a, kalan paylar da Hanifi Tığrak, Nazmi Çakır, Ahmet Karapınar ve Mustafa Tıgrak’a devredilmiştir. Bu sermaye değişiklikleriyle beraber şirketin yönetim kurulu başkanı da Emin TIĞRAK olmuştur. İrem K Dış Tic. Pet. Kim, Ürn Uls. Taş. Ltd. Şti şirketin sermayesinin tamamı İbrahim Halil Kızıl, Mehmet Salih Kızıl ve Mustafa Kızıl’a aitken 19.07.2006 tarihinde yapılan değişiklikle sermayenin tamamı Aziz ŞİMŞEK, İlhami ŞİMŞEK ve Şükrü Bayındır’a devredilmiş. 26.11.2008 tarihinde yapılan değişiklikle de hisse payları Kemalettin Kılıççıoğlu ve Ömer Nas’a ve 17.04.2009’da da Selami Ateş ile Ahmet Karapınar’a devredilmiştir. İrem-K’nın 2006’dan sonraki hisse sahipleri İbrahim Halil Kızıl ve kardeşleri olmamakla beraber İrem K’da Kızıl Grup bünyesinde faaliyet gösteren bir firma olduğu anlamıştır. İbrahim Halil Kızıl’ın 24.01.2006 tarihinden bu yana Gaziantepspor kulübünün yönetim kurulu başkanı olduğu, bu süreçte bir çok seçimli genel kurul toplantısı yapıldığı nacak İbrahim Halil Kızıl’ın yukarıda ayrıntılı olarak tespit edildiği üzere başkan olur olmaz büyük çığunlugu ilk olağan genel kurul öncesi olmak üzere başkanlığı sürecince 741 kişinin üyeliğe kabul edildiği, 320 kişinin ise üyeliğine son verildiği bu üye üstünlüğü nazara alındığında başka bir başkan adayınının çıkmasının engellendiği, Kızıl grup içerisinde bulunan firmaların ortak ve yöneticilerinin bir çoğunun Gaziantepspor kulübü derneğinde yönetim ve denetim kurulu ile idari kodralorda yer aldıkları (örneğin; İbrahim Halil Kızıl, Mehmet Salih Kızıl, Sabri Hamamcı, Vedat Diler, Tahir Tığrak, Ahmet Başaran, Mustafa Tığrak) bu surette kulübün kızıl grup içerisindeki bir firma görünümü aldığı, bu suretle de kulübün denetiminin imkansız hale geldiği, Yönetim kurulu kararları incelendiğinde kurul üyelerinin aylık harcamalar ile ilgili miktar belirtilmeyen kararlara imza attıkları esasen tüm kararlarında bu şekilde alındığı bu durumun şüpheli İbrahim Halil Kızıl’ın örgüt içerisindeki demokratik olmayan suç işlemeye yönelik hakimiyetinin bir başka delili olduğu, ayrıca bir çok şüpheli savunmalarında, Gaziantepspor kulüp derneği yönetiminde başkanın istediği doğrultusunda oy kullandıklarını, hatta içerik kısmı boş bırakılan yönetim kurulu kararlarını dahi imzalamak zorunda kaldıklarını, muhalefet etmeleri halinde yönetimde istenmediklerini bu şekilde kulüpten ayrılmak zorunda kaldıklarını beyan etmiş olmaları karşısında şüpheli İbrahim Halil Kızıl’ın örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlan bakımından ne derece etkin olduğunun bir başka göstergesidir. İbrahim Halil Kızıl’ın kulüp başkanı olduğu 2006-2012 dönemindeki yönetim kurulları incelendiğinde özellikle ilk yönetim kurulunun tasfiye edildiği yani kendilerine biçilen rolü etmeyen şahısların tasfiye edildiği, eylemlerin fgizlinmesi maksadı ile denetim kuruluna kızıl grup firma yöneticisi ve ortaklarının getirildiği, Tüm eylemlerin aleladilikten uzak olarak sistemli bir şekilde emin ve talimat doğrultusunda bir plan ve program dahilinde gerçekleştirildiği, suç örgütü faaliyetleri çerçevesinde, İbrahim Halil Kızıl liderliğinde kurulan suç örgütünün özellikle kızıl grup bünyesinde kurulu ve faaliyeklerine devam eden türkoil, kızıl petrol, kızıl lojistik ve İrem,K isimli firmaların sahip ve ortaklarını kulubün özellikle mali konularından sorumlu kurullarında görevlendirdiği bu şahısların Gaziantepspor kulübünün kendi öz malvarlığını kızıl grup bünyesinde kurulu firmalara nakit yolu ile aktarılması ve bu paraların tamamı bazen de bir kısmının tekrar kulübe borç verilmiş gibi muhasebeleştirilmesi, bu mahusebeleştirme işlemlerinden sonra kızıl grubun vermiş olduğu borca karşılık faiz uygulaması kulübün nakden yapılan harcamaları ile ilgili kayıtların tutulmaması, harcamaların şişkinliğini azaltmak için sahte faturaların kullanılması, kulüp adına gerçek olmayan harcamaların gider olarak gösterilmesi kulüpten yapılan ödeme makbuzlarında tahrifat yapılması neticesi kulubün toplamda 14.295.133,88 TL, Her ne kadar kızıl grup bünyesinde kurulu firmaların Gaziantepspor kulübüne borç verilmiş gibi muhasebeleştirilen eylemlerden kulübe faiz işletilmiş olmasına rağmen olması gereken kayıtlara göre kulübün kızıl grup bünyesindeki Firmalara ve firma sahiplerinden alacaklı olduğu bu suretlerde spor kulübünün kızıl grup firmasına finansman desteği sağladığını adat faizi uygulaması gereken gerçekte kulübün olduğu ayrıca kulübün reklam ve sponsorluktan kaynaklanan alacaklarından dolayı 3.964.050,83 TL zararı olduğu toplamda ise bu rakamın 18.259.184,71 TL olduğu bilirkişi raporundan anlaşılmıştır. Ayrıca; Kulüp tarafından Spor Toto Teşkilat Başkanlığından “isim hakkı bedeli” açıklaması ile düzenlenen 12.11.2007 tarih ve 64728 no.lu faturaya ilişkin ödemenin 560.193,78-TL’si 14.11.2007 tarihinde İbrahim Halil Kızıl’ın Türk Ekonomi Bankası A.Ş. nezdindeki 254688 no.lu hesabına “Gaziantepspor kulübü derneği İbrahim” açıklamasıyla havale edildiği tespit edilmiştir. Yine Türkiye futbol Federasyonundan gelen bilgiden, 19.12.2007 tarihinde Türkiye futbol Federasyonu tarafından Kulüp adına 750.000,00TL’nin Mehmet Salih Kızıl’ın Finansbank A.Ş. nezdindeki 11296074 no.lu hesabına havale edildiği tespit edilmiştir. Bu paraların kulüp kayıtlarına girdiğine ilişkin bir kayda rastlanmamıştır. Ayrıca kulübün parası ile kol saati satın alınıp suç örgütü yöneticisi olan şüpheliler tarafından akıbetlerinin tespit edilmeyecek şekilde kulüp faaliyet alanı dışında tasarruf edilmesi suretiyle kulüp 508.868,25 TL zarara uğratılmıştır. Netice itibarıyla soruşturma konusu eylemler neticesinde şüphelilerin toplam olarak 20.078.247,00TL zarara uğratıldığı tespit olunmuştur. Şüpheli İbrahim Halil Kızıl’ın yukarıda açıklanan suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, söz konusu örgütü yöneterek yukarıda bahsedilen eylemleri gerçekleştirmiş yanı sıra örgüt kapsamında diğer şüphelilerin konumları aşağıdaki gibidir. 2- SABRİ HAMAMCI: Gaziantep Spor Kulübünün de, 05.06.2006 tarihinden günümüze kadar Mali işlerden sorumlu Asbaşkan olarak görev yaptığı. Sorumlu asbaşkanlığı görevine getirilmeden önce Kızıl Grup’a bağlı firmalara mali danışmanlık hizmeti verdiği, göreve geldikten sonra bu görevi ile birlikte Gaziantepspor Kulübünün de mali işlerinden sorumlu olduğu, Gaziantepspor kulübünün para ile ilgili işlemlerini yapmaya borç ve alacaklarının yapılandırılmasına Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl ile birlikte ikinci imza konusunda yetkilendirildiği, yetki ve sorumluluklarını kullanarak yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi incelemesi neticesi tespit edilen eylemlerle, gerek kulüp mali işlerden sorumlu asbaşkanlığı görevinden kaynaklanan yetkilerini kullanarak Bilirkişi raporunda belirtilen eylemleri gerçekleştirdiği. Böylece Kızıl Petrol, Türkoil, Kızıl Lojistik ve İrem K isimli firmaların haksız maddi menfaat temin ettiği, bu sebeple de oluşturulan suç örgütünün yöneticisi konumunda bulunduğu. 3- MEHMET SALİH KIZIL: “Kızıl Petrol Ürünleri Dış Ticaret Anonim Şirketinin kurucusu ortağı ve müdürü” olduğu, “Türkoil Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret ve Dağıtım Anonim Şirketinin kurucu ortağı ve müdürü” olduğu, “Kızıl Lojistik Uluslararası Taşımacılık, Petrolcülük, Depolama, Dağıtım ve Ticaret Anonim Şirketinin kurucu ortağı olduğu ve 18.07.2006 tarihinde hisselerini devrettiği, “Gaziantep Spor kulübünde 22.07.2008 tarihinde Asbaşkan olarak görevlendirildiği; 08.06.2011 tarihinden itibaren ise asbaşkanlık görevi ile birlikte basın sözcülüğü yapmaya başladığı, asbaşkanlık görevine geldiği günden itibaren kulüp adına para ile ilgili işlemleri yapmaya, borç ve alacak ilişkilerini yapılandırmaya başkan ile birlikte yetkilendirildiği, yukarıda açıklanan yetki ve sorumluluklarına istinaden, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi incelemesi neticesi tespit edilen; eylemde bilirkişi raporunda belirtilen eylemleri gerçekleştirdiği. Böylece Kızıl Petrol, Türkoil, Kızıl Lojistik ve İrem K isimli firmaların haksız maddi menfaat temin ettiği, bu sebeple de oluşturulan suç örgütünün yöneticisi konumunda bulunduğu. 4- HALİL SÜREYYA AKSU: Gaziantepspor Kulübü üyesi aynı zamanda 05.11.2007 tarihinde Yönetim kurulunda Kulüp Amiri ve Basın Sözcüsü olarak görevlendirildiği, aynı tarihte kulüp adına para ile ilgili işlemleri yapmaya borç ve alacak ilişkilerini yapılandırmaya, kulüp başkanı İbrahim Halil Kızıl ile birlikte yetkilendirildiği, Yönetim Kurulunun 22.07.2008 tarihinde yapılan görevlendirme ile ise Altyapı sorumlusu olduğu, para ile ilgili işlemlerdeki yetkisinin devam ettirildiği, 08.06.2011 tarihinde ise Stadyum ve Taraftar sorumlusu olduğu, yapılan soruşturma kapsamında para ile ilgili işlemlerde sorumlu olduğu dönem içerisinde bilirkişi tarafından tespit edilen eylemde İbrahim Halil Kızıl ile birlikte yetkilerini kullanarak İbrahim Halil Kızıl ve ailesinin sahibi olduğu Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. Firmalarına aktarmış olduğu kulübe ait hak ve alacakların kulübün menfaati göz ardı edilerek aktarılmasına, gerekse bu firmalardan tekrar Gaziantepspor kulübüne borç verilmiş gibi muhasebeleştirme işlemine göz yumduğu, yetki ve sorumluluklarını kötüye kullanarak Gaziantep Spor Kulübünün maddi olarak zarara uğratılması, Kulüp başkanı İbrahim Halil Kızıl ve ailesine ait Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. İsimli firmaların haksız maddi menfaat sağlamalarına olanak sunduğu, bu sebeple de oluşturulan suç örgütünün yöneticisi olduğu. 5- TAHİR TIĞRAK: Türkoil Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret ve Dağıtım A.Ş’nin kurucu ortağı olduğu, 08.06.2011 tarihinde ortaklığı oranında bulunan hisselerini Kızıl Lojistik Uluslar Arası Taşımacılık Petrolcülük Depolama Dağıtım ve Ticaret A.Ş. isimli firmaya devrettiği, Gaziantepspor Kulübü üyesi olduğu aynı zamanda 03.06.2006 tarihinden itibaren Denetleme Kurulu Üyesi olarak görevlendirildiği, bu göreve geldikten sonra günümüze kadar Gaziantepspor Kulübünün değişmeyen tek Denetleme Kurulu Üyesi olduğu, aynı zamanda Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl’ın yakın köylüsü ve akrabası olduğu, Kulüp Denetleme Kurulu Üyesi olması sebebiyle kulübe ait idari, mali ve parasal işlerini kontrol ettiği, gelir giderlerin bütçeye uygunluğunu, borçlanma yetkisini araştırması gerektiği, noksan ve usulsüzlükleri, gelir ve gider işlemlerinden dolayı bu görevi yerine getirirken gözlem doğrulama, aritmetik ve aktarma kontrolü yaptığı, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen eylemlerde kendisinin de ortağı olduğu Türkoil firması ile birlikte İbrahim Halil Kızıl ve ailesinin sahibi olduğu Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. Firmalarına aktarmış olduğu kulübe ait hak ve alacakların kulübün menfaati göz ardı edilerek aktarılmasına eylemlerine iştirak ettiği, ayrıca Gaziantepspor kulübünden ortağı olduğu Türkoil firmasına aktarılan paraların tekrar kulüp hesabına borç verilmiş gibi aktarılması hususunda, yetki ve sorumluluklarını kötüye kullanarak Gaziantep Spor Kulübünün maddi olarak zarara uğratılması, sahibi ve ortağı bulunduğu Türkoil isimli firmanın yanı sıra Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl ve ailesine ait Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. İsimli firmaların haksız maddi menfaat sağlamalarına olanak sağladığı, bu sebeplerle de oluşturulan suç örgütünün yöneticisi konumunda bulunduğu. 6- İBRAHİM HALİL GÜVENÇ: Gaziantepspor Kulübüne üye olduğu aynı zamanda kulübün ön muhasebe işlerini takip ettiği, Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl ile birlikte başka bir yöneticinin imzası ile kulübe ait hak ve alacakların ilgili bankalardan çekerek Kızıl ve Tığrak ailelerinin sahibi oldukları Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. İsimli firmaların hesaplarına aktarılması için Emin Tığrak ile birlikte ilgili banka şubelerine gittikleri, Kulübün paralarını fiziki olarak çekmeden, banka şubesinde çekilmiş gibi dekontlar düzenlemesini sağlayarak, bu paraların bir kısmının tekrar anılan firmalar tarafından kulübe borç verilmiş gibi muhasebeleştirilmesine aracılık ettiği, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen eylemlerde Gaziantep Spor kulübünün zarara uğratılarak Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. İsimli firmaların haksız kazanç elde etmesini sağladığı, bu sebeple de oluşturulan suç örgütünde yönetici konumunda bulunduğu, 7- TAMER ÇALIŞKAN: Gaziantepspor kulübü üyesi, İbrahim Halıl Kızıl tarafından Gaziantepspor kulübüne ait hak ve alacakların kulübe ait banka hesaplarından çekiymiş gibi gösterilerek, Türkoil, Kızıl Lojistik, Kızıl Petrol ve İrem K isimli firmalar adına Emin TIĞRAK tarafından yatırılmasını sağladığı, bu paralarında tekrar yukarıda isimleri belirtilen firmalarca Gaziantepspor kulübüne borç verilmiş gibi tekrar yatırılmasına aracılık ettiği, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen eylemde örgüt yöneticisi olarak yer aldığı, bu suretle de Kızıl Lojistik, Türkoil, Kızıl Petrol ve İrem K firmalarının haksız kazanç elde ederek Gaziantepspor kulübünü zarara uğramasında aracılık ettiği bu sebeple de oluşturulan suç örgütünün üyesi konumunda bulunduğu, 8- EMİN TIĞRAK: Gaziantepspor kulübü üyesi, aynı zamanda Kızıl Lojistik firmasının yönetim kurulu başkanı. Türkoil firmasına ise 08.06.2011 tarfinde Celal TIĞRAK ve Tahir TIĞRAK isimli şahısların hisselerinin Kızıl Lojistik firması ünvanıyla satın alınmasından dolayı Türkoil firmasının da ortağı haline geldiği, Türkoil firması ortağı Tahir TIĞRAK, Celal TIĞRAK ile halen kulüp tesis müdürlüğü yapan Mustafa TIĞRAK’ın karndeşi, İbrahim Halil Kızıl’ın yakın köylüsü ve akrabasıdır. İbrahim Halil Kızıl tarafından Gaziantepspor kulübüne ait hak ve alacakların kulübe ait banka hesaplarından çekilmiş gibi gösterilerek, ailesine ait Türkoil firmasına ile birlikte yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Kızıl Lojistik firmasının yanı sıra ortağı olduğu Türkoil firması ile birlikte Kızıl ailesine ait Kızıl Petrol ve İrem K isimli firmalar adına Mehmet Salih Kızıl talimatı ile yatırdığı, bu paraları yukarıda isimleri belirtilen firmalar arasında birden fazla kez havale etmek suretiyle tekrar kulübe ait banka hesabına sanki firmalarca Gaziantepspor kulübüne borç verilmiş gibi tekrar yatırdığı, Gaziantepspor kulübüne ait paraların ilgili firmalara aktarılması suretiyle, ayrıca firmaların Gaziantepspor kulübüne borç vermiş gibi gösterilmesinden dolayı da Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K firmalarının haksız kazanç elde etmelerine, Gaziantep spor kulübünün ise zarara uğratılmasına aracılık ettiği, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen eylemde örgüt yöneticisi olarak yer aldığı, bu suretle de sahibi ve ortağı olduğu Kızıl Lojistik, Türkoil firmaları ile Kızıl Petrol ve İrem K firmalarının haksız kazanç elde ederek Gaziantepspor kulübünü zarara uğramasında arıcılık ettiği bu sebeple de oluşturulan suç örgütünde yöneticisi olduğu belirlenmiştir. 9- CELAL TIĞRAK: Türkoil Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret ve Dağıtım A.Ş’nin kurucu ortağı olduğu oranında bulunan hisselerini Kızıl Lojistik Uluslarrası Taşımacılık Petrolcülük Depolama Dağıtım ve Ticaret A.Ş isimli firmaya devrettiği, Gazianteppor kulübü üyesi olduğu aynı zamanda Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl’ın yakın köylüsü ve akrabası, Gaziantepspor Kulübü Denetleme kurulu üyesi Tahir Tığrak’ın kardeşi olduğu yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen 10 (on) eylemde fiilen bulunarak, kendisinin de ortağı olduğu Türkoil firmasına kulübe ait hak ve alacakların aktarılması, daha sonra bu paraların tekrar Gaziantepspor kulübüne borç verilmiş gibi muhasebeleştirilmesi hususunda sorumluluğunun bulunduğu, Gaziantep spor kulübünün maddri olarak zarara uğratılması, sahibi ve ortağı bulunduğu Türkoil isimli firmanın haksız maddi menfaat sağlamalarına olanak sunduğu, Gaziantepspor kulübünü zarara uğrattığı, bu sebeple de oluşturulan suç örgütünün yöneticisi konumunda bulunduğu, 10- MUSTAFA KIZIL: Gaziantepspor kulubü başkanı İbrahim Halil Kızıl ve Gaziantepspor kulübü basın sözcüsü Mehmet Salih Kızıl’ın kardeşi, Kızıl Petrol Ürünleri Dış Ticaret A.Ş, Türkoil Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret Ticaret ve Dağıtım A.Ş’nin kurucu ortak ve müdürü olduğu, Kızıl Lojistik isimli firmanın kurucu ortadığı olduğu, hisselerini 18.07.2006′ tarihinde devrettiği, aynı zamanda Gaziantepspor kulubü üyesidir. İbrahim Halil Kızıl’ın Gaziantepspor kulüp başkanlığına seçildikten sonra sahibi ve ortakları olduğu firmalara kulübe ait hak ve alacakları yetkilerini kullanarak aktarması ve paraların bir kısmının tekrar Gaziantepspor kulübüe borç verilmiş gibi muhasebeleştirilmesindeki 27 (yirmiyedi) eylemlerine firmaların sahibi ve ortağı aynı zamanda müdürü olması münasebetiyle katlı verdiği bu suretle sahibi ve ortağı olan firmaların haksız kazanç elde ederek Gaziantepspor kulübünü zarara uğrattığı, bu sebeple de oluşturulan suç örgütünün yöneticisi konumunda bulunduğu, 11-İBRAHİM ŞİMŞEK: İrem K isimli firmanın İbrahim Halil Kızıl, Mehmet Salih Kızıl ve Mustafa Kızıl adına kayıtlı iken 18.07.2006 tarihinde Emin TIĞRAK, Ahmet Karapınar, Nazmi Çakır, Mustafa TIĞRAK ve Hanifi TIĞRAK adına devir yapıldıktan 1gün sonra 19.07.2006 tarihinden itibaren firmanın genel müdürü olduğu, 05.06.2011 tarihinden itibaren de Gaziartepspor külübünün yönetim kurulunda bölge temsilcisi olarak İbrahim Halil Kızıl tarafından görevlendirildiği, İrem K isimli firmanın genel müdürlüğünü yaptığı süre içerisinde Gaziantepspor kulübü adına kullanılan kredinin kulüp hesabından çekildikten sonra kendi talimatıyla İrem K firması hesabına yatırıldığı, daha sonra bu paranın tekrar Gaziantepspor kulübüne ait hesaba borç verilimiyormuş gibi muhasebeleştirilmesindeki eylemlerinde fiilen katkı vererek İrek K isimli firmanın genel müdürü olması münasabetiyle firmanın haksız kazanç elde ederek kulübü zarra uğrattığı bu sebeple de oluşturulan suç örgütünün üyesi konumunda bulunduğu, 12-MEHMET HANİFİ KESİCİ: Lida İnşaat Kimyevi Boya Aliminyüm Profil ve Aksesuarları PVC San. Tic. Ltd. Şti ve DİM Aliminyum PVC Aksesuarları İnş. Teks, Gıda Teneke Kulu İmlt. San ve Tic. Ltd. Şti’nin ortağı ve sahibidir. Bu firmaların gerçekte herhangi mal ve hizmet alım satımı yapmaksızın sadece gerçeğe aykırı fatura düzenlemekamacıyla kurulan firmalar olduğu ve firmalar hakkında Vergi Dairelerince denetleme raporları düzenlenmesi, firmaların resen terk kayıtları gözönüne alındığında Gaziantepspor kulübü yöneticileriyle birlikte hareket ederek DİM Aliminyum firmasınca 75 adet fatura karşılığı 577.807,54 TL, Lida İnşaat firmasınca 43 adet fatura karşılığı 328.117,09 TL olmak üzere 905.924,63 TL kulubü zarara uğratarak haksız menfaat temin etmesi sebebiyle oluşturulan suç örgütüne olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen konumundadır. 13- AHMET KARAPINAR: Gaziantepspor kulübü üyesi aynı zamanda 05.06.2011 tarihinden itibaren Gaziantepspor Kulübü Denetleme Kurulu Üyesi, Kızıl Lojistik ismili firmaya 18.07.2006 tarihinden itibaren Emin TIĞRAK, Mustafa TIĞRAK, Hanifi TIĞRAK, Şükrü Bayındır, Nazmi Çakır, Aziz Şimşek, Ahmet Bayındır, ve Abdurrahman Bayındır ile birlikte ortaklığı bulunmaktadır. Gaziantepspor kulübüne ait hak ve alacakların başta kulüp başkan İbrahim Halil Kızıl olmak üzere Emin Tığrak tarafından Kızıl Lojistik firmasına aktarılması, bu firmadan da daha sonra Gaziantepspor kulübüne borç veriliyormuş gibi muhasebeleştirilmesine firma sahibi olarak olanak sağladığı, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından yapılan incelemede 14 (ondört) eylemde fiilen bulunduğu bu suretle de Kızıl Lıjistik firmasına haksız kazanç sağlayarak kulübün zarara uğratılması hususunda aracılık ederek oluşturulan suç örgütünde üyesi konumunda bulunduğu, 14- MEHMET RAŞİT ÇAKIR: Gaziantepspor kulübü üyesi, İbrahim Halil Kızıl tarafından Gaziantepspor külübüne ait hak ve alacakların kulübe ait banka hesaplarından çekilmiş gibi gösterilerek Kızıl Petrol isimli firmaya Emin Tığrak tarafından yatırılmasını sağladığı, bu paralarında tekrar yukarıda isimleri belirtilen firmalarca Gaziantepspor kulübüne borç verilmiş gibi tekrar yatırılmasına olanak sağladığı, bu suretle de Kızıl Petrol firmasının haksız kazanç elde etmesine Gaziantepspor külübünün ise zarara uğratılmasına aracılık ettiği, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen 2 (iki) eylemde yer aldığı, bu suretle de Kızıl Petrol firmasının haksız kazanç elde ederek Gaziantepspor kulübünü zarara uğramasında aracılık ettiği bu sebeple de oluşturulan suç örgütünde üye konumunda bulunduğu, 15- SEFA KAVAKOĞLU: Güneş Metal isimli firmanın sahibidir. Bu firmanın gerçekte herhangibir mal veya hizmet alım satımı yapmaksızın sadece gerçeğe aykırı fatura düzenlemek amacıyla kurulan firma olduğu ve firma hakkında Vergi Dairelerince denetleme raporları düzenlenmesi, firmaların resen terk kayıtları gözönüne alındığında, Gaziantepspor kulübü yöneticileriyle birlikte hareket ederek Güneş Metal isimli firmasınca iki adet fatura karşılığı 995.801 TL kulübü zarara uğratarak, haksız menfaat temin etmesi sebebiyle oluşturulan suç sebebiyle suç örgütüne olmamakta birlikte örgüt adına suç işleyen konumundadır. 16- DOĞAN KESİCİ: DİM Alimünyum ve Paneks Plastik isimli firmaların ortağı olduğu, bu firmaların gerçekte herhangibir mal ve hizmet alım satımı yapmaksızın sadece gerçeğe aykırı fatura düzenlemek amacıyla kurulan firmalar olduğu ve firmalar hakkında vergi dairelerince denetleme raporları düzenlenmesi, firmaların resen terk kayıtları gözönüne alındığında Gaziantepspor kulübü yöneticileriyle birlikte hareket ederek Dim aleminyum isimli firmadan 75 adet fatura karşılığı 577.807 TL, Paneks plastik isimli firmaca 2 fatura karşılığı 15.896 TL olmak üzere toplamda 593.703 TL kulübü zarara uğratarak, haksız menfaat temin etmesi sebebiyle oluşturulan suç sebebiyle suç örgütüne olmamakta birlikte örgüt adına suç işleyen konumundadır. 17- MAHMUT KESİCİ: Lida İnşaat Kimyevi boya aliminyum profil ve aksesuarları PVC sanayi ticaret Ltd. Şti’i ve Panas Plastik Aksesuar Gıda Amb. San. Tic. Ltd. Şti ortağı ve sahibidir. . Bu firmaların gerçekte herhangibir mal veya hizmet alımı satımı yapmaksızın sadece gerçeğe aykırı fatura düzenlemek amacıyla kurulan firmalar olduğu ve firmalar hakkında Vergi Dairelerince denetleme raporları düzenlenmesi, firmaların resen terk kayıtları gözönüne alındığında, Gaziantepspor kulübü yöneticileriyle birlikte hareket ederek Lida İnşaat isimli firmasınca 43 adet fatura karşılığı 328.117 TL, Panas Plastik firmasınca 12 adet fatura karşılığı 95.391 TL olmak üzere, 423.508 TL kulübü zarara uğratarak, haksız menfaat temin etmesi sebebiyle oluşturulan suç sebebiyle suç örgütüne olmamakta birlikte örgüt adına suç işleyen konumundadır. 18- ABDULLAH GİLGİL: Paneks Plastik isimli firmaya Doğan Kesici ile birlikte ortağı ve sabihidir. Bu firmanın gerçekte herhangibir mal veya hizmet alım satımı yapmaksızın sadece gerçeğe aykırı fatura düzenlemek amacıyla kurulan firma olduğu ve firma hakkında Vergi Dairelerince denetleme raporları düzenlenmesi, firmaların resen terk kayıtları gözönüne alındığında, Gaziantepspor kulübü yöneticileriyle birlikte hareket ederek Paneks Plastik isimli firmasınca iki adet fatura karşılığı 15.896 TL kulübü zarara uğratarak, haksız menfaat temin etmesi sebebiyle oluşturulan suç sebebiyle suç örgütüne olmamakta birlikte örgüt adına suç işleyen konumundadır. 19-Hüseyin Doğan: Filsa Ticaret isimli firma sahibidir. Bu firmanın gerçekte herhangi mal ve hizmet alım satımı yapmaksızın sadece gerçeğe aykırı fatura düzenlemek amacıyla kurulan firma olduğu ve firma hakkında Vergi Dairelerince denetleme raporları düzenlenmesi, firmanın resen terk kayıtları göz önüne alındığında, Gaziantepspor kulübü yöneticileri ile birlikte hareket ederek Filsa Ticaret firmasınca 3 adet fatura karşılığı 23.734 TL, kulübü zarara uğratarak haksız menfaat temin etmesi sebebiyle oluşturulan suç örgütüne olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen konumundadır. 20- Hasan Koçan: Özge İnşaat isimli firma sahibidir. Bu firmanın gerçekte herhangi mal ve hizmet alım satımı yapmaksızın sadece gerçeğe aykırı fatura düzenlemek amacıyla kurulan firma olduğu ve firma hakkında Vergi Dairelerince denetleme raporları düzenlenmesi, firmanın resen terk kayıtları göz önüne alındığında, Gaziantepspor kulübü yöneticileri ile birlikte hareket ederek Özge İnşaat firmasınca 20 adet fatura karşılığı 141.396 TL, kulübü zarara uğratarak haksız menfaat temin etmesi sebebiyle oluşturulan suç örgütüne olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen konumundadır. 21- Mesut Söylemez: Söylemez Süt A.Ş. isimli firmanın sahibi ve ortağı olduğu, 2008 yılı Kasım ayı içerisinde kulübe gerçek alım satıma dayanmaksızın 11 adet fatura karşılığı 84.021.30 TL lik gıda harcaması içerikli fatura düzenleyerek kulübün zarara uğratılması ve sahibi olduğu Söylemez Süt A.Ş. firma adında haksız kazanç elde etmesi sebebiyle oluşturulan suç örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen konumunda olduğu. 22- Emrah Söylemez: Söylemez Süt A.Ş. isimli firmanın sahibi ve ortağı olduğu, 2008 yılı Kasım ayı içerisinde kulübe gerçek alım satıma dayanmaksızın 11 adet fatura karşılığı 84.021.30 TL lik gıda harcaması içerikli fatura düzenleyerek kulübün zarara uğratılması ve sahibi olduğu Söylemez Süt A.Ş. firma adında haksız kazanç elde etmesi sebebiyle oluşturulan suç örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen konumundadır. 23- BURHAN BÜYÜKKÖMÜRCÜ: Gaziantepspor Kulübü Yönetim Kurulunca 05.11.2007 tarihinde alınan karara istinaden Mali İşler Komitesi Bölge Temsilcisi olarak, 22.07.2008 tarihinde Yönetim Kurulunca Mali İşler Komite Üyesi olarak, 08.06.2011 tarihinde Yönetim Kurulunca Altyapı sorumlusu olarak görevlendirildiği, Kulüp Mali İşler Komitesi üyesi olması sebebiyle kulübe ait mali ve parasal işlerini kontrol ettiği, gelir ve giderlerin bütçeye uygunluğunu, noksan ve usulsüzlükleri, gelir ve gider işlemlerinden dolayı bu görevi yerine getirirken gözlem doğrulama, aritmetik ve aktarma kontrolü yaptığı, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen eylemde yetki ve sorumluluklarını kötüye kullanarak Gaziantep Spor Kulübünün maddi olarak zarara uğratılması, İbrahim Halil Kızıl ve ailesinin sahibi olduğu Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. İsimli firmaların haksız maddi menfaat sağlamalarına olanak sunduğu, 24- MEHMET SAİT ERCAN: Gaziantep Spor Kulübü Yönetim Kurulunca 05.11.2007 ve 22.07.2008 tarihlerinde Yönetim Kurulunca Mali İşler Komite Üyesi olarak görevlendirildiği, Kulüp Mali İşler Komitesi Üyesi olması sebebiyle kulübe ait mali ve parasal işlerini kontrol ettiği, gelir giderlerin bütçeye uygunluğunu, , noksan ve usulsüzlükleri, gelir ve gider işlemlerinden dolayı bu görevi yerine getirirken gözlem doğrulama, aritmetik ve aktarma kontrolü yaptığı, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen eylemde yetki ve sorumluluklarını kötüye kullanarak Gaziantep Spor Kulübünün maddi olarak zarara uğratılması, İbrahim Halil Kızıl ve ailesinin sahibi olduğu Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. İsimli firmaların haksız maddi menfaat sağlamalarına olanak sunduğu, 25- CUMA ÇINAR: Gaziantepspor Kulübü üyesi olduğu aynı zamanda 28.10.2007-04.06.2011 tarihleri arası Denetleme Kurulu Üyesi olarak görevlendirildiği, Kulüp Denetleme Kurulu üyesi olması sebebiyle kulübe ait idari, mali ve parasal işlerini kontrol ettiği, gelir giderlerin bütçeye uygunluğunu, borçlanma yetkisini araştırması gerektiği, noksan ve usulsüzlükleri, gelir ve gider işlemlerinden dolayı bu görevi yerine getirirken gözlem doğrulama, aritmetik ve aktarma kontrolü yaptığı, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen eylemde Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl ve ailesine ait Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. İsimli firmaların haksız maddi menfaat sağlamalarına olanak sunduğu, 26- ALİ NEJAT BACAKSIZ: Gaziantepspor Kulübü üyesi olduğu aynı zamanda 29.06.2008-04.06.2011 tarihleri arası Denetleme Kurulu Üyesi olarak görevlendirildiği, Kulüp Denetleme Kurulu üyesi olması sebebiyle kulübe ait idari, mali ve parasal işlerini kontrol ettiği, gelir giderlerin bütçeye uygunluğunu, borçlanma yetkisini araştırması gerektiği, noksan ve usulsüzlükleri, gelir ve gider işlemlerinden dolayı bu görevi yerine getirirken gözlem doğrulama, aritmetik ve aktarma kontrolü yaptığı, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen eylemde Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl ve ailesine ait Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. İsimli firmaların haksız maddi menfaat sağlamalarına olanak sunduğu, 27-ADNAN DEDE GÜÇLÜ: Gaziantepspor Kulübü üyesi olduğu aynı zamanda 03.06.2006-27.10.2007 tarihleri arası Denetleme Kurulu Üyesi olarak görevlendirildiği, Kulüp Denetleme Kurulu üyesi olması sebebiyle kulübe ait idari, mali ve parasal işlerini kontrol ettiği, gelir giderlerin bütçeye uygunluğunu, borçlanma yetkisini araştırması gerektiği, noksan ve usulsüzlükleri, gelir ve gider işlemlerinden dolayı bu görevi yerine getirirken gözlem doğrulama, aritmetik ve aktarma kontrolü yaptığı, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından tespit edilen eylemde Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl ve ailesine ait Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K. İsimli firmaların haksız maddi menfaat sağlamalarına olanak sunduğu, 28- MUSTAFA TIĞRAK: Gaziantepspor Kulübü üyesi aynı zamanda 2007-2012 yılları arası Gaziantepspor Kulübü Genel Müdürlüğü, 2010 yılından sonra ise Gaziantepspor Kulübünün Tesis Müdürlüğü görevini yürütmektedir. Aynı zamanda Kızıl Lojistik firmasına kardeşleri Emin Tığrak, Hanifi Tığrak, ayrıca Nazmi Çakır, Ahmet Karapınar ile birlikte ortaklığı bulunmaktadır. Kulüp başkanı İbrahim Halil Kızıl’ın yakın köylüsü ve akrabasıdır. Gaziantepspor kulübüne ait hak ve alacakların başta kulüp başkanı İbrahim Halil Kızıl olmak üzere kardeşi Tahir Tığrak ve Emin Tığrak tarafından Kızıl Lojistik firmasına aktarılması, kulübün zarara uğratılması hususunda aracılık ettiği. 29- ARİF ÇELİK: Gaziantep Spor Kulübü üyesi aynı zamanda Gaziantep Spor Kulübü Yönetim Kurulunca 05.11.2007 tarihinde Amatör Şubeler Sorumlusu olarak, 22.07.2008 tarihinde ise Reklam ve sponsorluk İşleri Sorumlusu olarak görevlendirildiği, daha önceki yıllarda kulübün reklam hizmetleri ile ilgili olarak Türkcell ile anlaşmalarının olmasına rağmen Kızıl ailesine ait Türkoil firması ile 2010-2011 ve 2011-2012 futbol sezonlarında reklam hizmetleri sağlanması konusunda anlaşmalar yapıldığı, yetki ve sorumluluğunu kötüye kullanarak Türkoil firmasına düşük bedelle reklam hizmeti sunulmasını sağladığı, kulübün menfaatleri doğrultusunda reklam hizmetini Türkoil’e değil başka bir firmaya vermiş olsa kulübün elde ettiği gelirden daha yüksek bir gelir elde edeceği, aynı şekilde Türkoil firmasının da Gaziantepspor’a değilde başka bir spor kulübune forma reklamı vermiş olsa daha yüksek miktarlarda para ödeneceği bu sebep, Gaziantepspor kulübünün sadece reklam gelirlerinden zararına sebebiyet verdiği, 30- VEDAT DİLER: Gaziantepspor kulübünde 28.10.2007 tarihinden itibaren itibaren genel sekreter olarak görevlendirildi. İbrahim Halil Kızıl’ın yetki ve sorumluluklarını kullanarak, sahibi ve ortağı bulunduğu Kızıl Grup bünyesinde faaliyet gösteren Türkoil., Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İremK isimli firmalara kulubünü hak ve alacaklarını aktararak, tekrar Gaziantepspor kulübü hesabına borç veriliyormuş gibi muhasebeleştirme, hesaplarda doğan şişkinliği sahte belgeler ile kapatmak ayrıca kulüpten gerçek olmayan ödeme şeklinde gerçekleşen eylemlere müdahale etmediğinden ve kulübün haklarını korumayarak yetkisini kötüye kullandığı 31- HANİFİ TIĞRAK: Kızıl Lojistik isimli firmaya 18.07.2010 tarihinden itibaren Emin Tığrak, Mustafa Tığrak, Ahmet Karapınar, Şükrü Bayındır, Nazmi Çakır, Aziz Şimşek, Ahmet Bayındır, Abdurrahman Bayındır ve Tahir Tığrak ile birlikte ortaklığı bulunmaktadır. Gaziantepspor kulübüne ait hak ve alacakların kızıl lojistik firmasının ortağı olması sebebiyle sorumluluğun bulunduğu, bu süretle de Kızıl Lojistik firmasına haksız kazanç sağlayarak, kulübün zarara uğratılması hususunda aracılık ettiği 32-NAZMİ ÇAKIR: Kızıl Lojistik isimli firmaya 18.07.2006 – 01.11.2007 tarihleri arası Emin Tığrak, Ahmet Karapınar, Mustafa Tığrak ve Hanifi Tığrak ile birlikte ortaklığı bulunmaktadır. 01.11.2007 tarihinde Kızıl Lojistik isimli firmada bulunan hisselerini Şükrü Bayındır isimli şahsa devretmiştir. Bilirkişi raporunda bahsedilen eylemlere firma ortaklığı bulunduğu süre içerisinde olanak sağladığı, yapılan soruşturma kapsamında Kızıl Lojistik firmasına haksız kazanç sağlayarak, kulübün zarara uğratılması hususunda aracılık ettiği belirlenmiştir. 33- AZİZ ŞİMŞEK: Kızıl Lojistik firmaya 18.03.2009 tarihinden itibaren Şükrü Baydındır, Ahmet Bayındır, Abdurrahman Bayındır ve Tahir Tığrak ile birlikte ortaklığı bulunmaktadır. Bilirkişi raporunda bahsedilen eylemlere firma ortaklığı bulunduğu süre içerisinde olanak sağladığı, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından yapılan incelemede 3 (üç) eylemde sorumluluğun bulunduğu bu suretle de Kızıl Lojistik firmasına haksız kazanç sağlayarak kulübün zarara uğratılması hususunda aracılık ettiği, Ahmet Bayındır, Kızıl Lojistik firmaya 18.03.2009 tarihinden itibaren Şükrü Bayındır, Aziz Şimşek, Abrurrahman Bayındır ve Tahir Tığrak ile birlikte ortaklığı bulunmaktadır. Gaziantepspor kulübüne ait hak ve alacakların Kızıl Lojistik firmasına haksız kazanç sağlayarak, kulübe zarara uğratma konusunda aracılık ettiği, 34- ABDURRAHMAN BAYINDIR: Kızıl Lojistik isimli firmaya 18.03.2009 tarihinden itibaren Aziz Şimşek, Ahmet Bayındır, Şükrü Bayındır, Ahmet Karapınar isimli şahıslar ile birlikte ortak olduğu 07.02.2011 tarihinde ise Kızıl Lojistikte bulunan hisselerini Tahir Tığrak isimli şahsa devrettiği, bilirkişi raporunda bahsedilen eylemlere firma ortaklığı bulunduğu süre içerisinde olanak sağladığı bu suretle de Kızıl Lojistik firmasının haksız kazanç sağlayarak, kulübü zarara uğratma konusunda aracılık ettiği, 35- ŞÜKRÜ BAYINDIR: Kızıl Lıjistik İsimli firmaya 01.11.2007 tarihinden itibaren Emin Tığrak, Mustafa Tığrak, Hanifi Tığrak, Ahmek Karapınar, Aziz Şimşek, Ahmet Bayındır, Abdurrahman Bayındır ve Tahir Tığrak ile birlikte ortaklığı bulunmaktadır. Bilirkişi raporunda bahsedilen 9 eylemlde sorumluluğunun bulunduğu, bu suretle de Kızıl Lojistik firmasının haksız kazanç sağlayarak, kulübü zarara uğratma hususunda aracılık ettiği, 36- SELAMİ ATEŞ: İrem K Dış Tic. Pet. ve Kim Ür. Ulus. Taş ve Tic. Ltd. Şti firmasının 17.04.2009 tarihinden itibaren % 50 hisseli olarak ortağı olduğu bilirkişi raporunda bahsedilen eylemler ile firmasına haksız kazanç sağlayarak Gaziantepspor kulübünü maddi zarara uğrattığı, 37- AHMET BAYINDIR: Kızıl Lojistik firmaya 18.03.2009 tarihinden itibaren Şükrü Bayındır, Aziz Şimşek, Abdurrahman Bayındır ve Tahir Tığrak ile birlikte ortaklığı bulunmaktadır. Gaziantepspor kulübüne ait hak ve alacakların firma ortaklığı bulunduğu şirkete aktarılmasına olanak sağladığı, yapılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından yapılan incelemede, üç eylemde sorumluluğunun bulunduğu bu suretle de Kızıl Lojistik firmasına haksız kazanç sağlayarak kulübün zarara uğratılması hususunda aracılık ettiği.
Şüphelilerin soruşturma kapsamında müdafileri huzurunda savunmaları alınmıştır
ŞÜPHELİ AHMET KARAPINAR SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum. Kızıl Lojistik isimli firmaya ortak aranınca ben de sembolit olarak yüzde bir hisse ile ortak yapıldım ancak gerçekte ben söz konusu firmadan Türkoil isimli firmada işçi olarak çalışırım, buradaki vazifem ön muhasebedir. Aslırda şirketin profesyonel muhasebecisi vardır. Dolayısıyla ben ayrıntılı bir şekilde şirket hesaplarının ne şekilde gerçekleştidiğini bilemem, 2011 yılı olağan genel kurulunda beni de Gaziantepspor denetleme kuruyu üyesi olarak seçmişler. Açıkcası bu beni seçenlerin tasarrufuydu. Her ne kadarn benim bu şekilde bir üyeliğim var ise de, önüme gelen hesap nizamlarına baktım. Ayrıntılı bir şekilde neyin nereye harcanlığı konusunda bir bilgi sahibi değilim. Ben şirkette 1.900 TL maaşla çalışıyorum. Evim kiradır, tasarruflarımla edindiğim tek mal varlığım clio marka bir araçtır. Başka da mal varlığım yoktur. Bu nedenle üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Ben kızıl lojistik isimli firmadaki hissem nedeni ile bir para vermedim, diğer yandan bu hissemden kaynaklanan bir kar payıma almış değilim.
ŞÜPHELİ CELAL TIĞRAK SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum, ben Kızıl Lojistik isimli firmanın tır garajında tamirci olarak çalışıyorum, Benim düzenlenen raporda ismim geçmiştir ancak bu hesap işlemlerinde ne şekilde ismim geçtiğini bilmiyorum. Benim Gaziantepspor’un yönetimi ile herhangibir ilgim yoktur.
ŞÜPHELİ DOĞAN KESİCİ SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum, ben 2007 yılında yaşanan mali sıkıntılar nedeni ile işlerimizi devam ettiremedik. Bunun üzerine 2008 yılında terk vererek, işlerimizi tasfiye ettik ve ben bu tarihten itibaren de Mersin’e gittim. Burada çalışıyorum. Kesinlikle Gaziantepspor’la ilgili benim bildiğim bir alışveriş olmamıştır. Faturalarımın ne şekilde düzenlendiğini de bilmiyorum, diyeceklerim bundan ibarettir.
ŞÜPHELİ EMİN TIĞRAK SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Benim Kızıl grupla ilgili bağlantım söz konusu aileden evli olmam, aramızda akrabalık olması ve ayrıca söz konusu şirkette işçi olarak çalışmamla sınırlıdır. Benim Gaziantepspor’un parasını bir şekilde şirketlere aktarılması iddiası ile herhangibir iş ve işlemin yoktur.
ŞÜPHELİ EMRAH SÖYLEMEZ SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Daha önce hem emniyette, hem de cumhuriyet savcılığında söz konusu iddialarla ilgili savunmalarımı yaptım. Faturanın düzenlendiği tarihte ben söz konusu şirketin yetkilisiydim. Ancak düzenlendiği iddia olunan faturaları kesinlikle ben düzenlemedim. Benim bunların düzenlendiğine dair bir bilgimde yoktur. Ben bu faturaların düzenlendiğine dair bilgiye de daha dün sahip oldum. Bu nedenle tutuksuz yargılanmak üzere salı verilmemi talep ediyorum., Ayrıca, savcılıkta faturalar bana gösterildiğinde fatura içeriğinde bizim iştigal konumuz dışında kola, meyvesuyu v.b malların satışı gösterilmiştir. Bizim böyle bir faaliyet alanımız olmadığı gibi biran için bir fatura düzenlesem bunları yazmam.
ŞÜPHELİ HALİL SÜREYYA AKSU SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum. Benim söz konusu kulüple ilgili irtibatım babamın yıllar önce kulüp başkanlığı yapması aynı zamanda federasyonda yönetici olması nedeniyle aliecek tanınmış olmamızdan kaynaklanıyordu. Beni davetle kulube çağırdılar. Böylece ben kulüpte kulüp amiri, basın sözcüsü daha sonra da altyapı sorumlusu oldum. Ancak bana sorarsanız eylemli olarak bu işleri yaptım mı ? yapmadım. Zira kulübün genel idare anlayışı bunun dışındaydı.. Kulüpte iki üç kişi vardı. Bunlar kulübü bir şekilde idare ederler. Benim sanıyorum sorumluluğumu doğuran eylem kredi alınması işleminde imzamın bulunmasıdır. Söz konusu işlemde İbrahim Halil Kızıl’ın imzası vardı. Bende kulübün menfaatlerini gözeterek, tamamlayıcı şekilde imza attım. Benim kulübün parasının bir şekilde transfer edilmesi ile ilgili bir eylemim yoktur. Benim kulübün çalışmaları ile ilgili son bir yıldır herhangibir bir işlemim olmadı. Çünkü bir müddetten beridin İbrahim Halil Kızıl ile konuşmuyorum. Son bir yıldır da yöneticilik rolüm yoktur. Ben açıkcası bu kişilerin ne şekilde menfaat elde ettiklerini bilmiyorum. Zaten belki de yöneticiler arasınra şirket ortağı olmayan ya da akrabası olmayan tek kişi de benim.
ŞÜPHELİ HASAN KOÇAN SAVUNMASINDA: Ben Ağustos, Eylül ve ekim aylarında Gaziantepspor kulübüne sıhhi tesisat malzemeleri sattım bu süreç içerisinde kısım kısım 4-5-6 bin TL şeklinre kısım kısım paralar alarak mal verdim. Bu paraları bana nakit olarak ödediler. Ben faturamı kesiyordum, sipariş formu ile birlikte kontrol edip paramı alarak malı teslim ediyordum. Kesinlikle sahte fatura da düzenlemiş değilim. Toplam satış tutarım yüzkırkbirbin küsür TL civarındadır.
ŞÜPHELİ HÜSEYİN DOĞAN SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Ben 2008 yılı mart ayında Filsa isimli şirketi kurdum. 2-3 faaliyet gösterdim daha sonra kriz nedeniyle kapattım. Bu dönemde Gaziantepspor’a kesinlikle mal satmış değilim. Herhangibir fatura da düzenlemedim. Ben faturalarımı muhasebecime teslim ettim. Dolayısıyla benim yokluğumda düzenlenip, düzenlenmediğini de bilmiyorum. Ayrıca bana kurduğum bu şirketle ilgili bir trilyon borç geldiği için savcılığa şikayette bulunmuştum.
ŞÜPHELİ İBRAHİM HALİL GÜVENÇ SAVUNMASINDA: Ben kulüpte personel sorumlusu olarak görev yapmaktayım. Bana veriyen talimat doğrultusunda bankaya giderek, bankadan para çekiyorum. Daha sonra da bu parayı bana kulüp yöneticelerinin verdiği talimat doğrultusunda şirket çalışanına ödemeyi yapmak için veriyordum. Ben sadece bankadan parayı çeki parayı da şirket şirket çalışanına veririm. Bunun ne şekilde ödeme yaptığını bilmem. Ben ücretle çalışan bir işçiyim. Hiç bir mal varlığım yoktur. Söz konusu gerçekleştirildiği iddia olunan olaylarla da hiç bir ilgim yoktur. Benim elde edildiği iddia olunan paralarla da hiçbir alakam yoktur. Ben parayı benim çekmeme rağmen neden şirket yetkilisine verdiğimi sorgulamadım, ver dedikleri için verdim.
ŞÜPHELİ İBRAHİM KIZIL SAVUNMASINDA: Ben üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Kulüp başkanlığını bir önceki kulüp Başkanın ricası üzerine kabul ettim. Kulüp başkanlığını devraldığımda kulübün çok ciddi borçları vardı ancak kendi şirketimin kaynaklarını da kullanarak kulübü bir şekilde ayakta tutmaya çalıştım açıkçası kulübün iki ayrı gelir kaynağı vardır; biri Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nden alacağı para bir de yayıncı kuruluştan alacağı paradır. Bunun dışında da başka bir geliri yoktur. Kulübün bir şekilde paraya ihtiyacı olunca ben şirketimin kaynaklarını kullanarak bu parayı temin ediyorum daha sonra da federasyondan para gelince de vermiş olduğumuz borç şeklindeki parayı da bu şekilde geri alıyorduk. Ben hesap işlerinden anlamam, bu ilişkinin ne şekilde yürütüldüğünü de bilmiyorum ama benim bildiğim şey kulübün bir lirası benim hesabıma geçmemiştir. Üstelik ben tüm mal varlığımla kulübe para aktardım bu nedenle üzerime atılı dolandırıcılık suçlamasını kabul etmiyorum şeklinde beyanda bulunmuştur. Kızıl Şirketler Grubuna aktarılan paralar şayet daha önce kendisi tarafından kulübe verilen para ve diğer mal varlığı değerlerinin iadesi ise, neden bilirkişi raporunda açıklandığı şekilde kulüp hesaplarından ilgili şirketlere EFT veya havale yapılmayıp kulüpten Kızıl Şirketlere yapılan para ve mal varlığı değerlerinin aktarılması eylemleri izlenmeye çalışılmıştır, sorusuna: Şüpheli bu soruya “ ben muhasebe ve bankacılık işlerinden anlamam…..” Şeklinde cevap vermiştir.
ŞÜPHELİ İLHAMİ ŞİMŞEK SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum, benim İbrahim Kızıl beyle tek irtibatım kirve olmamızdır bu nedenle İrem K isimli firmada da bir ortaklığım oldu bu da sembolik bir durumdur. Ben bu şirketin kayden genel müdürüyüm ancak eylemli olarak imza yetkim ya da bir iş takip etmem söz konusu değildir. ben Mersin de oturmaktayım dolayısıyla işleyişle ilgili de bir bilgim yoktur. Ben şu an da sorguya sevk edilen kişilerden sadece İbrahim Kızıl ve ailesinde ki kişileri tanıyorum, onun dışındakilerden kimseyi tanımıyorum, dedi.
ŞÜPHELİ MAHMUT KESİCİ SAVUNMASINDA: Benim psikolojik rahatsızlıklarım vardır. Bu nedenle tedavi oluyorum dolayısıyla Gaziantepspor’la hiçbir ilişkim yoktur. Onlardan hiç kimseyi de tanımıyorum, aklıma fazla bir şey gelmediği içinde bir şey diyemiyorum.
ŞÜPHELİ MEHMET HANİFİ KESİCİ SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Söz konusu iki tane firmam vardır, benden Gaziantepspor Kulübü malzeme istedi bende kendilerine peşin çalışmak üzere mal vereceğimi söyledim. Bu kapsamda da günlük olarak mal teslim ettikçe parasını nakit olarak elden aldım. Bu nedenle çek yada banka kullanmadım. Bu satışları usulüne uygun şekilde yaptım, defterlerime işledim. Kesinlikle satış olmadığı halde fatura düzenlemiş değilim, bir usulsüzlük yapmış değilim.
ŞÜPHELİ MEHMET SALİH KIZIL SAVUNMASINDA: Üzerimi atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Biz kesinlikle aile olarak tüm varlığımızı Gaziantepspor’a harcadık. Söz konusu grubumuz son derece büyük ticari faaliyetleri yürütmektedir, dolayısıyla iddiaya konu olan tutarların bir şekilde temini yönündeki iddiaları kabul etmemiz mümkün değildir. Aslında belki tutuklanmasak üç gün içerisinde tüm iddiaları cevaplayarak delilleri temin eder ve mahkemeyide bu konuda ikan ederiz ancak apar topar toplanarak ve aslında ne ile suçlandığımızı da tam olarak bilmeden alınan ifadelerimizde şu an da burada bulunuyoruz. Biz Gaziantepspor Kulübüne karşılıksız olarak para verdik bunu da İbrahim Kızıl’ın futbol sevgisi ve Gaziantepspor sevgisi nedeniyle yaptık kesinlikle üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Şu anda burada bulunan bu kadar kişi arasında bir telefon diyaloğu tespit edilmemiş ancak bu kadar kişinin örgüt oluşturduğu iddia ediliyor. Bunun ne şekilde gerçekleştirildiği ise ispat edilemiyor. Bu nedenle tutuksuz yargılanmak istiyorum ayrıca bizim şu an da bile Gaziantepspor Kulübünden 10-15 milyon tutarında alacağımız vardır.
ŞÜPHELİ MESUT SÖYLEMEZ SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Kesinlikle örgüt suçlamasını da kabul etmiyorum. Zira şuanda burada bulunan şüphelilerden kardeşim Emram’ı tanıyorum, onun dışında kimseyi tanımıyorum. Bizim işletmemizin Gaziantepspor kulübüne mal verdiğini biliyorum. Böyle bir şey olsaydı, muhakkak pazarlamacı arkadaşlarım aracılığı ile öğnirdim. Ayrıca faturada yazılar malların tarafımızca satılması da mümkün değildir. Ancak bir ara bir kaç koçan fatura kaybetmiştik. Buna ilişkin müracaatlarımızı da yaptık. Söz konusu faturaları şirketimize ait olup olmadığı hususunda da emin değilim.
ŞÜPHELİ MUSTAFA KIZIL SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Benim kulüpte ilgili herhangibir faaliyetim yoktur. Şirkette de cüzi bir ortaklığım vardır. Ancak imza yetkim yoktur. Neden bu şekilde suçlandığımı da bilmiyorum. ÜZerime atılı suçlamayı da kabul etmiyorum. Ben İstanbul’da otururum. Şirketin pazarlama işleri ile uğraşıyorum. finans faaliyeti ile ilgili bir bilgim yoktur.
ŞÜPHELİ SABRİ HAMAMCI SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. 2006 yılında davet üzerine Gaziantepspor kulübüne yönetim kurulu üyesi oldum. Amacımız Gaziantepspor’un bulunduğu mali sıkıntıdan kurtuarılmasıydı, nitelik bu dönemde şahsen kredi çektim. Kulübe verdim. Daha sonra bize paranın verileceği söylenmesine rağmen verilmedi. Ben de giderek krediyi cebimden ödeyerek kapattık. Benim kulüpteki görevim paranın bankadan alınmasına yönelit talimat yazısını yazmakla sınırlıdır. Görevli gider bankadan parayı çeker bu aşamadan sonra harcama işlerini kulüp başkanı takip eder, aynı zamanda profesyonel yöneticiler takip eder. Diğer yandan bilirkişi raporunu kabul etmem mümkün değildir. Bu kulübün tüm gelirleri kayıt altındadır. Kayıt altına gelir varsa giderlerde kayıt altındarın. Bu bir muhasebe tekniğidir. Dolayısıyla vergi tekniği raporunu kabul etmem mümkün değildir. Bu paranın 3 şahıslara aktarılabilmesi olanaklı değildir. Ayrıca bankaya müracaat edecek kişiyi verilen talimat yazısındaki imza ikinci imzadır. Birinci imza kulüp başkanına aittir.
ŞÜPHELİ TAMER ÇALIŞKAN SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum, ben kulüpte akreditasyon sorumlusu olarak çalışıyorum. Bunun dışında da idari olarak işleme bakarım, bunun dışında gerçekleştirdiğim herhangibir eylem yoktur.
ŞÜPHELİ MEHMET RAŞİT ÇAKIR SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Ben söz konusu yerde işçi olarak çalışmaktayım. Dolayısıyla kesinlikle iddia olunan eylemlere karışmışta değilyim.
ŞÜPHELİ ABDULLAH GİLGİL SAVUNMASINDA: Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Sadece şirketi noterden devir aldım. Herhangibir yere de imza atmış değilim, ben Gaziantepspor’a mal satmış değilim. Fatura bana ait değildir. Ne şekilde düzenlendiğini de bilmiyorum şeklinde beyanda bulunmuşlar.
Diğer şüpheliler müdafileri huzurunda alınan savunmalarında suçlamaları kabul etmemiş daha ziyade kulüp faaliyetlerinin başkan ve imza yetkisi verdiği bir kaç kişi tarafından yürütüldüğünü soruşturma konularından bilgileri olmadığını, eylemlerinin bilgileri dışında gerçekleştirildiğini iddia etmişlerdir.
DOSYA KAPSAMINA GÖRE ŞÜPHELİLERİN HUKUKİ DURUMLARI:
Dolandırıcılık ve Hizmet Sebebiyle Güveni kötüye kullanma suçlarında eylem tarihleri arasında bir aydan fazla ara bulunmadığı takdirde yerleşik Yargıtay uygulamalarına göre bu eylemlerin tek bir suç olarak kabul edilmesi gerekir. Bu kapsamda iş bu iddianamenin (A) bölümündeki numaralandırmaya göre (19, 20), (21,22) (1, 2, 3,8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16) ve (23, 24, 25, 26, 27, 28, 29) numaralı eylemlerden her bir parantezdekilerin sadece bir suç olduğu belirlenmiştir. Suçların işleniş özellikleri noktasında yapmış olduğumuz tespitlerde; kulüp hesabından para çakilmesine yönelik yazılı talimatların tamamında her iki imzadan birisinin şüpheli İbrahim Halil Kızıl’a ait olduğu. Talimatlarda ikinci yetkili olarak altısında Halil Sureyya Aksu, beşinde Sabri Hamamcı ve 19 tanesinde şüpheli Mehmet Salih Kızıl’ın imzalarının bulunduğu. Söz konusu talimatlar doğrultusunda kulubü ait banka hesaplarından fiilen nakit çekilmiş ve kulüp kasasına konulmuş gibi gerçekleşen eylemlerden 11 tanesi Tamer Çalışkan, 17 tanesi İbrahim Halil Güvenç ve iki tanesi de Mehmet Raşit Çakır tarafından gerçekleştirilmiştir. OYsa bilirkişi raporunda açıklandığı gibi gerçekte kayıtlara geçtiği şekilde kulüp hesabından fiilen para çekilmemiştir. Hesaptan çekilmiş gösterilen paralar, kulüp kasasına konulmamakta, iş ve hizmet sesebiyle güveni kötüye kullanma suçu oluşmuştur. (Örneğin 10. eylem) Bu aşamaya kadar olan şüpheli eylemleri ile ilgili eylem tarihleri de dikkate alınarak (birinci bölümdeki eylem için) toplam 13 adet iş ve hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanma suçu işlendiği tespit olunmuştur. Şüpheliler bu aşamadan sonra kulüp hesabından nakit çekilmiş gösterilen paralar banka veznesinden fiilen çekilmeden Kızıl Grup Şirketler yetkililerinin talimatları ile kulüp banka hesabından çekilmiş gösterilen paralar EFT veya havale yapılmaksızın ikinci bir kişi (19 eylemde Emir Tığrak) tarafından veya kulüp hesabından hayali para çekme işlemi gerçekleştirilen kişi tarafından Kızıl Gruba ait şirketlere ait banka hesaplarına yatırılmış yine bu şirket yetkililerinin talimatları doğrultusunda Gaziantepspor hesabından çekilen paraların bir kısmı bazen de tamamı yeniden kulüp hesabına havale yapılması suretiyle kulübün parasının bir kısmı söz konusu şirket yetkilileri tarafından alıkonmuş, yine şirket yetkilileri tarafından paranın kulüp hesabına havale edilmesi suretiyle kendi şirketlerini muhasebe ve bankacılık hilelelirin kullanarak alacaklı, Gaziantepspor kulübü yüklü miktarlarda borçlandırdıkları, hatta borçlara faiz dahi işlettikleri. Bütün bu işlemler Türkoil, Kızıl Petrol, Kızıl Lojistik ve İrem K şirketleri lehine adı geçen şirket yetkilileri tarafından gerçekleştirildiği, (16 eylemde şüpheli Mehmet Salih Kızıl, iki Eylemde İbrahim Halil Kızıl, birer eylemde de Mustafa Kızıl, Emin Tığrak ve İlhami Şimşek tarafından talimat verildiği tespit olunmuştur. Bu itibarla şüphelilerin söz konusu paraların kulüp tarafından banka hesabından çıkarıldıktan sonraki eylemlerinin örgütsüz faaliyet kapsamında 13 ayrı şirket yöneticisi sıfatıyla bankayı aracı kılmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğu tespit olunmuştur. Şüpheliler M.Hanifi Kesici, Sefa Kavakoğlu, Doğan ve Mahmut Kesici, Abdullah Gilgil, Hüseyin Doğan, Hasan Koçan, Emrah Ve Mesut Söylemez söz konusu bir kısmı paravan şirketlere ait olan aynı zamanda gerçek bir mal ve hizmet sevkiyatını dayanmayan Adli Emanet Memurluğumuzun 2012/2338 sırasında kayıtlı sahte faturaları yukarıda bahsedilen suç işlemek amacıyla kurulmuş örgütün yönetici pozisyonunda bulunan diğer şüpheliler ile iştirak halinde hareket etmek suretiyle Gaziantepspor kulübüne ait mal varlığı değerlerlerini Kızıl Şirketler Grubuna, muhasebe ve bankacılık hilelerini kullanmak suretiyle aktarma işlemlerinde kullandıktanı, her iki grup şüpheliler eylem ve fikir birliği içerisinde hareket ederek söz konusu nitelikli dolandırıcılık ve hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçlarını gerçekleştirebilmek amacıyla eylemleri sırasında aynı zamanda şüpheli Sefa Kavakoğlu, Güneş Metal Kimya Ltd. şirkete ait iki adet, şüpheli Mehmet Hanifi Kesici Dim Aliminyum Ltd. Şirketi, Lida İnşaat, Pan-As Plastik ve Paneks Plastik Şirketlerine ait toplam 133 adet şüphelilerden Mahmut Kesici ile müştereken Dim Aleminyum ve Paneks Plastik şirketlerine ait toplam 78 adet şüpheli Abdullah Gilgil yine diğer şüpheli Mehmet Hanifi ve Mahmut Kesici’nin de ortağı olduğu Paneks Plastik firmasına ait iki adet, şüpheli Hasan Koçan Özge inşaat girmasına ait 290 adet, şüpheli Hüseyin Doğan Filsa Ticaret Firmasına ait üç adet, diğer şüpheliler Mesut ve Emrah Söylemez ise Söylemez Süt A.Ş firmasına ait toplam 11 adet sahte faturayı Gaziantep Spor Kulübü Derneğinde ve ilgili Vergi Dairesi kayıtlarında kullanmış olmaları nedeniyle aynı zamanda zincirleme bir şekilde Sahte Özel Belgeyi kullanmak suçlarını işlediklerini. Fatura miktarları esas alındığında şüphelilerden Mehmet Hanifi Kesici 905.924,63 TL, Sefa Kavaoğlu 955.801,00 TL, Doğan Kesici 593.703,00 TL, Mahmet Kesici 423.503,00 TL, Abdullah Gilgil 15.896,00 TL, Hüseyin Doğan 23.734,00 TL, Hasan Koçan 141.396,00 TL, Emrah ve Mesut Söylemez ise 84.01,00 TL tutarında sahte fatura kullanmak suretiyle Gaziantep Spor Kulübünü zarara uğrattıkları. Şüphelilerin yetkilisi oldukları firma sayısı esas alınmak suretiyle şüpheli Mehmet Hanifi Kesici dört kez, Mahmut ve Doğan Kesici ikişer kez, diğer şüpheliler Sefa Kavakoğlu, Abdullah Gilgil, Hüseyin Doğan, Hasan Koçan, Emrah ve Mesut Söylemez ise birer kez zincirleme bir şekilde Sahte Özel Belgeyi Kullanmak suçunu suçlarını işledikleri. Söz konusu suç işlemek amacıyla kurulmuş Örgütün lideri ve yöneticisi durumunda olan şüpheliler İbrahim Halil Kızıl, Mehmet Salih Kızıl ve Halil Süreyya Aksu, sahte fatura kullandıran şirket ortak ve temsilcisi olan şüpheliler ile eylem birliği içerisinde hareket etmeleri nedeniyle sahte faturası kullanılan firma sayısı esas alınmak üzere toplam sekizer kez zincirleme bir şekilde Sahte Özel Belgeyi Kullanmak suçlarını işledikleri dosya kapsamından anlaşılmıştır. Bilirkişi raporu ve iş bu iddianamenin (A) bölümünde sayılan güveni kötüye kullanma ve nitelikli dolandırıcılık vasfındaki 32 eylemin yanı sıra (13 adet nitelikli dolandırıcılık ve Hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanma suçu) Bilirkişi raporu ve iş bu İddianamemizin sonraki bölümlerinde açıklanan Hasan Sever ve Ekrem Sakıcı adına kulüp kasasından ödeme yapılmış gibi para çıkışı yapılmış olması başlı başına birer hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanma suçunu oluşturduğu Yine Şüphelilerin 2010 yılı içerisinde çalışanların ücretlerinin 950.000,00 TL fazla gösterilerek kulüp kasasından bu meblağın çekilmesi, Şüpheliler İbrahim Kızıl ve Mehmet Salih Kızıl banka hesaplarına kulüp adına havale yapılan paraları uhdelerinde tutup kulübe iade etmemeleri ayrı ayrı birer hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanma eylemleri olduğu. Diğer güveni kötüye kullanma eylemleri olarak kulüp faaliyeti kapsamında kullanılmayan saat satın alınması ve ücretlerinin kulübe ödettirilmesi, Türoil Şirketine bedelsiz reklam ve sponsorluk hizmeti verilmesi ve üç ayrı futbolcun adına düzenlenmiş ödeme makbuzlarında tahrifat yapılarak kulüp kasasından para çekilmesi eylemidir. Üç ayrı futbolcu adına düzenlenmiş ödeme makbuzlarında tahrifat yapılması ve bu belgelerin Kulübün kasasından para çekilmesinde kullanılması aynı zamanda üç ayrı sahte düzenlenmiş özel belge kullanma suçunun oluşturduğu; belirlenmiştir. Gaziantepspor Kulübü Derneğinde; Şüphelilerden Vedat Diler 28/10/2007 tarihinden günümüze kadar Kulüp Genel Sekreteri olarak görev yaptığı, her ne kadar Gaziantep Spor Kulübü Derneği tüzüğünde mali konular ile ilgili bir sorumluluğu belirtilmemiş ise de; yukarıda bahsedilen Futbol Kulüpleri Yönetmeliğine göre spor kulübünün mali, idari ve teknik her türlü faaliyetinden sorumlu olduğu, hatta saymanın kendisine bağlı olarak çalıştığı, yukarıda ayrıntıları ile anlatılan soruşturma konusu eylemlerin gerçekleştirilmesi kendi görev alanı ile ilgili olduğu. Şüpheli Mehmet Sait Ercen Gaziantep Spor Kulübü Derneğinde 2007-2011 yılları arasında Gaziantep Spor Kulübünde denetleme kurul üyeliği görevinde bulunduğu. Şüpheli Burhan Büyükkömürcü 2007-2011 yılları arasında Gaziantep Spor Kulübünde mali işler komisyon üyesi, 05/06/2011 tarihinden itibaren ise alt yapıdan sorumlu kulüp üyeliği görevlerinde bulunduğu. Şüpheli Arif Çelik 2007-2008 yıllarında Gaziantepspor Kulübünde amatör şubelerden sorumlu, 2008-2011 yıları arasında reklam ve sponsorluk işlerinden, 05.06.2011 tarihinden itibaren ise spor ve güvenlik kurulu üyesi olarak görev yaptığı. Şüpheli Ali Necat Bacaksız 2008-2011 yılları arasında Gaziantepspor kulübünde denetleme kurul üye görevinde bulunduğu. Şüpheli Adnan Dede Güçlü ise 2006-2007 yılları arasında kulüpte denetleme kuru üyeliği görevinde bulunduğu, şüpheliler bu görevleri sırasında İbrahim Halil Kızıl, Sabri Hamamcı, Mehmet Salih Kızıl, Mustafa Kılız, Halil Süreyya Aksu, Tahir Tığrak, Mehmet Raşit Çakır, İbrahim Halil Güvenç ve Emin Tırak isimli diğer şüpheliler ile iştirak halinde hareket ederek mevcut görevlerini özellikle ihmal etmek suretiyle kulübün para ve malvarlığı değerlerinin kulübün aktifinden çıkmasını sağladıkları. Böylece iş ve hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanma ve suç işlemek amacıyla kurulmuş ötgüte üye olmak suçlarını işledikleri, söz konusu görevlerin suistimal edilmesi olayı diğer şüpheliler münferit eylemlerinde birebir destek vermek mahiyetinde olmayıp, kulübün mal varlığını azaltan eylemlerin gerçekleşmekte olduğunu biliyor olmalarına rağmen görev gereklerini genl olarak temadi edecek şekilde suistimal edih adı geçen şüphelilere eylemlerini gerçekleştirmek üzere zemin hazırladıkları. Şüpheliler Vedat Diler. Mehmet Sait Ercan, Cuma Çınar, Burhan Büyükkömürcü, Arif Çelik, Ali Necat Bacaksız ve Ali Dede Güçlü’nün eylemleri temadi etmiş olması nedeniyle tek bir iş ve hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanmak olarak değerlendirilmiştir. Şühnelilerden Selami Ateş İrem-K, Şüpheliler Nazmi Çakır, Aziz Şimşek, Şükrü, Ahmet ve Abdurrahman Bayındır Kızıl Lojistik A.Ş, Şüpheliler Hanifi ve Mustafa Tğrat ise Kızıl Lojistik a.Ş ve Turkoil Şirketinin ortağı oldukları, şirketlerindeki ortaklık dönemleri ve bilirkişi raporunun (A) bölümündeki eylem ve şüphelilerin adı geçen şirketlere Gaziantepspor Külübünden para ve mal varlığı değerleri aktarılmak suretiyle şüpheliler Aziz Şimşek, Ahmet Bayındır, Abdurrahman Bayındır ve Selami Ateş ikişer kez, Şükrü üzere TCK’nun 158/1 -f-h maddelerindeki banka ve kredi kurumlarını aracı kılmak suretiyle tacir ve şirket yönetici sıfatıyla vnitelikli dolandırıcılık suçlarını işlemişlerdir. (Eylem tarihleri arasında bir aydan daha kısa süre olanlar tek suç kabul edilmiştir) Şüphelilerden Selami Ateş 2-3-6-12 ve 13 numaraları eylemlere Şüphelilenr Hanifi ve Mustafa Tığrak 3-4-5-7-8-11-12-13-15-16-17-19-27-28-30 ve 32 numaraları eylemlere, Şüpheli Nazmi Çakır ve Şükrü Bayındır 3-4-7-11-12-13-15-17-19-27 ve 28 numaraları eylemlere, Şüpheliler Ahmet Bayındır. Abdurrahman Bayındır ve Aziz Şimşek 19-27 ve 28 numaraları eylemleri iştirak etmişlerdir. Ortağı oldukları şirketlere Gaziantepspor kubülünden muhasebe ve bankacılık hileleri kullanılmak suretiyle para aktarımı sağlanmıştır. Söz konusu eylemlerin örgüt faaliyeti kapsamında ve yukarıda yapılan tespit ve açıklamalar doğrultusunda söz konusu suçların örgüt faaliyet kapsamında suç örgütüne üye olmak suretiyle işlendiği tespit olunmuştur. Şüphelilerden Tamer Çalışkan, kulüp çalışanı olup yukarıda açıklandığı gibi ilk bölümde sıralanan 1-4-12-16-17-18-19-20-21-22 ve 31 numaralı eylemlere şüphelilerden diğer bir kulüp çalışanı Mehmet Raşit Çakır 23 ve 25 numaraları eylemlere iştirak ettikleri, İrem K firma yetkilisi ve aynı zamanda Gaziantepspor Kulübünde idare görevlerde bulunan şüpheli İlhami Şimşek’in 3-6-12 ve 13 numaralı eylemlere, Kızıl Lojistik A.Ş ortağı ve aynı zamanda kulüpte denetim kurulu üyesi olan Şüpheli Ahmet Karapınar’ın 3-4-5-7-11-12-13-15-17-19-27 ve 28 numaralı eyleme iştirak ettikleri tespit olunmuş ilgili firmalarda ve kulüpteki görevli oldukları dönemler, eylem sayıları ve tarihleri ilgili firmalarda ve kulüpteki görevli oldukları dönemler, eylem sayıları ve tarihleri dikkate alınarak suç vasfı ve sayıları belirlenerek sevk maddelerinde açkılandığı gibi isnatlarda bulunulmuştur.
Yukarıda yapılan tespitler doğrultusunda atılı suçların süpheli İbrahim Halil KızıL’ın kurduğu ve liderliğini yaptığı suç örgütünün faaliyetleri kapsamında işlendiği. TCK’nun 220 madde hükemlerine göre suç örgütü kurucu şüpheli İbrahim Halil Kızıl ve söz konusu örgütün yöneticileri olan şüpheliler Sabri Hamamcı, M.Salih Kızıl, Halil Sureyya Aksu, Tahir Tığrak, İbrahim Halil Güvenç, Emin Tığrak, Celal Tığrak ve Mustafa Kızıl atılı suçların tamamından sorumlu oldu. Diğer şüphelilerden Tamer Çalışkan, İlhami Şimşek, Ahmet Karapınar, Mehmet Raşit Çakır suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye oldukları, şüpheliler M.Hanifi Kesici, Sefa Konakoğlu, Doğan Kesici, Mahmut Kesici, Abdullah Girgil, Hüseyin Doğan, Hasan Koçan, Mesut ve Emrah Söylemez suç örgütüne üye olmakla birlikte örgüt adına suç işlemiş olmaları nedeniyle kendilerine isnat olunan örgüt üyeleri için nitelikli dolandırıcılık ve zincirleme hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanma suçlarının yanı sıra TCK’nun 220. maddesindeki atılı suçları işlemiş oldukları dosya kapsamından anlaşılmıştır. Kulüp yetkilisi olan şüpheliler; bir çoğu paravan şirket yetkilisi olan diğer Şüpheliler Sefa Kavakoğlu, Mehmet Hanifi Kesici, Doğan Kesici, Mahmut Kesici, Abdullah Girgil, Hüseyin Doğan, Hasan Koçan, Mesut ve Emrah Söylemek ile iştirak halinde hareket ederek kendilerinden sahte fatura temin ettikleri. Bu şekilde ilk bölümde açıklanan 32 eylemi gerçekleştirdikleri. Bu kapsamda adı geçen şüpheliler söz konusu suç örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına Nitelikli Dolandırıcılık suçlarını işledikleri tespit olunmuştur. SONUÇ OLARAK: Yargılamanın yetkili ve görevli mahkemenizde yapılarak; A) Gaziantepspor kulübü derneğinde çeşitli görevlerde bulunan şüpheliler İbrdahim Halil Kızıl, Mehmet Salih Kızıl, Sabri Hamamcı, Tahir Tığrak, Halil Sureyya Aksu, İlhami Şimşek, Ahmet Karapınar, Arif Çelik, Burhan Küçükkömürcü, Mehmet Sait Ercan, İbrahim Halil Döş ve Ömer Çelik’in icra etmiş oldukları görevlerin yukarıda açıklandığı şekilde suistimal etmiş olmaları nedeni ile; 5253 sayılı Dernekler Kanunun 23/01/2008 tarih ve 5728 sayılı kanunun 558 sayılı maddesi ile değişik 32/1.f maddesi uyarınca görev yaptıkları organlardaki görevlerinden geçici olarak uzaklaştırılmalarına, B) Şüphelilerin yukarıda açıklanan Haksız kazançlarının MÜSADERELERİNE esas olmak üzere; Finansbank Gaziantep Şube Müdürlüğünde bulunan KIZIL PETROL ÜRÜNLERİ DIŞ TİCARET A.Ş 1950005 hesap numaralı hesabına, KIZIL LOJİSTİK A.Ş’nin 12962929 ve 11297659 numaralı hesabına, TÜRKOİL PETROL ÜRÜNLERİ A.Ş’NİN 11194153 numaralı hesabına, İREM-E-DIŞ TİC. PET. KİM, ÜRN ULS. TAŞ. LTD.ŞTİ’nin 111808652 ve 15945782 numaralı hesabına Gaziantep 9. Sulh Ceza Mahkemesinin 06.04.2012 tarih ve 2012/548 sayılı değişik kararı ile konulmuştur. Ancak söz konusu hesap bakiyeleri elde edilen haksız kazancı karşılamadığından tensip kararı ile birlikte şüpheliler İbrahim Halil, Mustafa ve Mehmet Salih Kızıl, Hanifi Tahir, Emin ve Mustafa Tığrak, Ahmet Karapınar, Aziz Şimşek Şükrü, Ahmet ve Abrurrahman Bayındır’ın KIZIL GRUP’a bağlı şirketlerdeki ortaklık paylarına CMK’nun 128/1.f maddesi uyarınca EL KONULMASINA, Şüphelilere isnat edilen eylemler dolayısıyla elde etmiş oldukları haksız kazançların TC K’nun 55/1-2 maddesi uyarınca MÜSADERESİNE C) Yukarıda açıklanan mevcut oluş ve dosya kapsamına göre şüphelilerin atılı suçları işlemiş oldukları dosya kapsamından anlaşılmakta; Eylemlerine uyan aşağıda yazılı sevk maddeleri uyarınca; 1- Suç işlemek amacıyla örgüt kuran şüpheli İbrahim Halil Kızıl ve aynı suç örgütünhde örgüt yöneticisi olarak faaliyette bulunan şüpheliler Mehmet Salih Kızıl, Sabri Hamamcı, Tahir Tığrak, İbrahim Halil Güvenç, Emin Tığgrak, Celal Tığrak, Mustafa Kızıl ve Sureyya Aksu hakkında Suç örgütü faaliyeti faaliyeti kapsamında gerçekleştirilen eylemler nedeli ile (TCK 158/f-h ve 53/1 13 kez ayrı ayrı) (TCK155/2 ve 53/1 maddeleri 21 kez ayrı ayrı) (TCK 207/2 ve 53/1 maddeleri 3’er kez, futbolcu ücret ödemelerine ilişkin makbuzlardaki tahrifat nedeniyle) (207/2, 43/1 ve 53/1 dokuz şüpheli için sekizer kez) ile (TCK 220/1 ve 53/1 maddeleri) 2- Şüpheliler Mehmet Hanifi Kesici, Sefa Kavakoğlu, Doğan ve Mahmut Kesici, Abdullah Gilgil, Hüseyin Doğan, Hasan Koçan, Mesut ve Emrah Söylemez hakkında TCK’nın (158/1.f,h ve 53/1), (220/2 ve 53/1) ve (207/2, 43/1 ve 53/1) maddeleri şüpheli M.Hanifi Kesici için dörder, Doğan ve Mahmut Kesici için ikişer Abdullah Gilgil, Hasan Koçan, Hüseyin Doğan, Sefa Kavakoğlu,, Emrah ve Mesut Söylemez için birer kez) 3- Şüpheliler Vedat Diler, Mehmet Sait Ercan, Cuma Çınar, Burhan Küçükkömürcü, Arif Çelik, Ali Nejat Bacaksız ve Adnan Dede Güçlü hakkında (TCK’nun 155/2, 53/1) maddeleri, (TCK 220/1 ve 53 maddeleri) 4- Şüpheliler Hanifi ve Mustafa Tığrak, Şükrü, Ahmet ve Abdurrahman Bayındır, Nazmi Çakır, Selami Ateş ve Aziz Şimşek hakkında (TCK’nun 220/2 ve 53/1) ile (158/1, f, h ve 53/1 maddeleri şüphelilerden Hanifi ve Mustafa Tığrak için 9’er kez Şükrü Bayındır ve Nazmi Çakır için 7’şer kez, diğer şüpheliler Abdurrahman ve Ahmet Bayındır, Aziz Şimşek ve Selami Ateş için 2’şer kez) 5- Şüpheliler Tamer Çalışkan, Ahmet Karapınar, Mehmet Raşit Çakır ve İlhami Şimşek hakkında (TCK’nun 220/2 ve 53(1) maddelerinin yanı sıra (TCK 158/1,f.h ve 53/1, 155/2 ve 53/1 maddeleri şüphelilerden Tamer Çalışkan için 11 kez Ahmet Karapınar için 6 kez, Mehmet Raşit Çakır ve İlhami Şimşek için 2’şer kez uygulanmak üzere) Şüphelilerin CEZALANDIRILMALARINA ve haklarında Güvenlik Tedbirlerinin uygulanmasına, D) futbolcu ödemelerinde tahrifat yapılan 3 adet ödeme makbuzu ve şüphelilerin kullanmış olduğu adli emanet memumurluğumuzun 2012/2338 sırasında kayıtlı sahte faturaların delil olarak dosyarda SAKLANMALARINA Yine adli emanet memurluğumuzun 2012/2338 sırasında kayıtlı Gaziantepspor kulübü ve Kızıl Şirketler grubuna ait bilir kişi incelemesine esas alınan defter, belge ve her türlü dokümanın karar kesinleştiğinde ilgili tüzel kişiliklere İADESİNE E)Şüphelilerin göz altına ve tutuklulukta geçirdikleri sürenin TCK’nun 63/1 maddesi uyarınca cezalarından MAHSUBUNA karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur. 09/04/2012
ORHAN UZUN 35072 Cumhuriyet Savcısı
NOT: FADIL BULUT, RAMAZAN KIZIL, MEHMET ABDULLAH DOĞRU, İBRAHİM HALİL DÖŞ, ALİ SEZGİN, EMİNE KIZIL, ŞABAN ÇIKILI, MEHMET BİLGİÇ, AHMET MUTAFOĞLU, İBRAHİM GÖKTAŞ, MEVLÜT POLAT, ÖMER ÇELİK, REŞİT ÇOLAK, METİN ÖZKAYA, BİLAL ÇEKEN hakkında özel belgede sahtecilik hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, suçlarındar ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir.
Bir Cevap Yazın