“Eylem adamı Şoför İdris, uslanmaz bir romantiktir. O kadar eylem, kavga, eşi Emine’yi yıpratır. 1936 yılındaki tevkifatta Sansaryan Han’da gördükleri işkenceler, Emine Erdinç’i verem noktasına getirir. Heybeliada’da sanatoryuma yatırılır. İdris, polis kendisini ararken sanatoryuma gider. Emine’sine:
**Emine’yi almışlar, en kıytırık bir yere atmışlar. Diğer hastalardan tecrit etmişler. Ben geldim, bir baktım, Emine dedim, şöyle bir baktı, sarmaş dolaş olduk. Baktım kız çok berbat, hiç bir güç beni bu yataktan ayıramayacak. Ben seninle beraber bu yatakta ölecem, dedim. Hakikaten kararımı verdim orada. Ayrılmayacağım hanımımın yanından. Ölene kadar. Çünkü belli ki ölecek.
Hiç, dedim üzülme, gitmiyorum bir yere. Temelli bu yatakta beraber olacağız. Beraber yemek yiyeceğiz. O sıralar refakatçilik denen bir şey yok… Artık kelimeleri tane tane konuşuyor. Bana akşam-sabah koca bardaklarla yakıcı bir ilaç veriyorlar. Mikrop almayayım diye. Artık mikrop veriyor kadın. Herkes halimize ağlıyor.**
Ve Emine Erdinç 1938 yılının sonlarında veremden ölüyor. Şoför İdris’in kollarında veremden ölüyor. Kimseye haber veremiyor İdris. Anlatmayı sürdürüyor:
**Yıkanma yerine çıkardık. Orada yıkayıp pakladılar. Oradan kondu bir at arabasına, ben de arkasında. At arabası yürüdü, bir tek arkasında ben. Tek. Yapayalnız. O değerli kızı… Karacaahmet’te elimizle teslim ediyoruz toprağa. İşçiler için dövüştü, işkenceler gördü, onlar için öldü ve arkasında bir ben vardım arkadaş…”
Şoför İdris’in karısına duyduğu aşlı ve bağlılığı gözleri nemlenmeden kaçınız okuyabildiniz bilmiyorum, ama o “aşk”ı anlamayan aşktan söz etmesin arkadaş…
Şoför İdris Kimdir?
Şoför İdris olarak bilinen İdris Erdinç (1914 – 17 Ocak 1996), TKP’li işçi önderi ve sendikacıdır.
17 yaşında İstanbul’a gelerek tütün işçiliği yapmaya başlamıştır. 1929 yılında TKP’li olmuştur. 1946 yılında Kocaeli İşçi Sendikalar Birliği’nin kurulmasına önderlik etmiştir. “Şoför” lakabı, partisine gelir kaynağı yaratmak için, tütün işçiliğinin yanı sıra şoförlük yapmış olmasından gelir. 1951’de TKP tutuklamaları sırasında hapse girmiş, işkence görmüştür. 1992’de partili mücadeleye kaldığı yerden devam etmiş, STP(SİP-TKP) üyesi olmuştur. 1994 yılında 80 yaşında iken 1 Mayıs olaylarında polisle çatışmış ve kafasından darbe alarak yaralanmıştır.
İdris Erdinç’in hayatını anlatan Her Şeye Rağmen isimli Aydın Aydemir tarafından yazılan bir de kitap bulunmaktadır.
2007 yılında Yurtsever Cephe Kocaeli İşçi Birliği Lokali’nde Şoför İdris İşçi Kütüphanesi açılmıştır.
Bir Cevap Yazın